Üniversitelerimiz iki temel kategoride dört tür eğitim modeliyle sana hizmet sunarlar. Bu iki temel kategori örgün (yüz yüze) ve uzaktan eğitim modelidir. Örgün eğitim eğer mesai saatleri dahilinde veriliyorsa buna normal öğretim, akşam saatlerinde veriliyorsa buna da ikinci öğretim adı verilir. Uzaktan eğitim modeli ise uzaktan öğretim ve açık öğretim adıyla ikiye ayrılır.
Uzaktan öğretimde sen ve dersine giren öğretim üyeleri kampüse gitmek zorunda değilsiniz. Derslerini sanal bir sınıf ortamında, canlı, görüntülü, sesli ve interaktif olarak işleyebilirsin. Online ama yüz yüze eğitiminin verildiği yeni bir eğitim modelidir. İnternetin hızlandığı ve dijital aygıtların çeşitlendiği bir çağda gün geçtikçe daha yaygın bir eğitim modeli haline gelmektedir.
Açık öğretim de aslında bir uzaktan eğitim modelidir. Ülkemizde 50 yılı aşkın bir süredir uygulanmaktadır. Bu modelde de okula gitmek zorunda değilsin. Teknolojik olanaklardan yararlanarak eğitimini gerçekleştirebilirsin. Dersleri bilgisayar, televizyon gibi akıllı cihazlar aracılığıyla interaktif olarak takip edebilme olanağına sahipsin.
Ülkemizde Açık öğretim modeliyle eğitim veren ilk üniversite Eskişehir Anadolu Üniversitesi’dir. Daha sonra Atatürk, İstanbul ve Ankara Üniversiteleri bu modeli kullanmaya başlamışlardır.
Ülkemizdeki 8 milyona yakın üniversite öğrencisinin 3,5 milyonu açık ya da uzaktan eğitim modeli ile eğitim gören öğrencilerdir. Açık ve uzaktan eğitimde okula gitme, devamsızlık ve yaş sınırı gibi kriterler olmayınca hemen her yaştan çok sayıda lise mezunu bu modelle üniversite diploması almayı dener. Alınan diplomalarla kazanılan haklar bakımından örgün yüz yüze eğitimle genel bir fark bulunmamaktadır.
Uzaktan eğitim ders takibinin yapılabildiği, daha kontrollü bir sistem olduğu ve sınavları ya yüz yüze ya da online yapıldığı için açık öğretime oranla daha nitelikli bir eğitim sunabilir. Bu eğitime başlarken eğitim süresi boyunca kullanacağın teknolojik donanıma ve kesintisiz bir internet hizmetine sahip olman istenir.
Tüm programlarını uzaktan eğitimle sürdüren bir üniversitemiz yoktur. Henüz az sayıda üniversite bazı programlarına bu yöntemle öğrenci almaktadır. 2022 YKS’de 13 bin 791 öğrenci uzaktan öğretim programlarına yerleşmiştir. Bunun 2 bin 199’u lisans, 11 bin 692’si ise önlisans programıdır.
Açık öğretimde ise üniversitenin sunduğu ve kayıt sonrasında verildiği kaynaklarla kendi başına çalışabileceğin gibi üniversitenin yayın ağında bulunan internet ve televizyon eğitiminden yararlanarak da dersleri takip edebilirsin. 2022 YKS’de 159 bin 859 öğrenci açık öğretim programlarına yerleşmiştir. Bunun 45 bin 293’ü lisans, 114 bin 566’sı ise önlisans programıdır.
Günümüzde dünyanın pek çok gözde üniversitesi de uzaktan eğitim modeliyle programlarını dünyanın her yerine açmaya başlamışlardır. Çok yakın bir zamanda o ülkelere hiç gitmeden dünyanın öte ucundaki büyük üniversitelerinin diploma ve sertifikalarına sahip olmak çok daha kolay hale gelecektir.