Tercih yaparken üniversiteye mi bölüme mi öncelik vermeli? 

Yıllardan beri sorulan, ama herkes için ortak cevabı olmayan bir soru bu… Üniversitedeki programların hepsi birbiriyle eşdeğer programlar değildir. Bazılarında programın hangisi olduğu çok daha önemliyken, bazılarında o programı hangi üniversitede okuyacağın çok daha öne çıkar.  

Mezun olacağın programın iş ve istihdam alanı özel sektör ise o programı hangi üniversitede okuduğun çok daha önemlidir. Ancak kamu hizmetine atanacağın bir programda okuyacaksan, o zaman programın ne olduğu, hangi üniversitede okuduğundan daha önemli hale gelir. 

Ülkemizdeki üniversiteler arasında elbette tarihsel, pedagojik, akademik özetle nitelik farkları vardır. Geçmişten bugüne iyi öğrenciler yetiştirmiş, geniş bir akademik kadro ile çalışan, köklü bir geleneği olan üniversiteler doğal olarak iyi üniversitelerdir. Bu üniversitelerin hangi programında okursan oku, mutlaka üniversitenin akademik, pedagojik ve sosyo kültürel dokusundan kazanımlar elde edersin ve bu da bölümden bağımsız olarakkariyerine önemli bir artı değer katar.  

Ancak akademik programlardaki çeşitlilik, iş ve istihdam bakımından benzer fırsatlar sunmaz. Bazı programlardan mezun olan kişilere ihtiyaçdaha fazlayken,bazı programlar için talep yüksek olmayabilir. Mezuniyet sonrası iş ve istihdam açısından kısıtlı imkan sunan bölümlere zaman ayırmayayım dersen, üniversite seçiminden çok program seçimine odaklanmalısın.  

Mezuniyet sonrası hukuksal olarak o programı hangi üniversitede okumuş olmanın artı bir değeri yoktur. O programı okutan tüm üniversitelerden mezun olanlar hukuki olarak eşit muamele görürler. Birinin diğerinden üstünlüğü yoktur;ancak işe yerleşme ve kabul sürecinde işverenler hangi üniversiteden mezun olunduğuna dikkat edebilirBu sadece işe yerleşme ile ilgili bir parametredir. İşe başladıktan sonra artık okul ve eğitim hayatın sorgulanmaz, işteki verimliliğine, çalışkanlığına, disiplinine, iletişim ve problem çözme becerilerine, takım çalışmalarına uyumuna ve yaratıcılığına bakılır.  

Böyle bir ikilem halindeysen son önerim şu olsun; eğer okuyacağın program global bir dal ise ve sana dünyanın her yerinde çalışabileceğin bir fırsat sunuyorsa, o zaman üniversite seçimine öncelik vermelisin. Çalışma alanının sınırları yaşadığın coğrafya ile sınırlı kalacaksa o zaman bölüme göre seçim yapmalısın. 

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.