Üniversite okurken kendimi bölüm dışı alanlarda da geliştirebileceğim, kariyerime yön verebileceğim üniversiteler var mı?

Ülkemizdeki köklü ve geleneği oluşmuş pek çok üniversite bölüm dışı alanlarda da kendini geliştirebileceğin ve kariyerine yön verebileceğin farklı program ve etkinlikleri sunabilen üniversitelerdir.  

Ülkemiz yükseköğretiminde tematik üniversite (bir alana odaklanmış, daha çok o alanla ilgili bölümleri olan üniversite) sayısı az, her türden fakülte ve programı olan üniversiteler daha fazladır. Son yıllarda özellikle sağlık programlarının ağırlıklı olduğu tematik vakıf üniversiteleri kurulsa da devlet üniversitelerinin ve vakıf üniversitelerinin çok büyük bir bölümü birçok farklı fakülte ve programı içinde barındırmakta ve eğitim hizmeti vermektedir. Bu da programlar ve disiplinler arası iş birliğini geliştiren, yatay ve dikey öğrenci hareketliğini artıran, çift anadal ve yandal uygulamalarını yaygınlaştıran bir unsur olarak karşımıza çıkar. 

Üniversite hayatın boyunca bölüm dışı alanlarda kendini geliştirebilmenin yolu üniversitendeki etkinlik ve programlarla da sınırlı değildir. Bu alanda pek çok eğitim şirketleri, sivil toplum kuruluşları, sanat atölyeleri, kurslar ve sertifika programları sunan şirketler, dernekler ve vakıflar bulunmaktadır. Bu etkinliklere aktif katılan biri olursan kendini farklı alanlarda da geliştirmen mümkün olacaktır. 

Özellikle üniversite öğrenci kulüpleri ve dernekleri farklı alanda kişisel gelişimin için keyifli ve verimli bir süreç sunarlar. Boğaziçi, Galatasaray, İTÜ, ODTÜ, Hacettepe, Yıldız Teknik, Ege ve Anadolu gibi devlet üniversiteleri ile Koç, Sabancı, Bilkent, Özyeğin, Yeditepe, Bahçeşehir ve MEF gibi üniversiteler ders dışı etkinliklerin en yaygın olarak sürdürüldüğü üniversiteler arasındadır. Liste elbette sadece bu üniversiteler ile de sınırlı değil. Hemen her üniversite bu tür ders dışı kariyer gelişim alanlarına yönelik irili ufaklı çalışmalar yapar. Bir üniversitenin bu çalışmaları etkin yapıyor olması, o üniversite öğrencilerinin bu tür etkinliklere olan talebine ve aldıkları rollere çokça bağlıdır.  

Bölüm dışı alanlarda kendini geliştirmen için iki temel alan vardır. Biri konuşabilecek, yazabilecek ve mesleki çalışmalarını yürütebilecek yabancı dil bilgisi, diğeri de işinin gerektirdiği program, aplikasyon ve yazılımları kullanabileceğin bilişim bilgisi. Bunların dışında tarihe, kültüre, sanata, siyasete, felsefeye, sosyolojiye, çevre ve doğa bilincine, kadın ve çocuk haklarına, temel insan haklarına, teknolojiye, gezi ve dünya mirasına, folklor ve etnik sanata, spora ve iletişim yeteneklerine yönelik programlara katılman seni özel yapacak programlar arasında olabilir. 

Üniversite hayatını anlamlı kılan ve seni mezuniyet sonrası iş dünyasına hazırlayan bir diğer çalışma da staj uygulamalarıdır. Mesleği saha deneyimi ile öğrenmek hem kalıcılığı hem de deneyimi artırır. Her yaz döneminin bir bölümünde mutlaka bir staj programına katılırsan, kendini mesleğe daha iyi hazırlamış hissedersin ve kariyer yolculuğuna bir adım önde başlamış olursun. 

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.