Türk Dil Kurumu tarafından verilecek burs, YKS sonucunda başarı sıralaması şartını geçenler ve ilk 3 tercihinden birine yerleşen kişilere verilir. Türk Dil Kurumu Bursu almak için başvuruda bulunanların Türk Dili ve Edebiyatı , Çağdaş Türk Lehçeleri, Türk Dili Edebiyatı Öğretmenliği bölümlerinden birine yerleşmesi veya Edebiyat Fakültesi Bölümlerinden birini ilk üç tercihine yazmış olması gerekir. YKS başarı sıralaması da bursu almak için önemli bir ölçektir. Türk Dil Kurumu Bursu şartları yerine getirildikten sonra başvuru süreci nasıl ilerler, başarı sıralaması bursu ve yerleştirme sıralaması bursu olarak ikiye ayrılan burs programına kimler nasıl yerleşir gibi sorularının cevabını bu yazıda bulabilirsin.
Türk Dil Kurumu Lisans Bursu başvuru şartları nelerdir?
Türk Dil Kurumu Bursu için başvuruda bulunmak istiyorsan, öncelikle bazı şartları yerine getirmen, bazı kriterlere sahip olman gerekir. Bunlar şu şekilde listelenebilir:
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak,
- Türk Dil Kurumu’nun belirlediği bölümlerden birinde öğrenim görüyor olmak,
- YKS yerleştirmesinden sonra girecek kişiler için uygun görülen puan türünden, bölümlere göre yerleştirme derecesine sahip olmak,
- Kamu hizmetlerinden yararlanabiliyor olmak,
- Örgün öğretimde bulunmak,
- Bulunduğu öğrenim programında kayıp yılı bulunmamak,
- Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)’nun belirlediği not sistemine göre 100’lük sistemde en az 80 not ortalamasına sahip olmak.
Bu şartları yerine getiren kişiler Türk Dil Kurumu Bursu için başvuruda bulunabilir. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) üzerinden yerleştiğin programda ilk 1000 kişi içinde bulunuyorsan ve tercih listendeki ilk 3 seçenekten birine yerleştiysen farklı bir burs ücreti alırsın. Bu burs, ÖSYM sıralamasına da bağlı olarak farklı miktarlarda ödenmektedir. Örneğin; ilk 1001-5000 kişi arasında bulunanlarla, 15001-30000 yerleştirme sırasına sahip kişilere verilen burs miktarları arasında, bu başarı sıralamalarına göre farklılık olur.
Türk Dil Kurumu Lisans Bursu programına nasıl başvurulur ?
Yukarıda bahsedilen başvuru koşullarını yerine getirmiş kişiler, Türk Dil Kurumu Bursu kapsamındaki lisans bursuna başvuru yapabilir. Her yılın ocak ayında burs verilir ve başvurular genellikle kasım ayında gerçekleştirilir. 2024 Ocak bursunu alabilmek için Kasım 2023’te başvurularını gerçekleştirmiş olman gerekir. Türk Dil Kurumu resmi sayfasından başvuruları takip edebilir, başvuracağın burs programının gerekliliklerini yerine getirdiğin takdirde ocak ayı itibarıyla Türk Dil Kurumu Bursu alabilirsin. Başvuruları dikkatli ve özenle yaparak eksik bilgi ve belge bırakmadan başvurunu tamamlaman gerekir. Başvuruları düzenli olarak takip ettiğinde herhangi bir problem yaşamadan Türk Dil Kurumu Bursu başvurusu için hak kazanırsın. Başvurular E-Devlet hizmetinde bulunan e-hizmetler sekmesinden burs programı başlığı altından gerçekleştirilebilir.
Türk Dil Kurumu Lisans Bursu başvuru formuna nereden ulaşabilirim ve istenilen belgeler nelerdir?
