Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler için doğru tercih yapmak oldukça önemlidir. 2023 taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjan bilgisi, doğru seçim yapmak için bilinmesi gereken unsurlar arasında yer alır. Bu detaylar göz önünde bulundurularak en iyi tercih nasıl yapılır diye merak ediyorsan yazımıza göz atmalısın!
Üniversite sınavına giren öğrencileri bekleyen son aşama, tercih yapma sürecidir. Geleceği şekillendiren bu kritik konuda, doğru bir seçim yapabilmek için bazı konularda bilgi sahibi olunması gerekir. Pek çok kişi için oldukça stresli olan bu süreci sakin bir şekilde yönetebilmek mümkün. 2023 başarı sıralamasından kontenjana kadar tercih yapmana yardımcı olacak ipuçlarına bu yazıdan ulaşabilirsin.
Taban puanı, başarı sıralaması ve bölüm kontenjanı nedir?
Bu adımda ilk olarak taban puanlarının incelenmesi gerekir. Taban puanı, genel anlamıyla o bölüme en düşük kaç puanla öğrenci yerleştiğini gösterir. Sınavın ardından yerleştirme sürecinde tercih ettiği okula ya da bölüme giren en düşük puanlı kişiyi temsil eder. Başarı sıralaması ise kişinin kaçıncı sırada yer aldığını gösterir. Başarı sıralaması, tercih aşamasında göz önünde bulundurulması gereken önemli bir veridir. Bu sebeple 2023 başarı sıralamalarının da incelenmesi önemli bir husustur. Tercih yapmadan önce bu bilgilerin incelenmesi ve buna göre seçim yapılması gerekir. Kontenjan, tercih yapılacak okulun ve bölümün o sene kaç öğrenci alacağını gösterir. Tercih yapmadan önce güncel olan 2023 kontenjanları listesine bakılması doğru bir seçim yapılmasına yardımcı olur.
Taban puanı, başarı sıralaması ya da kontenjana göre üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli?
Adayların öncelikle kendi kişilik özelliklerini göz önünde bulundurması, doğru tercih yapabilmek açısından önemli bir husustur. Kişinin, ilgi duyduğu bölümler ve yetenekleri doğrultusunda seçim yapması gerekir. Önceden bölüm taban puanları ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir. Adaylar, açıklanan sınav sonuçlarının ardından kendi puanına uygun olan bölümler arasından tercihlerini yapar. Yalnızca AYT sınavından 180 barajını geçen adaylar, 4 yıllık lisans programlarına giriş hakkı kazanır. TYT sınavında 150 puanı geçen adaylar ise 2 yıllık ön lisans programlarına katılım hakkına sahiptir. Adaylar, ÖSYM’nin kendilerine sunduğu tercih yapma haklarının tamamını kullanmak zorunda değildir. Belirtilen üst sınırın daha altında üniversite ve bölüm yazma şansın da mevcuttur. Adaylar, tercih yapmadan önce özel koşullar bölümünü dikkatlice okumalıdır. Kişi, tercih yapmayı düşündüğü okul ve bölümün özel koşullarına uyum sağlamıyorsa tercihi iptal edilebilir. Bu sebeple tercih yapma işleminden önce bu bilgilerin detaylı bir şekilde incelenmesi adaylar için önemlidir.
Üniversite tercihi yapacak olan adaylara tavsiyeler!
Üniversite tercihleri yapacak kişiler için verilebilecek tavsiyelerden bazıları;
- Taban puanı, başarı sıralaması ve kontenjan konularında çok kapsamlı araştırma yapmalısın. Bu, tercih sıralamanı belirlemek için en önemli adımdır.
- Geniş aralıklı tercihler yapmalısın. Hedeflerinin alt ve üst sınırlarını belirleyip doğru sıralamada ve geniş aralıkta tercihler yaparak avantaj sağlayabilirsin.
- Başarı sıralamasını detaylı bir şekilde incelemeli ve buna dikkat ederek tercih yapmalısın.
- Tercih yaparken ÖSYM klavuzunda yer alan özel şartlara ve koşullara dikkat etmen gerekir. Üniversite ya da bölüme göre özel kriterler bulunabilir. Bunlara dikkat etmen, doğru bir tercih yapmak için sana yardımcı olur.
- Okumak istediğin, kendini geliştirebileceğin ve senin için doğru olduğunu düşündüğün okul ve bölümleri tercih edebilirsin.
Taban puanı, başarı sıralaması ya da kontenjana göre tercih işleminin adımları nelerdir?
Taban puanı, başarı sıralaması ve kontenjan kavramları, tercih işlemini etkileyecek en önemli noktalardır. 24 tercihi nasıl değerlendireceğin ve sıralamayı nasıl yapacağın konusunda karar vermek için bu konularda araştırma yapmalısın. Tercih yapacak olan adaylar, öncelikle T.C. no ve ÖSYM şifresiyle aday işlemlerinin yapıldığı web sitesine giriş yapabilir. Ardından tercih ekranını açarak daha önceden belirlenen üniversite ve bölüm isimleri seçilir. Seçimlerin tamamlandığından emin olunduğu takdirde kayıt işlemi tamamlanır. Her sene, sınavı başarıyla geçen öğrencilere ÖSYM tarafından 24 üniversite tercihi yapma hakkı tanınır. Tüm listenin doldurulması zorunlu değildir. Adayların, tercih yaptığı okul ve bölümün tüm koşullarına uyması gerekir. Tercih işlemleri, yalnızca ÖSYM’nin web sitesinden yapılabilir.