Üniversite (YKS) Tercih Motoru

Şehirler

Üniversiteler

Bölümler

Sıralama Aralığı

Puan Aralığı

Diğer Filtreler

Tercih Tipi
{{deptypes.length}}
dropdown indicator
Burslar
{{bursluluk.length}}
dropdown indicator
Eğitim Dili
{{language.length}}
dropdown indicator
Eğitim Türü
{{uniTypeCheckType.length}}
dropdown indicator
Bölüm Türü
{{uniTypeCheckTypeOzel.length}}
dropdown indicator
Eğitim Süresi
{{uniYılıCheck.length}}
dropdown indicator
Üniversite Adı
Şehir
Bölüm Adı
Taban PuanBaşarı SırasıPuan TürüDilKontenjanlarTercih Listesi
202320222021202320222024
Genel
2023
Yerleşen
SilEkle

Aramana uygun bir sonuç bulamadık. Farklı filtreler deneyerek tekrar arama yapabilirsin.

Üniversite Adı
Bölüm Adı
Taban Puan
Baş. Sırası
Tercih Listesi
{{x.uniName}}SilEkle
**Tercih listesi tavsiye amaçlıdır. Tercihlerinizi kesinleştirmeden önce lütfen ÖSYM verilerini kontrol ediniz.
Tercih Motoru Nedir?

Kariyer.net’in üniversite adayları için hazırladığı tercih motoru, YKS sonrası almış olduğun puana göre tercih yapmana yardımcı olan bir sayfadır. Adayların üniversite tercih döneminde doğru tercih yapmaları için onlara farklı seçenekler sunan bir tercih aracı olan tercih motoru, farklı filtreleme özelliklerine sahiptir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonrası aldığın puana, puan türüne ve başarı sıralamasına göre, doğru üniversite ve bölüm tercihin için tercih botunu kullanabilirsin.

Tercih motoru, YKS tercih sonuçları öncesinde sana ayrıntılı bir karşılaştırma ve değerlendirme imkânı sunar. Tercih botunda hazırlayacağın tercih listelerinde farklı üniversiteleri ve bölümlerini tek bir listede bir arada görebilirsin. Tercih motoru ile yapacağın tercih listelerindeki bilgilerle ayrıntılı bir araştırma yaparak meslek seçimine yönelik kararlar alabilirsin. Sınavın ardından doğru tercihi yaparken, puan türüne ve başarı sıralamana göre, 2024 YKS yerleştirme sonuçları öncesinde kapsamlı bir hazırlık yapabilirsin.

Üniversite seçimi sırasında adaylar, açıklanan puanlarına göre tercih botu sayfasını ziyaret ederek, kendilerine farklı alternatiflerde tercih listeleri oluşturabilirler. 2024 Üniversite tercihleri için ziyaret edeceğin bu sayfa, aynı zamanda bir tercih kılavuzu özelliği de taşır. Sayfada yapmış olduğun aramalara uygun olarak, vakıf ya da devlet üniversitelerinin ilgili bölümlerine yönelik bilgilere de ulaşabilirsin. Bölümlerin son üç yıla ait taban puanları, başarı sıralamaları, puan türleri, öğrenim dilleri ve kontenjanları bu bilgiler arasında yer alır. Ayrıca burs bilgileri, eğitim ve bölüm türlerine yönelik bilgileri de sayfada görebilirsin.

Tercih motoru sayfasında öncelikle almış olduğun puana yönelik filtreleme seçeneklerini kullanman gerekir. TYT, Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel veya Dil puan türünü seçtikten sonra, vakıf ya da devlet üniversitesi seçeneklerini belirlemen gerekir. YKS robotu özelliğine sahip sayfada ayrıca Türkçe, İngilizce, Fransızca, Rusça, Almanca ve Arapça dil seçenekleri aracılığı ile öğrenim görmek istediğin bölümün eğitim dilini de belirleyebilirsin. Eğitim süresi seçeneği aracılığıyla da 2 yıllık ön lisans veya 4 yıllık lisans eğitimine yönelik bir tercihte bulunabilirsin. Bu tercihin sonrasında listede, yüksek okulların programları veya fakültelerin bölümleri yer alır. Bir vakıf üniversitesinde öğrenim görmek istiyorsan eğitim ücreti için de bütçene uygun bir üst limit tespit edebilirsin. Aynı listede bölümlerin taban ve tavan puanlarına göre bir sıralama aralığı da belirleyebilirsin. Yine aynı şekilde puan aralığını da taban ve tavan puana göre yapabilirsin.

Tercih botu sayfası aracılığı ile oluşturacağın tercih listende, eğitim görmek istediğin bölümün bölüm türünü de tespit edebilirsin. Gece eğitimi olan ikinci öğretim eğitimi veren bir bölümü tercih edebileceğin gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kampüsü bulunan bir üniversiteyi de tercih listene ekleyebilirsin. Ayrıntılı bir şekilde hazırlanan tercih motoru sayfasında oluşturacağın listede ayrıca MTOK filtresi ile mesleki ve teknik liselerden mezun olma durumuna göre de bir seçim yapabilirsin. Bu liselerden mezun durumda olanlara yönelik kabul şartları taşıyan üniversiteleri ve ilgili bölümlerini listende, puan sıralamasına bağlı olarak görebilirsin.

