Yurtiçi ve yurtdışı öğrenci değişim programları

Öğrenci değişim programları; belirlenen protokoller dahilinde üniversiteler arasında öğrenci değişimi ya da öğrenim hareketliliği olarak tanımlanır. Bu programlar neler, katılım şartları neleri içeriyor? Detaylar yazımızda!

Öğrenci değişim programları, genel olarak yurtiçi ve yurtdışı olarak iki ayrı kategoride ele alınır. Bu programlar, öğrencilerin yurt dışında staj yapmasını ve akademisyenlerin hareketliliğini kapsayabilmektedir.

Türkiye’de yaygın olarak bilinen ve öğrencilerin katıldığı üç farklı program vardır. Bu programlar şu şekildedir;

  • Erasmus+: Avrupa ülkeleri arasında öğrenci değişimi yapılan programdır.
  • Mevlana: Türkiye ile tüm dünya ülkeleri arasında öğrenci değişimi yapılan programdır.
  • Farabi: Yurt içinde bulunan üniversiteler arasında öğrenci değişimi yapılan programdır.

Peki, bu programlardan birine nasıl kayıt olabilirsin? Katılım şartları neler ve ne zaman başvurabilirsin? Tüm bu soruların cevaplarını senin için hazırladığımız bu rehberde bulabilirsin.

Erasmus Nedir?

Erasmus programı, Türkiye’de 2004 yılından beri uygulanıyor. Yurt dışında üniversite okumak için her yıl ortalama 60 bin öğrenci bu programa katılıyor. Erasmus programını iki ayrı kategoride değerlendirmek mümkündür. Bu kategoriler şu şekildedir;

  • Öğrenim hareketliliği adı verilen öğrenci değişim programları
  • Staj hareketliliği ismi verilen yurt dışında staj imkânı

Erasmus programı nedir sorusuna yanıt verdiğimize göre, ne zaman başvurulur ve Erasmus başvuru şartları nelerdir sorularına geçebiliriz.

Erasmus programına ne zaman başvurulur?

Exchange programı olan Erasmus başvuruları internet üzerinden ilan yoluyla duyurulur. Üniversiteler bu ilanlara yapılan başvuruları toplar ve genellikle birkaç ay içinde sonuçlar açıklanır. Başvurular şubat ve mart aylarında alınır. Bu başvuruların bir sonraki yıl için olduğunu unutmamalısın.

Sonuç olarak, Erasmus ilanlarını takip etmeli, şubat ve mart ayında gelecek yıl bu programa dahil olabilmek adına başvuru yapmalısın.

Erasmus şartları nelerdir?

Erasmus için gerekenler genellikle not ortalamaları ve dil düzeyiyle alakalıdır. Bu programa dahil olabilmen için yabancı dil düzeyini kanıtlamalı ve not ortalamanı gerekli düzeyin üzerinde tutmalısın.

YDS, KPDS, YÖKDİL ve bunlara denk sınavlar, üniversite yabancı dil sınavının yerine kullanılabilir. Asgari not ortalamasının ne olacağı ise üniversitenin duyurduğu ilanda belirtilir. Bu iki kıstas üzerinden üniversiteler, kontenjan dahilinde öğrencileri sıralamaya tabi tutar.

Bununla birlikte, okuduğun bölümün örgün eğitim vermesi gerekir. Yine okulunun Erasmus programına dahil olması şartlar arasındadır. Bir kez bu programa katıldıysan, ikince kez katılamayacağını da unutmamalısın.

Erasmus kaçıncı sınıfta yapılır?

Erasmus programına katılımın şartları arasında okuduğun sınıf da önemli bir kıstastır. Erasmus’a, hazırlık ve birinci sınıf öğrencileri katılamazlar. Programa 2, 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri katılabilir. Birinci sınıf öğrencisiysen programa başvurabilirsin, ancak ikinci sınıfta gidebilirsin.

Son senesinde okulu uzatan öğrenciler ise programa başvuru yapamaz.

