Zamsız terfi teklifi aldığında ne yapmalısın?

Elbette herkes iyi bir zam oranıyla birlikte terfi almak ister, ancak işler her zaman böyle ilerlemeyebilir. Bazen terfi aldığında maaşında değişiklik olmayabilir. Peki, böyle bir durumda ne yapman gerektiğini biliyor musun?

Öncelikle ister zamlı ister zamsız olsun, bir terfi genellikle uzun vadede kariyerin için faydalıdır ve şirketinin işine değer verdiğini gösterir.

Terfi ile birlikte sana bir zam teklif edilmese bile, ileriye dönük maaş artışı için pazarlık yapma ya da maaşının gözden geçirilmesini isteme seçeneğin her zaman vardır. Ne yapacağına karar vermeden önce, bilinçli bir karar verebilmek için benzer pozisyondakilerin ne kadar kazandığını öğrenmek için Kariyer.net maaşlar sayfasını ziyaret edebilirsin.

Avantajlar

Terfi aldığında daha iyi bir unvan ve ek sorumluluklar alırsın. Daha ilgi çekici projelerde çalışma imkanın artar. İnsanları veya projeleri yönetmeye başlayabilirsin. Tüm bunlar kariyer hayatın için oldukça güzel gelişmelerdir.

Yeni bir iş unvanı, maaş artışının ötesinde bir değere sahiptir. Özgeçmişinde kariyer ilerlemeni gösterir ve sana gelecekte daha yüksek maaşlı işlere başvurmak için fırsat tanır. Bu avantajlar, bir Korn Ferry anketine göre çalışanların %63‘ünün terfisiz zam yerine, zamsız terfi almayı tercih etmesinin nedeni gibi…

Dezavantajlar

Zamsız terfi, bazı kişilerde motivasyon düşüklüğü yaratabilir ve yüksek bir performans ortaya koyma hissini yok edebilir. Bu da ileriye dönük verimsizliğe neden olur. Ayrıca terfi iki kat daha fazla işe yol açarsa, kişi tükenmiş hissetmeye başlayabilir.

Şirketler neden zam yapmadan terfi sunuyor?

Zam yapılmadan terfi teklif edilmesi rahatsız edici olsa da böyle örnekler olabiliyor. Peki, bunun nedeni ne olabilir?

  • İyi performans gösterdiğinin işareti olabilir.

Terfi bazen, iyi bir iş çıkardığının sana bildirilmesi anlamını taşır.

  • Halihazırda görevleri üstlenmiş olabilirsin.

Terfi ile gelen yeni unvanın sorumluluklarını organik olarak zaten üstlenmiş olabilirsin ve unvanın değişse de yaptığın iş bundan etkilenmez.

  • Şirket, bütçe sıkıntısı yaşıyor olabilir.

Sen iyi bir iş çıkarıyor olabilirsin, ancak şirket bir bütün olarak iyi performans göstermiyor olabilir. Bu nedenle işveren zam yapmak istese de mevcut maddi tablo buna izin vermeyebilir.

  • Şirket politikası olabilir.

Kazancın, mevcut unvanının ve önerilen yeni unvanın maaş aralığının üstünde olabilir. Bu gibi durumlarda bazı şirketlerin katı yönergeleri vardır.

Zam yapılmadan terfi teklifi aldığında ne yapmalısın?

Sorular sor

Zamsız bir terfi seni memnun etmediyse, yöneticine ya da İK temsilcisine gerekçeyi uygun bir dille sorabilirsin. Terfi ve zamla ilgili şirket politikasını anlatmalarını isteyebilirsin. Bu şekilde, teklifin arkasındaki nedeni de öğrenebilirsin.

Anında karar vermek zorunda olmadığını bilmelisin. Düşünmek için biraz zaman isteme hakkın hep var. Bu sürenin ne kadar olabileceğini sorabilirsin.

Maaş ortalamalarını öğren

Sana teklif edilen unvana sahip diğer kişiler ne kadar kazanıyor? Bu sorunun cevabı, karar verirken sana epey yardımcı olacaktır. Doğru bir kaynak arayışındaysan Pozisyon Rehberi sayfamızdan istediğin pozisyonun maaş bilgisini öğrenebilirsin.

Bir sonraki adımı düşün

Olumlu ya da olumsuz, alacağın kararı detaylıca düşünmen gerek.

  • Teklifi olduğu gibi kabul etmek bir seçim! Hatta bazen, bu en mantıklısı olabilir. Sonuçta, unvan değişikliği kariyerine uzun vadede yardımcı olacaktır.
  • Teklifi kabul ederken gelecekteki maaş artışını sormak ise bir başka yöntemdir. Terfi aldığın için memnunsan ve bir ücret artışı beklemiyorsan, ek bir şey yapmaya da gerek yok gibi…
  • Bir diğer seçenek olarak da belirli bir tarihte maaşının gözden geçirilmesini isteyebilirsin.

Diğer faydaları düşün

Esnek çalışma saatleri, ücretli izin, ek eğitim veya diğer ekip üyelerinden ek destek gibi maaş dışında başka bir hak olup olmadığını öğrenmen de karar verirken sana yardımcı olacaktır.

Kaynak: The Balance

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.