2024 YKS’ye katılmak isteyip, başvuru süresini kaçıranlar için 2. geç başvuru dönemi de başladı. Sınava girmek isteyen adaylar, 28 Mart’a kadar ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) ekranı üzerinden başvuru yapabilecek.
8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak olan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı için 2. geç başvurular alınmaya başlandı. 2024-YKS’ye, 1-26 Şubat 2024 veya 5-7 Mart 2024 tarihleri arasında başvuru yapan adayların, başvuruları geçerli olmakla birlikte; eğer adaylar isterlerse bilgilerinde (sınav merkezi değişikliği vb.) değişiklik yapabilecek. Yine aynı tarihler arasında YKS’ye başvuran, ancak AYT ve/veya YDT’ye girmek istemediği için bu oturumları işaretlemeyen adaylar da istedikleri takdirde 2. geç başvuru günlerinde bu oturumlara girmek için başvuru yapabilecekler ve sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayabilecekler.
Başvuru işlemleri 28 Mart 2024 tarihinde saat 23.59’da (ÖSYM başvuru merkezlerinden yapılan başvurular mesai saati bitiminde) sona erecek.
Sınav ücreti ödeme işlemleri ise ÖSYM’nin internet sayfasında e-İşlemler’de yer alan “Ödemeler” bölümünden kredi kartı/banka kartıyla yapılabilecek.
Yurt dışında üniversite okumak isteyenler dikkat! Denklik kazanmak için bu başvuru dönemini kaçırmayın!
15 Mart 2024 tarihli ve 32490 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” gereği; yurt dışındaki prestijli üniversiteler dahil olmak üzere herhangi bir yurt dışı eğitim kurumundan mezun olan Türk öğrenciler, mesleki alanlarda Türkiye’de çalışabilmek için YKS baraj puanını geçmek zorunda.
Yurt dışında üniversite eğitimi görmeyi planlayan veya şu anda yurt dışında eğitim gören lise son sınıf öğrencileri, bu yeni düzenlemeden etkilenecek. Bu nedenle yurt dışı eğitim planı olan öğrencilerin, ilerleyen dönemde bir denklik engeli yaşamamaları için 2. geç başvuru dönemini değerlendirerek 2024 YKS’ye başvurması gerekiyor.
Güncelleme: 29.03.2024
YÖK’ten yapılan son açıklamaya göre; dünya sıralamasında ilk 400’de yer alan üniversitelerin herhangi bir programından mezun olanlar, doğrudan denklik alabilecek.
İlk 1000’de yer alan üniversitelerde başarı şartı aranan bölümler de dahil olmak üzere bütün alanlardan mezun olanlar, daha önce olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak; ancak YKS’ye girme zorunluluğu olmayacak.