Üniversite tercihi yapılırken sıkça yapılan hatalar nelerdir?

Üniversite tercihinde yapabileceğin olası hataları şu 10 başlıkta ele aldık. 

  1. Tercih hem matematiktir hem sosyolojidir hem de psikolojidir. Yani demek istiyoruz ki sadece puanına sırana ya da yüzdelik dilimine bakıp diğer tüm parametreleri göz ardı edersen doğru tercih yapmamış olursun. 
  1. Marka algısı ve trendler günümüz insanını hataya zorlayan etkenlerden biri. İlgi, istek, yetenek, beceri ve beklentilerini dikkate almadan kitlesel eğilimler doğrultusunda tercih yaptığında hata yapma riskin de çok yüksek olur. 
  1. Sınav sonuç verilerin bu yıla, tercih yaparken bakacağın kılavuzdaki programların başarı kriteri verileri ise geçen yıla ait. Böyle bir durumda puan çok yanıltıcı bir bilgi. Öte yandan programların sıralama değerlerinde yıldan yıla büyük farklar oluşmayacağı için kesinlikle sıralamalara bak. 
  1. “Puanım ya da sıram ziyan olmasın” diye yapacağın seçimler de seni hatalı tercihlere yöneltebilir. 
  1. Kılavuzda 20 binden fazla program ve 1 milyonun üzerinde kontenjan olacak. Akademik ve mesleki program çeşitliliği de çok fazla. Listende birbiri ile taban tabana zıt programlar yer alıyorsa, bu durum ne kendini ne de programları tanımadığını gösterir. Önce “ne yapmak istiyorum” ve “beni ne mutlu eder” sorularının cevabını bulmaya çalış. 
  1. İlk oluşturduğun listene, benzer nitelikte yüzlerce program girebilir. Hiç sorun değil. Bunları tercih sayısı olan 24’e düşürürken daha seçici davran. Her birinin varsa özel koşulunu incele. 
  1. AİS’e girmesine karar verdiğin 24 tercihin küçükten büyüğe bir sıralama spektrumunda olması gerekmiyor. Bunları istek sırana göre 1’den 24’e doğru sırala. 24. sıradaki tercih de yerleştiğinde seni mutsuz edecek bir program olmasın. Şayet seni mutsuz edecekse onu listenden at ve yazacağın farklı bir program yoksa 23 tercih bildiriminde bulun. 
  1. “Üniversite mi seçeyim yoksa program mı seçeyim” sorusunun nesnel bir cevabı yok. Bazı programlar için üniversitenin hangisi olduğunun hiç önemi yok, bazı üniversiteler için de o üniversitedeki programların hangisi olduğu hiç önemli değil. Bunu da özgürce yapacağın tercihlerin belirleyecek.  
  1. Tercih edeceğin üniversitenin bir devlet mi vakıf mı olacağı, hangi il ya da illerden seçimler yapacağın, lisans mı ön lisans mı okumak istediğin, programın eğitiminin zor ya da kolay oluşu, yerleştiğinde gideceğin yerdeki barınma olanakları, okuduğun lokasyonun kültürel ve sosyal zenginliği, sana mesleki katkı sağlayıp sağlamayacağı, mezuniyet sonrası nasıl bir statü ve para kazanabileceğin, gelecekte o program mezunlarına ne kadar ihtiyaç duyulacağı vb. onlarca sorunun cevabını mutlaka tercih listeni oluştururken dikkate almalı ve bunları tatmin edici ölçüde cevaplandırmalısın. 
  1. Belki ilk kez tercih yapıyor olabilirsin. Nasıl daha doğru ve sağlıklı tercihler yapacağını, tercih edeceğin programların özelliklerini, sürecin teknik ve taktik işleyiş biçimini çok bilemeyebilirsin. Günümüzde bilgiye erişim çok kolay. Doğru platformlardan ve güvenilir uzmanlardan destek almaktan çekinme.  

Sorunun cevabını dinlemek istersen videomuzu izleyebilirsin.

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.