Yurt dışında çalışmak mı, tüm detayları düşündün mü?

Hem kariyerine yön vermek hem kendini geliştirmek hem de yeni kültürleri tanımak açısından yurt dışında çalışmak pek çok kişinin hayali. Ancak gerek başvuru sürecinde gerekse işe kabul edildikten sonra dikkat edilmesi gereken birtakım adımlar bulunuyor.

Kariyerine yön vermek, kendini geliştirmek, deneyimini zenginleştirmek, farklı bir coğrafyada yaşamak, hiç tanımadığı insanlarla bir araya gelmek ve daha fazlası… Yurt dışında çalışmak, bugün pek çok kişinin gündeminde olan, gündeminde olmasa da aklının bir köşesinde bulunan bir konu. Ancak böyle bir kararı verdikten sonra adım atılırken dikkat edilmesi, daha rahat ve sorunsuz bir yurt dışı deneyimine sahip olmak için de uygulanması gereken birkaç adım bulunuyor.

Firmayı araştırın

Eğer yurt dışında çalışmaya yönelik bir planınız varsa ve buna yönelik adımlar atıyorsanız öncelikle iş başvurusunda bulunduğunuz ya da bulunacağınız firmalar hakkında bilgi edinin. Firmaların güvenirliğiyle ve çalışma koşullarıyla ilgili bilgi edinmek, sonrasında oluşabilecek muhtemel sorunların önüne geçmenizi sağlar. Bu nedenle mümkünse o firmada daha önce çalışmış kişilerle iletişime geçmeye ve firmanın çalışma koşullarına ilişkin bilgi edinmeye çalışın. Ayrıca, firmanın bağlı olduğu birlikler de firma hakkında bilgi edinmenizi sağlayabilir.

Şirket kültürü ile iş-özel hayat dengesini araştırın

Yıllık izinler ve çalışma hayatı dengesi söz konusu olduğunda, farklı ülkelerde çok farklı kurallar olabiliyor. Bu nedenle yurt dışında bulunan bir şirkete iş başvurusu yaptığınızda ya da size yurt dışında bulunan bir şirketten çalışma teklifi geldiğinde sözleşmeyi imzalamadan önce haftalık çalışma saatleri, yıllık izin gibi konularda, sonrasında bir sürprizle karşılaşmamak için bilgi edinin.

Vize durumunuzu öğrenin

Yurt dışında çalışmanın en sıkıntılı süreçlerinden biri çalışma vize süreci. Vize başvurusunda bulunacağınız süreçte, çalışacağınız firmanın hazırladığı evraklar bu dönemi sorunsuz ve daha rahat atlatmanız açısından önem taşıyor. Ancak çalışacağınız firma bu süreçte size vermesi gereken desteği vermiyorsa veya gerekli olan evrakları sağlamada problem yaşıyorsa bu durum, firmanın güvenirliği hakkında bir kez daha düşünmenize neden olabilir. Ayrıca yurt dışında çalışırken herhangi bir iş değişikliği veya istifa durumunda ülkenize geri dönmek zorunda kalmamanız için vize kapsamınız hakkında da detaylı bilgi edinmenizde fayda var.

Gideceğiniz ülkenin kültürü hakkında bilgi edinin

Yurt dışında çalışmaya başlamadan önce gideceğiniz ülkenin popüler kültür yayınlarını, dergilerini okuyun ve TV programlarını izleyin. Bunu yapmanız hem o kültüre daha hızlı uyum sağlamanızı hem de mizahı ve sokak dilini daha hızlı öğrenmenizi sağlar.

Sosyal imkanları ve kursları araştırın

Yurt dışında yaşayanlar sıklıkla arkadaş edinemediklerinden ve sürekli yalnız olduklarından bahseder. Yeni bir arkadaş çevresi edinmek herkes için kolay olmayabilir. Bu nedenle yurt dışında yaşamaya başlamadan önce yaşayacağınız şehirdeki sosyal imkanlar ve kurslar hakkında bilgi edinin, gittikten sonra ise ilgi alanlarınıza yönelik kulüplere veya kurslara kayıt yaptırın. Bu adımınız hem çevre edinmenizi kolaylaştırır hem boş zamanlarınızda daha eğlenceli bir şekilde geçirmenizi sağlar hem de alışma sürecinizi hızlandırır.

Taşınırken gerekli olan eşyalarınızı yanınıza alın

Elbette “Her şeyin en kötüsünü düşünün” demiyoruz ancak yurt dışında yaşayacağınız kesinleştiğinde ve taşınma vaktiniz geldiğinde tüm mobilyalarınızı, eşyalarınızı taşımak yerine birkaç ay için kendinize zaman tanıyın. Yaşayacağınız yere ve yeni işinize alıştıktan sonra eşyalarınızı taşıyın. Şirketiniz tüm eşyalarınızı yurt dışına taşımayı teklif etse bile, ilk etapta mümkün olduğunca az eşyayla gitmeniz ve sonrasında eşyalarınızı taşımanız birçok açıdan size kolaylık ve rahatlık sağlar.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.