BMC Gelecek Sensin Bursu, Türkiye’nin önde gelen ağır vasıta ve savunma sanayi üreticisi BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından öğrencilere sağlanan nakdi destek olarak öne çıkar. Gelecek Sensin adı verilen burstan faydalanabilmek için lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olman gerekir. BMC’nin kendi bünyesinde başlattığı bu özel burs programı belli üniversiteler ile belli bölümlerde eğitim gören öğrencileri kapsar. Eğitim hayatında karşılaşabileceğin maddi konuların engel oluşturmaması için verilen bu burs için şartları sağlaman halinde, başvurun olumlu sonuçlanır. Hadi gel BMC Gelecek Sensin bursu şartlarını birlikte inceleyelim.
BMC Gelecek Sensin Bursu şartları nelerdir?
BMC Gelecek Sensin Bursu şartları arasında öncelikli olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma koşulu yer alır. Burs verilecek öğrencilerin, eğitimlerine devam edebilmesi için maddi desteğe ihtiyaç duyup duymadığı da belirtilen şartlar arasındadır. Burs desteği almaya hak kazanman için adli sicil kaydının bulunmaması ile birlikte bu durumu da belgelemen istenir.
- Lisans bursu için bursa başvuran kişinin hazırlık, birinci sınıf ya da ikinci sınıf öğrencisi olması,
- Lisansüstü bursu için başvuran kişinin yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olması gerekir.
BMC Gelecek Sensin bursu şartları ara sınıf öğrencileri için değişiklik gösterir. Bu şartlar şu şekildedir:
- Öğrencinin alt sınıflardan kalan dersinin bulunmaması
- 100’lük sistemde en 75; 4’lük sistemde ise en az 3.00 ortalamaya sahip olması
- Öğrenime aralıksız bir şekilde devam ediyor olması gerekir.
BMC Gelecek Sensin Bursu hangi üniversite öğrencilerine verilir?
BMC Gelecek Sensin Bursu alabilmek için şu üniversitelerde eğitim görmen gerekir:
- Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)
- Boğaziçi Üniversitesi
- Ege Üniversitesi
- Ortadoğu Teknik Üniversitesi
- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
BMC Gelecek Sensin başvurusu hangi bölümleri kapsar?
BMC Gelecek Sensin Başvurusu hangi bölümleri kapsıyor sorusunun cevabını merak ediyorsan; üniversite kriterinin yanı sıra BMC Gelecek Sensin bursu alabilmek için bölüm şartlarını da incelemen gerekebilir. Belirtilen üniversitelerin birinde okuyorsan, aynı zamanda şu bölümlerde de öğrenim görüyor olman gerekir:
- Matematik Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- İşletme
- Endüstri Mühendisliği
- Ekonomi
- Bilgisayar Mühendisliği
- Elektrik Elektronik Mühendisliği
- İktisat
- İşletme Mühendisliği
- Matematik
- Mekatronik Mühendisliği
BMC Gelecek Sensin Bursu başvuru formu nereden temin edilir?
BMC Gelecek Sensin bursu başvuru formu için okuduğun üniversitenin öğrenci işlerine gitmen gerekir. Burs başvurun, üniversitenin öğrenci işleri aracılığıyla alınır.
BMC Gelecek Sensin Bursu değerlendirme süreci nasıl gerçekleşir?
BMC tarafından verilen bursun değerlendirme süreci, eğitim gördüğün üniversitedeki Öğrenci İşleri Daire Başkanlıkları veya ilgili birimlere başvurmanla başlar. Daha sonra, üniversiteler seni ve burs almak için başvuruda bulunan diğer öğrencileri inceler. Bu inceleme BMC Gelecek Sensin bursu için şirket tarafından belirlenen kriterlere uygunluk için yapılır. BMC’nin belirlediği kriterlere uygunluk gösterirsen, seninle mülakat düzenlenir. Yapılan mülakatın sonunda, BMC’nin o yıl burs vereceği öğrenciler belirlenir.
BMC tarafından belirlenen şartları sağlayan öğrenciler arasında yapılan mülakatın ardından burs almaya hak kazananlar belirlenir. Burs almaya hak kazananların alacakları ücret miktarı, öğrencinin devam ettiği öğrenim programına göre değişir. Yüksek lisans ve doktora yapan lisansüstü öğrenciler, lisans öğrenimine devam eden öğrencilere göre bir miktar daha yüksek burs alır. Ödemeler, BMC Gelecek Sensin Bursu almaya hak kazanan öğrencilerin banka hesabına şirket tarafından havale edilir.
BMC Gelecek Sensin Bursu kaç yıl devam ediyor?
BMC Gelecek Sensin Bursu, eğitim gördüğün programın normal süresi ne kadar sürüyorsa, o süre boyunca devam eder. Burs almak için devam şartlarını sağlaman durumunda, 4 yıllık lisans bölümlerinde isen sana 4 yıl boyunca ödeme yapılır. Yabancı dil eğitiminin verildiği hazırlık sınıfını okuman durumunda, hazırlık eğitimi için belirlenen süre de burs süresine eklenir. Böylece hazırlık eğitimiyle birlikte BMC tarafından sağlanan nakdi desteğin süresi 5 yıla çıkar.
Lisansüstü programlar için de aynı koşullar geçerlidir. BMC Gelecek Sensin Bursu, lisansüstü programların normal süresi boyunca sana ödenmeye devam eder. Yüksek lisans öğrenciysen, şirket tarafından belirtilen devam koşullarını sağlaman durumunda 2 yıl boyunca BMC’nin bursunu alabilirsin. Doktora öğrencisiysen, bu eğitim 4 yıl sürdüğü için burs verme süresi de 4 yıl olarak belirlenir.
Almış olduğun eğitimi normal öğrenim süresi öncesinde tamamlaman halinde, kalan dönemler için BMC tarafından sana burs ödemesi verilmez. Burslar, her yıl 9 ay süreyle verilir. Genel ilke olarak BMC Gelecek Sensin Bursu her yıl ekim ayında başlar ve belirlenen burs desteği miktarı hesabına transfer edilir.
BMC Gelecek Sensin Bursu almak için devam koşulları nelerdir?
BMC’nin lisans ve lisansüstü eğitimi alan öğrencilere verdiği bursun kesilmemesi için çeşitli şartlar bulunur. BMC Gelecek Sensin Bursu almaya devam edebilmen için öncelikle öğrenimine aralıksız bir şekilde devam etmen gerekir. Bununla birlikte alttan dersinin kalmaması da aranan bir başka kriter olarak ön plana çıkar. Yine aranan şartlardan diğeri ise derslerde aldığın başarı puanları ile ilgilidir. Buna göre, burs almaya hak kazandıysan, nakdi destek almaya devam edebilmen için 100’lük sistemde en az 75 ortalamayı yakalaman gerekirken, 4’lük sistemde bu ortalamayı en az 3.00 bandında tutman gerekir. Son olarak, BMC Gelecek Sensin Bursu alıyorsan, kapsam dışındaki bir okul ve bölüme geçiş yapma durumun söz konusu olmaz.
BMC Gelecek Sensin Bursu başvuru sonuçlarını nasıl öğrenebilirim?
BMC Gelecek Sensin bursu başvuru sonuçları nerede yayınlanacak gibi sorular ve diğer detaylar için üniversitelerin öğrenci işleri ya da ilgili departmanlarından bilgi alabilirsin. Öte yandan BMC Gelecek Sensin Bursu almaya hak kazansan bile, başka kurumlar tarafından sağlanan burs programlarına başvurabilirsin.