Tercih botu sayfasındaki filtreleme seçenekleri ile oluşturacağın tercih listesinde üniversitelerin adı, bulundukları şehirler, üniversite bölümleri yer alır. Puanına ve seçimlerine uygun olarak oluşan listede ayrıca üniversite taban puanları da son üç yıla ait bilgiler dahilinde listelenir. 2024 için 2023 taban puanlarına bakabilir, 2023, 2022 ve 2021 yılında üniversiteye yerleşmiş adayların en düşük taban puanlarına göre tercih listeni şekillendirebilirsin. Üniversite başarı sıralamaları da aynı listede senin tercihine uygun olarak yer bulur. Bölümlerin kabul ettikleri puan türlerinin yanı sıra tercih listesinde üniversite kontenjanları da bulunmaktadır. Özellikle yeni öğrenci alımı yapacak olan bölümleri de listede görmen önem taşır. Böylece tercihlerini yaparken yerleşme şansının yüksek olabileceği bölümleri görebilirsin. Yeni öğrenci alacak bölümlerin dışında listede daha önceki yıllarda kontenjanları dolmamış bölümleri de görebilirsin.

Eğer bir vakıf üniversitesinde öğrenim görmek istiyorsan, tercih listesinde seçtiğin filtrelere göre yer alacak bu vakıf üniversitesinin eğitim ücretine yönelik bilgileri de görebilirsin. Vakıf üniversitelerine yönelik yapacağın tercihlerde ayrıca seçtiğin bölümlerin burs oranlarını da aynı listede bulabilirsin. Farklı vakıf üniversitelerinin %25, %50, %75 ya da %100 oranlarındaki burs seçeneklerine yönelik bir arama gerçekleştirebilirsin. Tercih listesindeki bir diğer önemli ayrıntı da bölümlerin eğitim dillerine yöneliktir. Örneğin tercih edeceğin üniversitenin ilgili bölümünde %30 oranında yabancı dille eğitim veriliyor ise bu bilgiyi tercih motoru aracılığı ile görebilirsin.

Kariyer.net tarafından üniversite adayları için hazırlanan tercih botu sayfasında, puanına ve öğrenim görmek istediğin bölüme yönelik tercihlerini listeledikten sonra karşına çıkan listede yer alan ekle butonu ile kendi tercih listeni oluşturabilirsin. Ekle butonu ile oluşturduğun bu listedeki bilgileri dilersen excel formatında bilgisayarına kaydedebilirsin. Kaydetmiş olduğun tercih listesi ile üniversiteleri ve bölümleri ayrıntılı şekilde inceleyebilir, tercih sıralamana yönelik düzenlemeler yapabilirsin. Listede yer alan üniversite başarı sıralamaları ve güncel taban puanlarına yönelik bilgiler bu düzenlemeleri yaparken dikkat etmen gereken noktalar arasında yer alır.

Tercih motorunda tercih listeni hazırlarken ayrıca aramanı sıfırlayarak yeni bir arama da başlatabilirsin. Böylece farklı tercih listeleri hazırlayarak değişik alternatifleri karşılaştırma imkânı bulabilirsin. Örneğin aldığın puana ve tercihte bulunacağın puan türüne göre vakıf ve devlet üniversitelerinin yer alacağı iki farklı liste oluşturabilirsin. Farklı şehirlere göre de üniversite tercihleri hazırlayabilirsin. Tercih motoru sayfasında yer alan tüm farklı filtreleme özelliklerini kullanarak birbirinden farklı tercih listeleri oluşturabilirsin. Bu tercih listelerini değerlendirerek son şeklini yine tercih botu yardımıyla hazırlayabilirsin.

YKS sonrasında önemli bir adım olan üniversite tercih döneminde, üniversitelere yönelik ayrıntılı bilgilere ihtiyaç duyarsın. Üniversiteler ve bölümler hakkında başta puanlar olmak üzere aradığın tüm bilgileri bir arada sunan tercih motoru, tercihlerinde farklı seçenekleri inceleyebilmeni de sağlar. Tercih listen için üniversitelere yönelik farklı araştırmaları farklı kaynaklardan yapmak yerine, tercih motoru sayfasında tüm bilgileri ayrıntılı bir şekilde, bir arada görebilme imkânı bulursun.

Tercih motoru aracılığıyla tercihlerini yaparken öncelikle puan türüne göre öğrenim görmek istediğin bölümü seçmelisin. Kariyerini planlayacağın bu aşamada, farklı meslekleri de araştırarak tercih listeni oluşturabilirsin. Özellikle geleceğin mesleklerine yönelik bir araştırma yaparak tercih listeni bu doğrultuda hazırlayabilirsin. Kariyer.net tercih motoru sayfasında, üniversitelerin yeni ve farklı bölümleri de yer almaktadır. Bu bölümlerden mezun olanların sahip olacakları meslekler ve iş pozisyonları hakkındaki bilgileri de inceleyebilirsin.

Tercih motoru sayfası, tamamen tavsiye amacı ile oluşturulmuş bir tercih listesini sana sunar. Listede yer alan bilgileri ÖSYM tercih kılavuzu aracılığı ile inceleyebilirsin. Üniversite tercihlerine yönelik tercih listene son şeklini vermeden önce ÖSYM bilgilerini kontrol etmen oldukça önem taşır. Buradaki bilgileri tercih listendeki bilgilerle karşılaştırabilirsin. Üniversite seçimi yaparak meslek yaşamına yön vereceğin tercih listeni oluşturmadan önce Kariyer.net tarafından üniversite adayları için hazırlanan bu kapsamlı tercih motorundan yararlanabilirsin. Üniversite tercihlerini, bölümler ve üniversiteler hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olarak yapabilirsin.

Univerlist Tercih Botu altyapısı ile geliştirilmiştir.