Sınavlara hazırlanırken motivasyonunun azaldığı anlar olabilir, ders çalışmak istemeyebilirsin. Bu durum sınav sürecinde oldukça normaldir. Sınava hazırlık sürecinde öğrencilerin bunaldığı zamanlar olabilir. Bu durumu önlemek için sınav motivasyonunu yüksek tutma stratejilerine göz atabilirsin.
İlk olarak motivasyonunu kaybetmene neden olan etkenleri bulman gerekir. Eğer belirli bir sebep doğrultusunda moralin ve motivasyonun bozulduysa, etkenin iyileşmesi için çaba sarf etmek oldukça önem taşır. Herhangi bir neden olmadan motivasyonunu kaybettiysen, kendi kendini teşvik etmen ve sınav motivasyonunu yüksek tutma stratejileri geliştirmen oldukça önemlidir. Sınavı neden kazanman gerektiğini, başarılı olursan ne gibi faydalar olacağını, yaşayacağın sevinci, gideceğin şehri düşünebilirsin. Bu şekilde motivasyonun artar ve daha fazla ders çalışmak isteyebilirsin. Sınava odaklanmayı sağlayan yöntemler arasında ruhsal ve çevresel faktörlere dikkat etmek yer alır. İçsel faktörler dikkate alındığında bu süreçte sosyal ve fiziksel etkinliklere katılmak fayda sağlar. Dışsal faktörler ise insanlarla ilişkileri iyileştirmek ve duygu durumunu olumsuz yönde etkileyen faktörleri ekarte etmek ile ilgilidir.
Motivasyonu artıran alışkanlıklar nelerdir?
Motivasyonu yeniden kazanma sürecinde sadece ders çalışmak yeterli değildir. Bazen ilgi çekici ve eğlenceli gelen aktivitelere yönelmek de son derece faydalıdır. Motivasyonu artıran alışkanlıklar edinmek için günün bir kısmını faaliyetlere ayırabilirsin. Sana iyi gelen bir egzersizi yapabilir, sevdiğin bir arkadaşınla görüşebilir ya da sinemaya gidebilirsin. Ders çalışma süreci bazı durumlarda sıkıcı gelebilir. Dersleri eğlenceli hale getirmek tamamen senin elindedir. Keyifli bir şekilde ders çalışmak için sana iyi gelen bir yöntem geliştirebilirsin. Mesela renkli kalemler alabilir, yazarak ders çalışabilirsin. Ders çalışma saatlerini etkili ve verimli bir şekilde ayarlamak gerekir. Kimileri gündüzleri, kimileri ise geceleri daha verimli olduğunu düşünür. Bu nedenle sana iyi gelen saatleri belirlemek fayda sağlar. Günün hangi saati daha verimli isen programını da o saatlere göre ayarlayabilirsin. Bunun yanı sıra ders çalışırken belirli periyotlarda ara vermen oldukça önemlidir. Hiç durmadan ders çalışırsan hem sıkılır hem de boşa zaman kaybedersin. Bu nedenle ders çalışma aralarına birkaç dakikalık dinlenme periyotları da eklemen gerekir.
Sınava hazırlanırken nasıl odaklanılır?
Odaklanma sürecinde dikkat dağıtan her türlü objeyi uzaklaştırmak gerekir. Özellikle cep telefonları günlük zamanın önemli bir kısmını harcar. Bu nedenle ders çalışırken cep telefonunu kapatman tavsiye edilir. Telefon açık bir halde kenarda beklese bile emin ol dikkatini dağıtır. Bazen gelen bir bildirim, bazen de kötü bir haber tüm ders çalışma motivasyonunu kaybetmene sebep olabilir. Hedef belirleme ve motivasyonu sürdürme yöntemleri geliştirmen de oldukça önem taşır. Eğer herhangi bir hedefin olmadan ders çalışıyorsan, bu durum vakit kaybetmene sebep olur. Bir hedef doğrultusunda ders çalışma planı oluşturarak başarı oranını artırabilirsin. Motivasyon düşüklüğü yaşadığın durumlarda derin bir nefes almanı ve inancını yeniden kazanmak için araştırma yapmaya başlayabilirsin. Daha önce sınava giren kişilerin deneyimlerini dinlemen senin için faydalı olur. Motive edici içerikler ve etkinlikler bu süreçte iyi bir yol arkadaşı olabilir. İnternette harcadığın zamanı verimli hale getirmek için de çeşitli videolar izleyebilirsin. Bu videolar başarılı insanların hikayelerinden oluşabilir. Ayrıca hayalini kurduğun kurumun videolarını izlemen de seni teşvik eder. Eğer üniversite ya da lise tanıtım günleri varsa, bunlara katılabilirsin. Bu sayede ortamı canlı olarak görebilir, oradaki kişilerle bire bir tanışma fırsatı elde edebilirsin. Bu noktada verilen tavsiyeleri dikkate alarak sınav sürecini eğlenceli hale getirebilirsin.