Üniversite tercihlerine ilişkin arayışlara adaylar genelde sınav sonuçlarının açıklandığı andan itibaren başlarlar. Ancak tercih bildirimini yapacağın ÖSYM-AİS ekranı sonuçlar açıklandıktan 4-5 gün sonra açılır ve resmi tercihlerini genelde sınav sonuçlarının açıklanmasından sonraki hafta girebilirsin. ÖSYM sürecin başından itibaren tercih takvimini duyurmadığı için o yıl yayınlayacağı tercih kılavuzunu beklemen gerekir. Zira resmi tercihlerin başlayacağı tarih her yıl o kılavuz ile kamuoyuna duyurulur.
Tercih takviminin ilk gününden itibaren girişler ÖSYM-AİS platformuna yapılır. Girişleri ilk gün tamamlaman ile son güne bırakman arasında yerleşme şansını artırmak bakımından bir öncelik ya da ayrıcalık yoktur. Zira sistem buna bakmaz, puan üstünlüğü esasına göre seni yerleştirir.
Tercihleri son güne bırakmanın teorik olarak bir sakıncası olmasa da olası başvuru yoğunluğu ve yaşanabilecek internet ve bağlantı kesintilerinin bir aksaklığa yol açmaması için son güne bırakmamanı da tavsiye ederim.
Sisteme tercih girişlerini yaptığında ve bitirdiğinde sayfanın altındaki ÖSYM’ye bildirim butonunu onaylaman gerekir. Bu onayı yaptığında listen ÖSYM’nin bilgi işlem sisteminin göreceği hale gelir. Ancak burada çoğu aday bu işlemi bir kez yapıp onayladıktan sonra bir değişiklik ya da ekleme çıkarma yapamayacağından endişe duyabilir. Bunun için de endişelenmene hiç gerek yok. Girişleri yapıp onaylasan da tercihin son saniyesine kadar yeniden sayfaya erişip sıralamasını değiştirebilirsin, program ekleyebilir ya da eklediğin bir veya birkaç programı listenden çıkarabilirsin. Özetle sistem son dakikaya kadar hem girişe hem de düzeltme trafiğine açıktır.