Öncelikle Türk Dil Kurumu Bursu başvuru formu edinmeden önce resmi sayfadan başvuru süreci hakkında bilgi veren PDF sayfalarına göz atabilirsin. Ardından başvuracağın burs seçeneğini belirleyip E-Devlet üzerinden Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu başlığı altında formu eksiksiz doldurabilirsin. Başvuru formunun yanı sıra istenilen belgeler şu şekildedir:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Vesikalık fotoğraf
- ÖSYM belgelerinin aslı veya karekodları
Türk Dil Kurumu Bursu dışında burs alanlar bu burs için başvuru yapabilir mi ?
Eğer ki başka bir kurumdan burs alıyorsan, Türk Dil Kurumu Bursu için başvuru yapamazsın. Ancak bu bursa başvuru döneminden önce alınan diğer burstan feragat edersen, Türk Dil Kurumu Burs programından yararlanmaya hak kazanırsın. Aynı zamanda burs almaya hak kazananlar, başka bir kurumdan burs almayacaklarını taahhüt etmek durumundadırlar. Çalışan kişiler bursiyer olabilir fakat verilen ücretin yarısından yararlanabileceklerdir.
Tük Dil Kurumu çift ana dal veya yan dal bursları için başvuru şartları nelerdir?
Türk Dil Kurumu Bursu için belirlenen bölümlerde okuyan kişiler aynı zamanda bu bölüme ilaveten yan dal yapmak isterlerse, burs başvurusu da yapabilirler. Başvuru için yabancı dil programlarından birinde yan dal yapıyor olmaları gerekir. Aynı şekilde bir yabancı dil programında kayıtlı olup, Türk Dil Kurumu Bursu’ndan yararlanabilecek programlarda çift ana dal yapılıyor ise yine burs için başvuruda bulunulabilir.
Türk Dil Kurumu Yüksek Lisans ve Doktora Bursu başvurusu için gerekli şartlar nelerdir?
Yüksek Lisans ve Doktora programları için Türk Dil Kurumu Bursu aşağıdaki alanlarda öğrenim görenlere destek imkanı sunmaktadır:
- Türkiye Türkçesi
- Tarihi Türk Yazı Dilleri
- Çağdaş Türk Yazı Dilleri
- Türkiye Türkçesi Ağızları
- Türkçe Öğretimi
Yüksek Lisans burs ücreti yıllara ve Türk Dil Kurumun kararlarına göre değişiklik gösterebilir. Bir kurumda çalışanlar burs için belirlenen miktarın yarısından yararlanabilir.
Türk Dil Kurumu Bursu kapsamındaki yüksek lisans ve doktora bursundan yararlanmak için başvuru yılından önceki 5 yıl içerisinde Akademik Personel ve Lisans Üstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) istenilen alanda en az 60,00 puan almış olman ve başvuru yılından önceki 5 yıl içerisinde Yabancı dil sınavı YÖKDİL veya YDS’den en az 50,00 ve eş değer bir puan almış olman gerekir.
Doktora bursiyeri olmak için de mezun olduğun yüksek lisans programından 100’lük puan sisteminde en az 75 puan not ortalamasına sahip olmak, ALES’ten ilgili alanda 65,00, yabancı dil sınavından 55,00 ve eş değer bir puan almış olman gerekir.
Türk Dil Kurumu bursları hangi şartlarda kesilir?
Bulunduğun programda akademik anlamda başarısız olarak, dönem tekrarı yapman durumunda Türk Dil Kurumu Bursu kesilir. Yine okuduğun programdan kendi isteğinle veya herhangi bir disiplin suçu sonucuyla atılırsan da bursuna son verilir. Türk Dil Kurumu Bursu kesin hüküm sonucunda da sona erer. Lisans programları hazırlık bölümüyle birlikte toplam 4 yıl burs alabilirken, yüksek lisans programları toplam 2 yıl burs hakkı kazanırlar. Açık öğretim veya uzaktan eğitim programlarında okuyan öğrenciler ise Türk Dil Kurumu Bursu’ndan yararlanamaz.