Az kontenjanlı bölümler için nasıl bir tercih sıralaması yapılmalı?

Her yıl üniversitelere 1 milyonun üzerinde öğrenci alınıyor. Bunun yarısına yakını 2 yıllık ön lisans programlarından, yarısından biraz fazlası ise 4, 5 ve 6 yıllık lisans programlarından oluşuyor. Alınacak öğrenciler her yıl 21 binden fazla farklı kodla yer almış programları tercih listelerinde bulunduruyorlar. Geçen yıl 14 bin 863 kontenjanı olan Anadolu Üniversitesi İlahiyat Önlisans programı en çok öğrenciyi almışken tek kişilik kontenjanı olan program sayısı 175, 2 kişilik kontenjanı olan program sayısı 150 ve 3 kişilik kontenjanı olan program sayısı ise 352 kadardı. Özetle kontenjanı 10 ve altında olan program sayısı 4 bin 253 kadarken bu programlara toplamda 27 bin 254 kontenjan ayrılmıştı. 

Az kontenjanlı programlar genellikle vakıf üniversitelerinin tam burslu ya da kısmi burslu programlarından oluşuyor.  

Kontenjanı az olan programları tercih ederken daha dikkatli davranmalısın. Buradaki dikkatten kastım çok kontenjanlı programlarda puan ve sıralama hareketliliği daha az yaşanırken az kontenjanlı programlarda yıldan yıla puan ve sıralama hareketliliğinin daha dinamik olduğu. Bu nedenle bu programları listene alırken daha esnek davranmalı, puan ve sıralamada yukarı yönlü hareketlilik riskini mutlaka dikkate almalısın. 

Az kontenjanlı programların en büyük risklerinden biri de  bu programlara genellikle burslu öğrencilerin alınması ve aynı programların kontenjanı daha çok olanlarına ise çok sayıda ücretli öğrenci alınması. 

Bunların yanında  kontenjanı az olan programları seçmenin de bazı avantajları olabilir.. Çoğu aday nispeten kontenjanı fazla olan yerleri tercih listesine yazarak şansını daha arttıracağını ve 24 tercih hakkını az kontenjanlı programlarla doldurarak heba etmek istemeyebiliyor. Bu da  kontenjanı fazla olmayanprogramların daha az tercih edilmesine neden oluyor ve bu programları tercih eden adayların yerleşme şansını arttıran bir unsur haline geliyor. Örneğin; geçen yıl kontenjanı 1,2 ve 3 olan programlar 72 bin tercih almışken kontenjanı 4,5 ve 6 olan programların 300 binin üzerinde tercih aldığını izledik. 

İyi bir tercih listesi sadece çok kontenjanlı değil aynı zamanda az kontenjanlı programlardan da oluşmalıdır. Tercihini yaparken listenin tamamını elbette kontenjanı az programlardan oluşturma, ama listende mutlaka en az 5-6 tane onlardan da bulunsun. 

Listene girmiş az kontenjanlı programların listendeki sırasını da tüm diğer tercihlerinde olduğu gibi senin istek sıran belirlesin. Kaçıncı sırada yazdığının yerleşme şansını artırma ya da azaltma bakımından bir fark yaratmayacağını unutma. 

Sorunun cevabını dinlemek istersen videomuzu izleyebilirsin.

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.