Daha etkili öğrenmek ve bilgileri hafızada tutmak için neler yapabilirim?

Üniversiteye hazırlık sürecinde cevabı merak edilen sorulardan birini daha senin için cevapladık. Psikolojik Danışman Dr. Zeynep Adiloğlu etkili öğrenme yöntemlerini senin için bloğumuzda paylaştı.

Okul dersleri ve sınavlar büyük miktarda bilgiyi öğrenmeni ve aklında tutmanı gerektirir. Bir konuyu öğrenmek, ezberlemek bazen zor olabilir, ancak birden fazla dersin olduğunda daha da zorlu olabilir. Pek çok öğrenci, güçlü hafıza becerilerine sahip olmadığını düşünür; ancak hafıza becerileri sadece doğuştan gelen bir özellik değildir, Herkes hafıza becerilerini eğitebilir ve geliştirebilir. Hafıza becerilerini nasıl geliştireceğine geçmeden önce öğrenme ve hafıza arasındaki ilişkinin nasıl olduğuna değinelim.

Öğrenme; bilgi edinme, anlama ve hatırlama sürecidir. Hafıza ise öğrenilen bilgileri depolama, saklama ve gerektiğinde geri çağırma yeteneğidir. Öğrenme ve hafıza birbirine bağlıdır. Öğrendiğin şeyleri hafızanda tutmak, yeni bilgilerle ilişkilendirmek ve uygulamak sana pek çok avantaj sağlar. Örneğin; akademik başarıyı artırır, yabancı dil öğrenmeyi kolaylaştırır, zihinsel becerilerini geliştirir, yaşlanmaya bağlı hafıza kaybını önler veya geciktirir.

Öğrenme ve hafıza tekniklerinin faydaları nelerdir?

Öğrenme ve hafıza teknikleri öğrenme süreçlerini daha verimli, etkili ve kalıcı hale getirmek için kullanabileceğin yöntemlerdir. Bu teknikler sayesinde öğrenme hızını arttırabilir, hafızanı güçlendirebilir, bilgileri daha iyi anlayabilir ve hatırlayabilirsin. Araştırmalar da hafıza teknikleri kullanan öğrencilerin kullanmayanlardan daha iyi performans sergilediğini gösteriyor. Bunun yanında hafıza becerilerini geliştirmek, uzun süreli hafızaya erişmene yardımcı oluyor. Bu beceriler aynı zamanda bazı kavramları yıllarca hatta ömür boyu hatırlamanı ve üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeni sağlayabilir.

Öğrenme ve hafıza teknikleri pek çok çeşide sahiptir. İşte deneyebileceğin bazı basit ipuçları:

Önce bilgiyi anla

Senin için anlamlı olan bilgilerin öğrenilmesi daha kolaydır. Konuyu ezberlemeye çalışmadan önce anlamaya biraz zaman ayır. Anlamak, bilgileri zihninde daha iyi işlemeni, ilişkilendirmeni ve hatırlamanı sağlar.

Bağlantı kur

Öğrenmeye çalıştığın bilgileri zaten bildiğin veya ilgini çeken bir şeyle bağlantılardır. Bağlantı kurmak için hayal gücünü kullanabilir, görsel veya işitsel ipuçları oluşturabilir, benzetmeler veya metaforlar yapabilirsin. Çağrışımları ne kadar sıra dışı, esprili, ilginç hale getirirsen o kadar akılda kalıcı olur.

Kendi kendini test et

Kendini test et, ama hemen çalışmanın üstüne değil, gerçekten hafızanda kaldığını görebilmek için birkaç saat hatta bir iki gün bekleyerek… Kendine sorular sor ve cevaba bakmadan onu hatırlamaya zorla.

Zamana yayarak tekrarla

Tekrarını birkaç güne yay ve her tekrar arasındaki süreyi giderek artır.

Anlamlı gruplama 

Bu teknik, çok sayıda veya karmaşık bilgiyi anlamlı gruplara ayırmayı içerir. Anlamlı gruplama, bilgileri daha kolay algılamanı, organize etmeni ve hatırlamanı sağlar. Anlamlı gruplama için kategoriler oluşturabilir, sınıflandırabilir veya sıralayabilirsin.

Anımsatıcılar kullanma

Anımsatıcılar, bilgileri çağrıştıran veya temsil eden kelimeler, harfler, resimler veya sesler olabilir. Anımsatıcılar kullanmak için akronimler, akrostişler, zihin haritaları, hafıza sarayı, hikayeleştirme, anlık görüntü veya majör sistemi gibi yöntemler kullanabilirsin.

Dönüşümlü çalış

Bu yöntem, birden fazla kavramı aynı anda öğrenmeyi ve aralarında geçiş yapmayı içeren bir yöntemdir. Örneğin, matematik öğrenirken çarpma işlemini bölme işlemiyle birlikte çalış veya fen dersinde bazı tanımları ezberlemek için biraz zaman ayır, ardından hemen tarih dersin için tarihleri ve isimleri çalışmaya geç. Bunu birkaç matematik problemi çözerek takip et ve ardından fen tanımlarına geri dön. Bu yöntem ilk başta kafa karıştırıcı görünebilir, ancak sonunda aynı kavram üzerinde uzun zaman harcamaktan daha iyi sonuç verebilir.

Bu tekniklerden bazıları veya hepsi sana uygun olabilir. Önemli olan, kendine uygun olanları seçmek ve düzenli olarak uygulamaktır. Öğrenme ve hafıza teknikleri ile öğrenmenin keyfine varabilirsin.

Konuk Yazar: Dr. Zeynep Adiloğlu
Psikolojik Danışman