2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ne zaman ve YKS sonuçları ne zaman açıklanacak gibi YKS ile ilgili birçok sorunun cevabı senin için hazırladığımız bu yazıda.
Gelişen ve sürekli değişen dünyamızda meslekler de sürekli gelişim göstermektedir. Hayallerini kurduğun birçok mesleğin giriş kapısı ise üniversitelerdir. Peki hayallerini süsleyen bu üniversitelere giriş için ilk basamak nedir? İşte tam da bu sorunun cevabı YKS’dir. YKS birçok gencin gözlerini parlatan üniversitelerin kapılarını açmaktadır. Şimdi gel, YKS hakkında merak ettiklerine cevaplar bulalım.
YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)
YKS’nin açılımı, Yükseköğretim Kurumları Sınavıdır. YKS, ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavıdır. YKS, ülkemizde ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından 2018 yılından bu yana her sene uygulanmaktadır. YKS, lise eğitimini tamamlamış herkesin üniversiteye gidebilmek için girmesi gereken bir sınavdır. Bu sınav, yükseköğretim programlarına kabul edilecek öğrencilerin seçilmesini ve tercihlerine göre yerleştirilmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır.
YKS, 3 oturumdan oluşmaktadır (TYT, AYT, YDT) ve adaylara lise müfredatından sorular sorulmaktadır. YKS’nin ilk oturumu olan TYT (Temel Yeterlilik Testi) herkes için zorunludur. AYT ve YDT ise zorunlu değildir. TYT oturumundan elde edilen puanla üniversitelerin iki yıllık yani ön lisans programlarına başvuru yapılabilmektedir. AYT ve YDT oturumlarından elde edilen puanlarla ise üniversitelerin dört , beş ve altı yıllık bölümlerine yani lisans programlarına başvuru yapılabilir. Şimdi de rüyalarını süsleyen üniversitelere gidebilmek için gireceğin bu oturumlar hakkında ayrıntılı bilgi edinelim.
YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) oturumları
YKS TYT, AYT ve YDT olmak üzere toplam üç oturumdan oluşmaktadır. Bu oturumlardan ilk yapılanı TYT’dir. TYT Temel Yeterlilik Testi anlamına gelmektedir. İşte TYT hakkında birkaç detay:
- TYT oturumu tüm adaylar için zorunludur. Herkesin gitmek istediği üniversite bölümleri farklılık göstermektedir. Bir kısım adaylar dört yıllık üniversite programlarının hayalini kurarken bir kısım adaylar ise iki yıllık üniversite programlarının hayalini kurmaktadır. İşte bu noktada devreye TYT oturumu girmektedir. Çünkü TYT oturumunda elde edilen puan ile iki yıllık üniversite programlarına yerleşilebilmektedir. Sen de iki yıllık üniversite hayali kuruyorsan YKS’nin TYT oturumuna girebilirsin.
- TYT oturumu Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testinden oluşmaktadır. Toplam soru sayısı 120’dir. Sınavda adaylara verilen süre ise 165 dakikadır. TYT’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0,5 ham puan almaları gerekmektedir. TYT’nin YKS puan türlerinin hesaplanmasındaki katkısı %40’tır. TYT, 40 matematik, 40 Türkçe, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimler sorusundan oluşmaktadır. Bu derslerin yüzde bakımından ders ağırlıkları ise şöyledir: Türkçe %33, Matematik %33, Sosyal Bilimler %17, Fen Bilimleri %17. Yani TYT oturumundan elde edilen puana Türkçe ve Matematik netlerinin katkısı daha ağırlıklıdır.
YKS ‘nin ikinci oturumu ise AYT’dir. AYT; Alan Yeterlilik Testi anlamına gelmektedir. AYT hakkındaki detaylar ise şöyle belirtilebilir:
- Üniversitelerin dört , beş ve altı yıllık lisans programlardan herhangi birine gitmenin hayalini kuran adaylar bu sınava girmelidir. Yani 2024-YKS’de SAY, SÖZ veya EA puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin 2024-AYT oturumuna katılmaları zorunludur. AYT’de adayların karşısına Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık çıkmaktadır. Sınava girecek olan adaylar hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri çözmelidir. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin tamamının hesaplanmasını isteyen adaylar ise bütün soruları çözmelidir. AYT’de adayların karşısına Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 Testinde 40, Sosyal Bilimler-2 Testinde 40, Matematik Testinde 40, Fen Bilimleri Testinde 40 soru çıkmaktadır. Toplam soru sayısı 160’dır. Sınav süresi ise 180 dakikadır.
