Verimli bir üniversite hayatı geçirmek için 9 öneri

Yıllar süren çalışma temposu, verilen onca emek ve sonunda başarılı bir sınav ile artık üniversiteli oldun! Ancak daha sonra fark edebileceğin gibi asıl mesele aslında bundan sonra başlıyor. Peki, verimli bir üniversite hayatı geçirmek için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Emeklerle kazandığın üniversiteden, en kalifiyeli şekilde mezun olman eğitim sürecini ne kadar doğru ve verimli geçirdiğinle yakından ilgili. Mezun olduktan sonra artık hayata başlamanın ve üniversite yılların boyunca edindiğin tüm tecrübeleri uygulamanın zamanı gelmiş oluyor. İşte burada verimli bir üniversite hayatı geçirip geçirmediğin önemli bir rol oluyor.

Üniversite hayatında yaptıkların neden önemli?

Üniversiteden mezun olunduğunda, sandığının aksine iş seni bulmayacak hatta sen iş arayacaksın. Bunun olabildiğince kolay olabilmesi ise senin ne kadar başarılı, katkılı ve verimli bir üniversite hayatı geçirdiğinle ilgili olacaktır. 

Yalnızca derslere girmek ve sınavları geçmenin çok daha ötesinde bir çaba harcaman gerekecektir. Ancak bu şekilde mezun olduktan sonra hem başarılı bir mezun hem de kalifiye bir çalışan adayı olursun. Bu da mesleki yaşantını ve başarını inşa etmede ilk adım olur. Binlerce meslek seçeneklerinden birini tercih etmek için girdiğin üniversiteden başarılı bir şekilde mezun olmak ve kaliteli bir hayat yaşamak için birçok yolun var. Bunun için de önce üniversite hayatında kendini geliştirmen gerekir. 

Peki, üniversite hayatı nasıl verimli geçirilir? Sen de bu sorunun cevabını merak ediyorsan, senin için verimli bir üniversite hayatı geçirmenin 9 altın kuralını derledik…

Yabancı dil şart

Günümüz dünyasında iş hayatında en önemli şartlardan biri yabancı dil. Elbette birçok dilde eğitim aldığın üniversiteler ve bölümler olacaktır. Ancak derslerin dışında da ek kurslar veya online çalışmalarla yabancı dilini daha çok geliştir. Aynı zamanda eğer mümkünse ek bir yabancı dil daha öğrenmen sana ciddi bir yarar sağlayacaktır. Yabancı dil aynı zamanda senin öğrenme becerilerini geliştirecek ve diğer alanlara da başarılı şekilde yönelebilmeni sağlayacaktır.

Üniversite yalnızca derslerden ibaret değil kendini geliştir!

Üniversiteye başladığında, tüm o ödevler ve dersler sana oldukça fazla ve yoğun gelebilir. Ancak yeterli bir şekilde mezun olabilmek için okulda gördüklerin yalnızca olması gerekenin bir kısmıdır. Devamını elde edebilmek için çabalaman ve üzerine her seferinde bir şeyler katman gerekir. 

Üniversitedeki kulüpler, etkinlikler ya da benzer faaliyetlere de katılarak, okulunun sana sunduğu her şeyden en verimli şekilde yararlanmaya çalış. Unutma, bunların hepsi sana mezun olduktan sonra fazlasıyla artı olarak geri gelecek.

Üniversite hayatı sadece dersleri ve ödevleri kapsamaz. Verimli bir üniversite hayatı derken, 7/24 ders çalışmandan elbette bahsetmiyoruz. Kendini birçok anlamda geliştirmeli, hayatının belki de en önemli olan bu dönemini her anlamda kendini geliştirerek geçirmelisin. Sosyal yaşama da en az dersler kadar önem vermeli ve kendini kültürel anlamda da geliştirmelisin.

Ders dışı kurslardan yararlan

Üniversite hayatında birçok anlamda kendini geliştirmen gerektiğini söylemiştik. Bunlara birçok anlamda katılacağın kurslar da dahildir. Diksiyon kursları, klavye kursları, yemek kursları gibi kendini geliştirip sosyalleşebileceğin aynı zamanda da yeni beceriler elde edebileceğin kurslara gidebilirsin. Önemli olan derslerinde başarılı olduğun kadar sosyal yaşamda da başarılı olduğunu ve ilgilendiğini göstermek.

