Zihinsel becerileri geliştirmeye dair günlük pratikler

Bugün teknolojinin hızla ilerlemesi, rekabetçi iş ortamı ve değişen yetenek setleri çalışanlarda aranan temel becerilerin de dönüşmesine neden oluyor. Bu yetenek setinin en çok aranan parçalarından biri ise problem çözme ve analitik düşünme becerisi. Bu alanda çok iyi olmadığını mı düşünüyorsun? Endişelenme, çok basit günlük pratiklerle bu becerilerini kolaylıkla geliştirebilirsin.

Şirketlerin  artık teknoloji çağına hızla ayak uyduran ve diğer çalışanlar arasından yetenekleriyle sıyrılan kişiler aradığına şüphe yok. İş arama sitesi Indeed araştırmasına göre, “analitik düşünme becerisi” içeren iş ilanlarının sayısı 2009 yılından bu yana iki kat artmış durumda. Davos World Economic Forum Raporu’na göre ise 2020’de global çalışanlarda en çok aranan birinci beceri “problem çözme” ikinci beceri ise “analitik düşünme” olacak.

Berkeley Üniversitesi’nden Nöroanatomist Dr. Marian C. Diamond, hangi yaşta olursa olsun öğrenmenin, sinir hücrelerini yeni bağlantılar oluşturmaya teşvik ettiğini, yani beynimizi çalıştırdıkça “zeka” puanımızın arttığını söylüyor. Bu da zihinsel becerilerimizi aslında kolaylıkla artırabileceğimize yönelik önemli bir veri.

Peki bunun için neler yapabiliriz?

Oyun

Evet, sadece zeka oyunları oynamak bile problem çözme becerimizi geliştiriyor. Ünlü Eğitim Uzmanı Vishen Lakhiani, günde sadece 15 dakika stratejik bir oyun oynamanın analitik düşünme becerisini artırdığını söylüyor. Sudoku mantığı geliştirirken, çapraz bulmacalar dilimizi ilerletiyor. Satranç ve dama hem görsel hem de analitik becerileri geliştirmesi açısından beyin üzerinde oldukça etkili oyunlar. Scrabble ve Trivial Pursuit gibi oyunlar da hafıza, konsantrasyon ve dil bölgelerini geliştiriyor.

Öğrenme

Hiç bilmediğimiz konularda ilerlemeye çalışmak da zihne iyi gelen egzersizler arasında yer alıyor. Yabancı bir dil öğrenmeye, bir enstrüman çalmaya, bir sanatla uğraşmaya ya da spor yapmaya başlamak, öğrenme kanallarımızı açması ve zihnimizi geliştirmesi açısından çok faydalı.

Origami

Origami yani kağıt katlama sanatı hem motor becerileri geliştirmesi hem de analiz gücünü artırması açısından oldukça etkili bir etkinlik. Kağıtları zor şekillerde katlamaya çalışmak hem yaratıcılığı hem de problem çözme becerisini geliştiriyor.

Meditasyon

Meditasyon artık bilim dünyasında faydaları kanıtlanmış bir eylem. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, meditasyonun uzun ve kısa süreli bellekle ilişkili beyin bölgelerini doğal olarak ve yararlı bir şekilde geliştirdiği keşfedildi. Bunun yanı sıra korku,  öfke, anksiyete ve depresyonu azaltırken, dikkat ve düşünme gücünü artırıyor. Günde 10 dakika meditasyon yaparak analitik becerileri04 artırmak mümkün.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.