Erasmus süresi ne kadardır?

Erasmus programının minimum süresi üç aydır. Bu program genellikle 3 ila 12 ay sürelidir. Tıp eğitiminde ve bütünleşik doktora programında ise süre 24 aya kadar uzayabilir.

Erasmus mundus nedir?

Erasmus Mundus, yükseköğrenim seviyesindeki öğrenciler için kurulmuş bir programdır. Bu programa yalnızca yüksek lisans düzeyindeki öğrenciler başvurabilir.

Yüksek lisans Erasmus Mundus programı, en az 12 en fazla 24 ay sürer. Bu programda en az iki Avrupa üniversitesine devam edebilirsin ve her gittiğin üniversiteden ortak bir diplomaya sahip olursun.

Erasmus ile hangi bölümlere gidilebilir?

Erasmus programı ile okuduğun bölümün karşılıklı anlaşması olan her ülkeye ve her üniversiteye gidebilirsin. Okuduğun üniversitenin anlaşma tablosuna bakarak, hangi ülkelere ve üniversitelere gidebileceğini öğrenebilirsin.

Türkiye’de erasmus programı olan üniversiteler 100’e yakındır. Bu üniversitelerden herhangi birinde öğrenciysen, Erasmus programına sen de katılabilirsin.

Mevlana değişim programı nedir?

Yurt dışı öğrenci değişim programları arasında yer alan Mevlana, Türk üniversiteleriyle dünya üniversiteleri arasında değişime olanak tanıyan bir programdır. Bu programda YÖK tarafından diploma denkliği tanınan üniversitelere gidebilirsin. Bunun için okuduğun üniversitenin Mevlana Değişim Programı protokolünü, dünya üniversiteleriyle imzalamış olması gerekir.

Mevlana değişim programı şartları nelerdir?

Yurt dışı eğitim için katılabileceğin Mevlana değişim programının süresi en az bir ve en fazla iki yarıyıldır. Bu programdan sadece örgün eğitim alan öğrenciler yararlanabilir. Eğer hazırlık dönemindeysen bu programdan yararlanamazsın. Yine yüksek lisans ya da doktora öğrencisiysen eğitime başladığın ilk yarıyıl bu programdan faydalanamazsın. Bu programa katılabilmek için not ortalamanın dört üzerinden en az iki buçuk olması gerekir. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin not ortalaması ise dört üzerinden en az üç olmalıdır.

Mevlana değişim programı başvuruları ne zaman yapılır?

Mevlana değişim programıyla ilgili duyurular, üniversitelerin internet siteleri üzerinden yapılır. Başvuru koşullarıyla birlikte ilan tarihlerinin belirlenmesinde ise YÖK Yürütme Kurulu yetkilidir. Bu programa başvuruların kesin bir tarihi yoktur. Bununla birlikte başvurular genellikle şubat ve mart aylarında yapılır.

Farabi öğrenci değişim programı nedir?

Yurt içi üniversite değişim programları arasında yer alan Farabi, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin karşılıklı protokollerle değişimine izin verir.

Farabi değişim programı kapsamında bir ya da iki yarıyıl boyunca eğitimini Türkiye’deki başka bir üniversitede devam ettirebilirsin. Bu program 2008 yılından bu yana 100’e yakın üniversitede uygulanmaktadır.

Farabi değişim programı şartları nelerdir?

Farabi programına katılarak değişim öğrencisi olmak için ilk yarıyılı bitirmiş olmak ve dört üzerinden en az iki not ortalamasına sahip olmak gereklidir.

Eğer yüksek lisans ya da doktora öğrencisiysen, ilk yarıyılı tamamlamış olman ve dört üzerinden en az iki buçuk not ortalamasına sahip olman gerekir.

Farabi başvuruları mart ayı içerisinde yapılır. Yurtiçi öğrenci değişim programları arasında yer alan Farabi için üniversiteler duyurularını internet siteleri üzerinden yapar.

Kaynaklar: 12345

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.