Zam nasıl istenir?

zamicİyi bir zammı hak ettiğinizi düşünseniz de bu konu hakkında konuşmak istemiyor, bir türlü uygun zaman bulamıyor ve ekonomi iyi değil, şimdi zamanı değil, gibi bahaneler üretiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız. İşinizi iyi yaptığınızı düşünüyorsanız, mesai arkadaşlarınız,yöneticiniz de sizinle aynı fikirdeyse zam istemekten çekinmemelisiniz. Tek yapmanız gereken zam konusunda kararlı olup, harekete geçmek…

Zam isterken dikkat etmeniz gerekenler:

Pozisyonun ve sektörünün rayiç rakamlarına bakmalısınız: Arkadaşlarınız ve network’ünüzden bilgi alabilirsiniz. iskolig.com, bu konuda güzel bir kaynak olabilir.

Hedefler ve işler yolunda olmalı: Şirketin durumunun iyi olması gerekiyor. Piyasa şartları veya şirketin zam, ücret politikası enflasyon zamlarının açıklanma nedenidir. Ancak yöneticilerin elden kaçırmamak istemedikleri çalışanlarına özel uygulamalar yaptığı da yaygın bir gerçek. O yüzden işinizde en iyi olmak için çalışmanın, zam döneminde en iyi destekçiniz olacağını unutmamalısınız.

Uygun zamanı bulmalısınız: Yöneticiniz ve İnsan Kaynaklarıyla görüşmek için çok sıkışık bir zaman aralığı seçmemeli, resmi bir görüşme talep etmelisiniz.

Gerçekçi bir talebiniz olmalı: Zam konusunda yapılan en önemli yanlışlık, çalışma arkadaşlarından verilen örneklerdir. Maaş ve zam oranları gibi konular şirketler açısından gizli – özel olması gereken konular olduklarından şirket veya ekip içinden verilen örnekler hoş karşılanmaz. Veya evleniyorum, çocuğum oluyor, ihtiyaçlarım artıyor gibi nedenler de patronun size zam yapması için yeterli nedenler değil. İşverenler, işinizi nasıl yaptığınıza ve sizin şirkete  ne gibi değer kattığınıza dikkat eder.

Görüşmede çalışmalarınızdan bahsedin

Görüşme sırasında öncelikle maaşınızı veya zammınızı yetersiz bulduğunuzu belirttikten sonra, şirkete kar veya değer katan çalışmalarınızı anlatmalısınız. Ardından da piyasadaki şartlardan bahsederek kendinizin daha iyi bir zam aralığı beklediğinizi, rakamsal olarak ifade etmelisiniz. Eğer zam döneminden önce konuşacaksanız beklediğiniz zammı söyleyerek, bunu hak ettiğinizi birkaç çalışmanıza dayandırarak anlatmalı, işvereninizi size zam yapma konusunda ikna etmeye çalışmalısınız. Ayrıca konuyu çok dağıtmadan şirketle ilgili gelecek plan ve projelerinizden bahsetmeniz  faydalı olabilir.

 

 

 

 

 

 

Gazeteci olmak için yola çıkarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Basın Yayın eğitimi aldı. Sektörel yayınlarda tecrübe kazanan, 2007 yılında Kariyer’de Editör olarak çalışmaya başlayan Nogay, 2011’den bu yana Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapıyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.