Sınava hazırlanırken, internette veya sosyal medyada gezinmek bana zaman kaybettirebiliyor. Zaman yönetimini nasıl yapabilirim?

Günümüzde sınav başarısızlığının arkasında yatan en belirleyici sebeplerden biri internet ve sosyal medya bağımlılığıdır. Dijital aygıtların içinde senin ilgini çekebilecek ve sana saatlerce vakit kaybettirecek her türden sosyal medya platformları, uygulamalar, aplikasyonlar ve oyunlar bulunur. Üstelik onlara giriş yaptığın an, zamanın nasıl geçtiğini anlamadan uzun zaman kaybedersin. Sosyal platformlar sadece kullanırken değil kapattığında da zihnini meşgul edebilir. Örneğin, yaptığın bir paylaşımın kaç beğeni aldığı, hangi yorumları aldığı, kimler tarafından paylaşıldığı ekranı kapattığın halde yine zihnini meşgul etmeye devam edebilir. 

Sınava hazırlık sürecinde o aygıtları elinden bırak dememizle bırakamayacağının farkındayız. Bu durumda önemli olan bunlara harcayacağın zamanın baştan planlanması ve bu disipline mümkün olan ölçüde uymaya çalışmandır.  

Elbette sadece ders çalışmayacak soru çözmeyeceksin. Arada bir telefon ya da tabletine bakacak, bazen dışarı çıkıp temiz bir hava alacak, bazen arkadaşlarınla buluşup onlarla güzel vakit geçirecek, bazen de ders dışı kitapları okuyarak hem okuma hem anlama hızını artıracak ve okumanın verdiği keyfi yaşayacaksın.  

Sınava hazırlık süreci, bütün sosyal hayatının rafa kaldırılması demek değildir. Tüm bunları çalışman gereken zamanı belirledikten ve kendini bu konuda disiplin altına aldıktan sonra rahatlıkla yapabilirsin. Bir alışveriş merkezine, bir sinema ya da tiyatroya gitmek, biraz gezip tozmak, arada bir mobil cihazında gezinmek elbette senin de hakkın. Ancak zamanını planlayamaz ve ders çalışma süresini bu planın içine dengeli dağıtamazsan tüm bu etkinlikler birer engel olarak karşına çıkar ve ilerleme kaydedemezsin. 

Normal zamanında kullandığın bazı sosyal medya hesaplarını ve bazı profillerini kapatman ya da askıya alman bu dönem için işini kolaylaştırabilir.  

Elindeki cihazların sana zaman kaybettirici özellikleri olduğu gibi bu süreçte sana katkı sağlayacak çok daha yararlı uygulamaları da bulunmaktadır. Özellikle derslerini destekleyecek video ders profilleri, anlamakta güçlük çektiğin pek çok konuyu hem daha kısa sürede hem de daha keyifli öğrenmeni sağlayabilir. Cihazda harcayacağın vakit uzasa da bu tür yararlı platformlarla aslında zaman da kazanmış ve süreyi verimli değerlendirmiş olursun. Unutma. 

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.