Sınava hazırlık sürecinde motivasyonu korumanın yolları neler?

Uzun süreli sınava hazırlık sürecinde dönem dönem motivasyonunu kaybettiğin zamanlar olabilir. Böyle bir durum yaşadığında ne yapmalısın? Motivasyonu korumanın yolları bu yazımızda!

Akademik motivasyonu uzun süreli olan öğrenciler, çalıştıkları konuda başarılı performans gösteren, yılmadan gerekli çabayı harcayan ve karşılaştıkları engellerin üstesinden gelerek, baş etme yetkinliklerini artıran öğrencilerdir.

Soruları çözme konusunda öğrenciler nasıl yetkin hale gelebilirler?

Bir bireyin herhangi bir konuda başarılı olması için yapması gereken en önemli konu, başarılı performanslar göstermesi ve kendisini sürekli geliştirebilmesidir. Bunu yapmanın yolu, çalışılan konuda yetkin olmak için gerekli çabanın disiplinli bir şekilde gösterilmesidir. Örneğin, bir dersin belirli bir konusunda öğrenme eksikliğinin olması nedeniyle, test çözümlerinde başarısızlık yaşıyor olabilirsin. Ancak başarı, kendi yeteneklerimizin ve azimli çabalarımızın sonucunda gerçekleşir, şans eseri ya da soruların kolay olmasından değil. Bunun için yeteneklerimizi hafife almadan ve disiplinli biçimde çaba göstermeyi sürdürebilmeliyiz. Öte yandan, olduğundan çok yüksek yetenek tahmininde bulunarak ilerlemek istememizin sonucu, düş kırıklığı ile sonuçlanabilir.

İkinci önemdeki konu, başarılı kişilerin örnek alınmasıyla ilgilidir. Örneğin, bir matematik öğretmeninin tahtada problemleri çözerken kullandığı yöntemlerin taklit edilmesi, başarılı bir sınıf arkadaşının sınavlara nasıl hazırlandığının öğrenilmesi gibi. Dersler işlenirken, başarılı arkadaşlarının nasıl ders dinlediğini ve derse nasıl katıldığını gözlemen ve kendine örnek alman da yetkin hale gelmeni kolaylaştırabilir. Benzer şekilde, meslek seçimi gibi konuları araştıran bir öğrencinin örnek alınması da yararlıdır. Böylece, daha hızlı biçimde kendini geliştirebilirsin.

Sınavlara hazırlanan öğrenciler motivasyonlarını nasıl sürdürmektedirler?

Bir konuda yetkin hale gelen öğrenciler, öncelikle bunun becerilerinden kaynaklandığını düşünmelidir. Derslerle, örneğin, matematik dersiyle ilgili olarak olumsuz ve peşin yargılı düşünceler yerine, olumlu düşünmek, yılmaksızın çaba göstermek gerekli ve yararlıdır. Yılgınlıklarının nedeni sadece olumsuz düşünmek değil, konularla ilgili öğrenme eksikleri ve konuların üst üste yığılmasıdır. Bunlar motivasyonumuzu olumsuz etkileyebilir. Ancak gerekli çaba ve disiplinin gösterilmesi sayesinde, sabrımızın karşılığını alabiliriz.

Motivasyonun sürdürülmesi için bir de öğrencilerin gösterdikleri çabanın sonucunda ne gibi yararlı sonuçlar elde edeceklerini düşünmeleri de önemlidir. Örneğin, anlaşılması zor olan bir konunun öğrenilmesinin ardından, ders başarısının yükselmesi gibi. Öğrenciler ilgili oldukları alanlara yönelir ve aynı zamanda bu alanlarda başarılar elde ederlerse, motivasyonları için içsel bir kaynak da oluşturmuş olacaklardır.

Engellerin üstesinden nasıl gelebilirsin?

Öğrencilerin düzenli biçimde performanslarını geliştirmesi her zaman mümkün olmayabilir, hatta sık sık sorunlarla karşılabilirler. Örneğin, sorulardan bazılarının çözülemeden kalması, konuların giderek zorlaşması, çeşitli nedenlerden dolayı çalışmanın bölünmesi gibi sayısız engelle karşılaşılır. Bu durumlar yaşanırken kişiler engellerin üstesinden gelemeyeceklerini, hatta hiçbir seçeneklerinin kalmadığını düşünerek, yılgınlığa kapılabilir, motivasyonlarını kaybedebilir ve sonuçta gerektiği ölçüde çalıştıkları konuda yetkin hale gelemeyebilirler. Oysa, engeller kadar desteklerimiz de çoktur ve hiçbir zaman seçeneksiz kalmayız. Yapmamız gereken, engellerin üstesinde gelmek için desteklerimizden nasıl yararlanacağımızı düşünmemizdir. En önemli desteğimiz, kendi çalışma azmimiz ve yeteneklerimiz olabilir. Ayrıca, ailemiz ve çevremizden de çok sayıda destek kaynakları üretebilir, engellerin üstesinden gelmek için seçenekler üretmeye başlayabiliriz.

Konuk Yazar: Prof. Dr. Ragıp Özyürek

Psikolojik Danışman Eğitimcisi, Öğretim Üyesi

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.