Vaktin mi yok? Online kurslar işte bu konuda ciddi bir avantaj! Hem zaman kazandırması hem de daha pratik olması açısından, online kurslardan yardım alabilirsin. Bölümün ile ilgili olan ya da genel bir yetenek içeren kurslara katılabilirsin. Olabildiğince fazla kursa katılarak, seminer ve belgeler de edin. Bunlar ileride iş başvurularında yararlı olacaktır.

Bol bol seyahate çık

Her insan motivasyonu hak eder. Bütçene uygun olan birkaç günlük de olsa seyahatlere çık. Bu seni hem motive edecek hem de başka alan ve mekanlarda bulunmanın mutluluğunu tattıracaktır. Bu gibi seyahatlerde edindiğin yeni arkadaşlar aynı zamanda yeni çevreler edinmene de katkı sağlar.

Part time iş bul

Ek gelir elde etmek amacıyla part time bir iş bulabilirsin. Bu sayede sinema, tiyatro ya da sevdiğin faaliyetler için ek gelir elde edebilirsin. Bir kafede, kütüphanede ya da herhangi bir iş yerinde part time iş ya da staj imkanı elde ederek ileride de referans olabilecek tecrübeler elde edebilirsin. Özellikle bölümünle uzaktan da olsa ilgili olan bir iş ya da staj imkanı elde etmen sana düşündüğünden de çok yarar sağlar.

Seçmeli derslere de önem ver

Seçmeli dersleri, boş zaman olarak düşünme. Seçmeli derslerİ, seni geliştirecek ya da farklı bir alanda eğitecek derslerden seç. Böylece bölümünün dışındaki bir alanda da kendini geliştirme fırsatı elde edersin. Örneğin; ek bir yabancı dil ya da farklı bir sayısal ders varsa bunları tercih et. Bu sayede kendini geliştirdiğin ve bilgi edindiğin farklı bir alan daha yaratmış olursun.

Dijital gelişime ve teknolojiye ayak uydur

Dijital ya da teknolojik gelişmelere ya da diğer yeniliklere ayak uydur. Bu yüzden gündemi de sürekli takip etmen gerekir. Bu sayede kendini bu alanlarda da geliştirerek güncel kalabilirsin. Örneğin; yeni bir online kurs mu popüler oldu? Sana da uygunsa hemen kursa dahil olarak buna ait sertifika edin. 

Derslere eksiksiz olarak katılmaya çalış

Dersleri takip etmek ve düzenli olmak, üniversite hayatında öğrendiklerinin daha kalıcı olmasını sağlar. Çoğu öğrenci sınavlara çalışırken öğrendiklerini daha sonra unutabilir. Ancak derste öğrendiklerini unutmazlar. Bu yüzden her derste aktif olmaya ve eksiksiz olarak katılmaya çalış.

Hocalarınla iyi ilişkiler geliştir

Hocalarınla iyi ilişkiler kurmak, yalnızca üniversite hayatında değil, daha sonra da senin için avantaj sağlar. Gerek iş hayatında gerekse destek gerektiğinde onlardan yardım isteyebilirsin. Bu yüzden onlarla iyi geçinmek ve derslerde kendini göstermek önemlidir. Hocalarınla kurduğun etkili ve başarılı iletişimler, senin akılda kalan ve kalifiyeli öğrencilerden biri olduğunu onlara hatırlatacaktır.

Unutma: Her şey senin geleceğin için… 

Tüm bu altın yöntemleri uygulayarak ya da olabildiğince fazlasını uygulayarak son derece verimli bir şekilde üniversiteden mezun olabilirsin. Bugün, birçok öğrenci üniversiten mezunu olabiliyor. Dolayısıyla farkı, kendine kattıkların ve kendini geliştirdiklerinle ortaya koyman gerekiyor. Tüm bu altın kurallar ile üniversiteden mezun olduğunda sunduğun CV’ler son derece etkileyici ve her anlamda dolu olacaktır. 

Etkili bir cv hazırlama rehberi için Kariyer.net’in özgeçmiş hazırlama sayfasındaki ipuçlarını kullanabilir, sen de son derece etkili bir cv hazırlayabilirsin. Böylece son derece verimli ve dolu dolu geçirdiğin üniversite hayatını, mezun olduktan sonra özgeçmişine de başarılı şekilde yansıtabilirsin.