Üniversite hayatında başarılı olmanın birinci koşulu istek ve beklentilerine uygun bir bölümde okuman, bu eğitim sürecini iyi yönetecek nitelikli bir üniversitede olman ve gerek altyapısı gerekse sosyal ve kültürel dokusuyla senin gelişimine katkı sağlayacak bir kentte olman. Bunlardan biri veya birkaçı olmadığında akademik hayatın çok mu sorunlu gider? Elbette hayır. Eğitimin tüm kademelerinden başarı ile geçip üniversiteye kadar gelmiş birinin akademik eğitimini zenginleştirmesi, çeşitlendirmesi, severek ve isteyerek kendini geliştirebilmesi mümkündür.
Üniversite hayatında başarılı olmanın bir diğer zorunluluğu ders ve akademik etkinliklere devamlılıktır. Üniversitede dersler ortaokul ve lisede olduğu gibi planlı ve düzenli bir saat dilimine dağılmayabilir. Bazı günler çok az, bazı günler çok fazla dersin olabilir. Bazen sabah, bazen öğleden sonra dersler planlanabilir. Bu programa baştan itibaren uyup, ders saatlerini kaçırmaman gerekir.
Ders saatleri arasında geniş boşluklar olacağı için üniversitenin kütüphanesi ve çalışma alanları sık ziyaret ettiğin ve çokça vakit geçirdiğin yerler arasında olmalıdır. Sadece alanınla ilgili değil farklı alanlardaki basılı ve dijital kaynakları bu zaman diliminde tarayabilir ve bilgi hazneni artırabilirsin.
Üniversitelerde gerek mesleki gerekse toplumsal konularda konferans, sempozyum, panel ve seminer programları sık düzenlenir. Bu sosyal etkinliklere de katılman kişisel gelişimine katkı sağlar.
Üniversitelerde yine her öğrencinin kişisel gelişimine katkı sağlayacak birçok kulüp çalışması yürütülür. Bu kulüpler bir üniversitenin olmazsa olmazıdır. Çoğu öğrenci iletişimi, yardımlaşmayı, dayanışmayı, paylaşmayı ve sosyalleşmeyi bu kulüp etkinliklerinde öğrenir. Mutlaka ilgi alanına uygun bir kulüp faaliyetine katılmalısın.
Üniversiteler yılın belli dönemlerinde yurtiçi ve yurtdışı geziler düzenleyerek öğrencilerinin bilgi, görgü, bilinç ve farkındalık düzeyini artırmayı, öğrencilerini farklı kültürlerle tanıştırmayı amaçlarlar. Bu tür etkinlikler de yine kişisel gelişimine önemli katkılar sağlar.
Lisans veya önlisans düzeyini tamamlayarak tek alanda yetkinlik kazanman günümüz iş ve çalışma dünyası için yeterli olmayabilir. Çift anadal, yandal, sertifika programları, formasyonlar, Erasmus değişim programları, work and travel programları gibi alternatif programlarla uzmanlık alanını genişletebilirsin. Ekonomik koşulların uygunsa akademik hayatın boyunca yaz aylarında yurtdışı deneyimi kazanacağın birtakım eğitim, kültür ve sosyal etkinliklere katılabilir hem dilini hem de akademik merakını geliştirebilirsin.
Üniversitede başarılı olabilmen için alanınla ilgili literatürü iyi takip etmen ve bu alanda küçük de olsa kendine ait bir kütüphane oluşturman yararlı olacaktır. Öte yandan bilimsel değişimlere sürekli ayak uyduracak bir dinamizmde olman, bunları takip etmen ve eğitiminde kullanacağın yazılım, program ve teknolojileri en iyi şekilde kurman ve kullanman gerekir. Akademiden mezunsan yabancı dil sorunu halletmiş ve bilişim teknolojilerini azami düzeyde öğrenmiş biri olman beklenir.
Akademi özgür ve özerk bir alandır. Fikir ve düşüncelerini açık yüreklilikle ve cesaretle ifade etmekten çekinmeyeceğin bir ortamdır. Bu bakımdan cesur ve kararlı da olmalısın.