Barınma olanakları geniş olan üniversiteler hangileri?

Barınma olanağı sağlıklı ve ekonomik koşullarda bir eğitim alman için üniversite tercihlerinde mutlaka bakman gereken seçeneklerden birisi. Bir üniversitede eğitim niteliği ne kadar yüksek olursa olsun, eğer barınma olanağı bulmakta zorlanacağın bir kentte ise bu sorun eğitime başlaman ve eğitimi aynı sağlık ve nitelikte sürdürmen açısından önemli bir sorun olarak karşına çıkabilir.

Ülkemizde yükseköğretimde barınma sorunun giderilmesi için Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kurulmuştur. Üniversitelerin bulunduğu tüm illerde KYK yurtları mevcut olmasına rağmen öğrenci kontenjanı yüksek, ama yurt kapasitesi bu kontenjana cevap verebilecek nitelik ve nicelikte değilse bu tür illerde sorun yaşaman olası.  

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük metropollerde KYK’nın yurt sayıları ve kapasiteleri oldukça yüksek olmasına rağmen bu iller çok sayıda dışarıdan öğrenci aldığı için yine de ihtiyaca cevap vermekte zorlanıyor. Eğer KYK yurduna yerleşmeye hak kazanamazsan ya özel yurda yerleşmen ya da ev kiralaman gerekebiliyor. Kamu yurtlarının ücretleri düşük olduğundan çok talep ediliyorlar. Özel yurt ve ev kiralama seçeneği ise öğrenci ve velisi için ayrı bir bütçe planlamasını gerektiriyor. 

KYK Yurtları bakımından en rahat olunan iller genelde eskiden beri üniversitesi olanlar. Bunlar arasında Eskişehir, Konya, Kayseri, Sivas, Samsun, Erzurum, Adana, Diyarbakır, Trabzon, Malatya, Elazığ, Mersin, Van, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Denizli ve Isparta’yı sayabiliriz.  

Tüm illerde üniversite açılması kararından sonra üniversiteye kavuşan illerin de bazıları bu sorunu halletmişken bazılarında ihtiyaca cevap verebilecek sayıda yurt olmayabiliyor. Bu üniversitelerin bulunduğu illere de her yıl yeni KYK yurtları ekleniyor. 

Barınma sorununu gidermenin en belirleyici kurumu KYK olsa da az sayıdaki bazı köklü üniversitelerin kendi yurtlarının da olduğunu belirtebiliriz. Örneğin, Boğaziçi bunlardan biri. 

Vakıf üniversiteleri arasında da yurdu bulunan az sayıda üniversite var. Özellikle kampüslü yerleşkesi olan vakıf üniversiteleri bu ihtiyaca cevap verecek yurt hizmetini de verirken, kent merkezinde konumlanmış üniversitelerin bu hizmeti doğrudan vermediği ve anlaşmalı özel yurtlarla bu ihtiyaca cevap vermeye çalıştığını bilmen yararlı olacaktır. 

Yurt başvurunu üniversiteye yerleşip kayıt yaptırdıktan sonra yapabiliyorsun. Yurtlar akademik eğitimin başlaması ile birlikte kapılarını misafirlerine açıyorlar. Pek çok öğrenci eğitim yılının başında bir yurtta barınmaya başlamasına rağmen zamanla birkaç arkadaşı ile bir araya gelerek ev kiralama seçeneğini de kullanabiliyorlar. Başvurduğun halde baştan yurda yerleşemesen de yıl içinde yurttan ayrılanlarla boşalan kapasiteyi yurtlar yeni öğrencilerle doldurabiliyorlar. 

Özel yurtlarda barınma ile birlikte ücreti karşılığında yemek hizmeti de verilebiliyor. Özel yurtlar bir şirket, vakıf ya da dernek bünyesinde açılabiliyor.  

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.