- AYT’de 4 yanlışın 1 doğruyu götürmektedir. Puanın hesaplanabilmesi için adaylar Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 ham puan almış olmalıdır. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere toplamda 3 farklı puan türü bulunan AYT, öğrencilerin kendi alanlarında sahip oldukları başarıları ölçmektedir. Sayısal puan türü ile tıp, eczacılık, hemşirelik, diş hekimliği, ebelik, dil ve konuşma terapisi, dijital oyun tasarımı, fen bilgisi , biyoloji öğretmenliği ,mühendislikler gibi meslekler tercih edilebilir. Sözel puan ile bazı öğretmenlik bölümleri, gazetecilik, gastronomi, ilahiyat, radyo televizyon ve sinema, sanat tarihi, el sanatları, reklam tasarımı ve iletişimi, reklamcılık, televizyon haberciliği ve programcılığı gibi benzer bir çok bölümü tercih edilebilir. Eşit ağırlık puan türü ile de bankacılık, beden eğitimi ve spor öğretmenliği, ekonomi, iktisat, maliye, kamu yönetimi ,moda tasarımı, ayakkabı tasarımı ve üretimi, bilgi ve belge yönetimi, çocuk gelişimi, rehberlik ve psikolojik danışmanlık , turizm ve otel işletmeciliği gibi benzer bir çok bölümler tercih edilebilir. Senin de gelecek planların içinde bu mesleklerden biri varsa YKS’nin AYT oturumuna girebilirsin.
YKS’nin üçüncü oturumu ise YDT’dir. YDT Yabancı Dil Testi anlamına gelmektedir. YDT hakkındaki bilgiler ise şu şekilde maddelenebilir:
- YDT, dil puanı ile öğrenci alan bölümlere girmek isteyen adayların girmesi gereken sınavdır. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden yapılmaktadır. Bu dillerden herhangi biri seçilerek girilen YDT’de alınacak puanla sadece 4 yıllık dil bölümlerine girilebilmektedir.
- YDT’de adaylara toplam 80 soru sorulmaktadır ve sınav süresi 120 dakikadır. Yabancı Dil Testi’nin hesaplanabilmesi için en az 0,5 ham puan alınması gerekmektedir. Sen de, yabancı dil bölümlerinden birini okuma hayalim var diyorsan YKS’nin YDT oturumuna girebilirsin.
2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ne zaman?
Geleceğe yönelik planlarını hayata geçirmen için üniversite eğitimi oldukça önemli bir basamak. Vize ve final haftalarında mesleğe yönelik alacağın bilgilerin değerlendirileceği, yeni deneyimler edineceğin, belki de hiç görmediğin bir şehirde yeni insanlar tanıyacağın, kendi hayatına yön vereceğin üniversite yılları oldukça önemli. Bu yılların hayalini kuran YKS’ ye girmeyi düşünen adaylar 2024 yks ne zaman diye merak etmektedir. Üniversite hayalleri kuran bu adayların hayatında önemli bir yere sahip olan YKS’nin başvuru ve sınav tarihleri ÖSYM tarafından belirlenmektedir. Peki 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ne zaman? Bu sorunun cevabı için aşağıdaki tarihleri dikkate alabilir ayrıca herhangi bir güncelleme olur ise bunu da takip edebilirsin:
- 2024-YKS 1. Oturum (TYT) Sınav Tarihi: 08.06.2024
- 2024-YKS 2. Oturum (AYT) Sınav Tarihi: 09.06.2024
- 2024-YKS 3. Oturum (YDT) Sınav Tarihi: 09.06.2024
YKS sonuçları ne zaman açıklanacak?
Üniversite ile yeni bir hayata adım atmak, yeni insanlar, yeni bilgiler edinmek ve bu deneyimi yaşamak isteyen adayların heyecanla öğrenmeyi beklediği bir diğer konu ise sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağıdır. Sınava hazırlık ne kadar sabır gerektiren bir süreç ise sınav sonuçlarını beklemek de bir o kadar sabır gerektiren heyecanlı bir süreçtir. Peki 2024 YKS sonuçlarıne zaman açıklanacak? 2024 YKS sonuçları ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından açıklanmaktadır. YKS’nin tüm oturumlarının sonuçlarının ÖSYM tarafından 17.07.2024 tarihinde açıklanacağı bildirilmiştir. ÖSYM’nin kendi web sayfası üzerinden bu tarihi ve olası güncellemeleri takip ederek sonuçlar hakkında bilgi alabilirsin.