Sınavda istediğim sonucu alamazsam, bu durumla nasıl başa çıkabilirim?

Yaşam inişli ve çıkışlıdır. Geçmişten bugüne hiç kimse her istediğine sahip olamamıştır. Sınav da yaşamın bir parçası olduğuna göre onda da istediğin sonucu almak ne kadar doğal bir durum ise istemeyeceğin bir sonuçla karşılaşman da doğaldır.  

Baştan itibaren koyduğun hedefe çeşitli nedenlerle ulaşamamışsan bunu telafi etmenin yolları ve seçenekleri olduğunu da unutmamalısın. Bunun için sınava daha iyi ve sağlıklı koşullarda yeniden hazırlanmak seçeneklerden biridir ya da kariyer yolculuğunu farklı alternatiflerle sürdürebileceğini bilmek de bir diğer seçenek olabilir. 

Başarısızlık elbette keyifsiz bir durumdur. Yaptığın işin, harcadığın zamanın, verdiğin emeğin mutlaka karşılığını almak yani kazanmak istersin. Ancak hayat hep senin yönetiminde ve denetiminde ilerlemeyebilir. Bunu da hayatın olağan bir rutini olarak değerlendirmen gerekir.  

Başarısızlıklarından ders çıkarman başka başarılar kazanmanın da bir yoludur. Seni başarısızlığa iten sebepleri iyi tahlil eder ve sonraki süreçte bu sebepleri ortadan kaldıracak yeni yol ve yöntemler denersen başarısızlığın açtığı yarayı bir merheme dönüştürmüş olursun.  

Süreci kabullenmek ile boyun eğmek arasında ince bir çizgi olduğunu unutmamalısın. Kabullendiğinde yeni yollar ararsın, ama boyun eğmen pes ettiğin anlamına gelir. Sınav seni bir yola götürmeye yetmediyse bile asla pes etmemeli farklı yollar aramalısın. “Yenile yenile yenmeyi öğrenmek” tarihin en popüler devlet adamlarından birinin günümüze kadar gelmiş özlü sözlerinden biridir. 

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.