Üniversite yaşamına atılacak olan ilk adım üniversite sınavından geçer. Sınavda yapacağın netler ve alacağın puanla elde edeceğin sıralama sayesinde üniversite yaşamını şekillendirebilirsin. Eşit ağırlık bölüm sınav hazırlığı sürecinde nasıl ilerleyeceğini bilmiyorsan, bu yazımız senin için!
Eşit ağırlık bölümü öğrencisi olarak sınava hazırlık sürecini iyi bir şekilde planlaman oldukça önemlidir. Eşit ağırlık bölüm sınav hazırlığı, göstereceğin performansın üzerinde önemli bir paya sahiptir. Sınava hazırlık sürecini iyi planlaman ve zamanını etkili bir şekilde yönetmen oldukça önemlidir. Özellikle haftalık ve aylık planlamalar yapmak, genel gidişatını görmek açısından faydalı olabilir. Eşit ağırlık bölüm mezunları için sınav stratejileri Türkçe ve matematik derslerinin ağırlıklı olarak çalışıldığı bir hazırlık sürecini kapsar. Bu süreçte eksik olduğun konuları ve netlerini iyi analiz etmen gerekir.
Eşit ağırlık bölümü için çalışma hedefi nasıl belirlenmeli?
Hedefini belirleyerek bu doğrultuda planlama yapmak, eşit ağırlık bölüm mezunları için üniversite sınavı başarı ipuçları arasında yer alır. Hedef belirleme fikri kimi zaman zor gelebilir. Bu noktada bilmen gereken, belirlediğin hedefin ders çalışmaktan sıkıldığın ve bunaldığın zamanlarda seni motive edecek bir güce dönüşecek olmasıdır. Ayrıca belirlediğin üniversite, bölüm ve meslek tercihin doğrultusunda sahip olman gereken netler konusunda fikir edinmen de önemlidir. Bu sayede ne kadar çalışman gerektiğini, nelerde eksik kaldığını görebilir ve hedef noktasına ulaşmak için gayret sarf edebilirsin. Eşit ağırlık bölümü mezunlarının ağırlıklı hedefleri genelde çok iyi yaptıkları Türkçe ve edebiyat gibi sözel dersler olabilir. Eğer hedefin Türkiye sıralamasında iyi bir yere gelmekse tüm bu derslerin yanı sıra matematik netlerinin de iyi olması önem taşır. Her ne kadar eşit ağırlık bölümlerinde fizik, kimya ve biyoloji gibi sayısal bölüm dersleri verilmiyor olsa da lisenin ilk yıllarında aldığın eğitimden kalan bilgileri tazelemende fayda var.. Özellikle TYT sınavında bu alanda doğru cevaplandıracağın birkaç soru sayesinde sıralamada öne çıkman mümkün olur. Deneme çözmenin sınava hazırlık sürecine oldukça katkısı bulunur. Özellikle sınav tarihi yaklaşırken, günlük deneme çözmek ve sonuçlarını iyi analiz etmek hedefine ulaşma konusunda yardımcı olur. Daha önceki üniversite sınavlarında yer alan soruları da deneme şeklinde çözebilir ve net oranlarını ölçebilirsin.
Eşit ağırlık bölümü için zaman yönetimi nasıl yapılmalı?
Eşit ağırlık bölüm mezunları için ders çalışma yöntemlerinin yanı sıra çalışma süreçlerinde hangi zaman yönetme stratejilerini kullandıkları da oldukça önemlidir. Sınava kadar zamanını iyi değerlendirmen gerekir. Yetiştirmen gereken konuları son anlara bırakmamak için de stratejik oluşturulmuş bir plana sadık kalman önemlidir.
- Eksik olduğun konuları içeren dersleri sınava hazırlık sürecinin ilk zamanlarında tamamlamaya başlamalısın. Konularını iyice öğrendikten sonra soru çözümlerinde ne kadar ilerlediğini görebilirsin.
- Eşit ağırlık bölüm mezunları için zaman yönetimi tekniklerinden biri de günlük plan hazırlamaktır. Gün içerisinde temel aktiviteler dışında sana kalan süreyi hesaplayarak bu doğrultuda bir saat belirleyebilirsin. Ders çalışma, soru çözümü ve konu anlatımı dinleme gibi aktiviteler için bu süreyi kullanabilirsin.
- Belirlediğin süreyi etkili kullanmak oldukça önemlidir. Ayırdığın sürede yalnızca soru çözümü yapıp bırakmak yerine, hangi konularda ve soru tiplerinde eksiğin bulunduğunu görebilirsin. Bu sayede eksik kaldığın konuları tamamlama fırsatına sahip olabilirsin.
- Ders çalışma süresini kendi uygunluğuna bağlı olarak ayarlamanda fayda var. Özellikle uzun süre konsantre kalmayı başaran bir yapıya sahipsen tam odaklı şekilde çalışabileceğin en yüksek süreyi çalışma süresi olarak belirleyebilirsin.