Bir bölümün özel yetenek sınavıyla öğrenci alması seni YKS’ye başvurmaktan ve sınava girmekten muaf hale getirmiyor. İster merkezi yerleştirme ile istersen özel yetenek sınav ile bir bölüme gir mutlaka YKS’ye başvuru yapman ve YKS’nin TYT ayağına katılman gerekiyor. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bir program da olsa bu süreci tamamlamadan bir yetenek sınavına başvuruda bulunamıyorsun.
Güzel Sanatlar Fakültelerinin, Konservatuvarların ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının yetenek sınavlarına başvuru hakkı için asgari TYT’de 150 ve üzerinde bir puana sahip olman gerekiyor. Asgari diyoruz zira bazı fakülteler bu barajı daha üst puanlar olarak da belirleyebiliyorlar. Bu nedenle yetenek sınavına başvuracağın fakülte ya da yüksekokulun özel bir baraj belirleyip belirlemediğini de bilmen gerekiyor.
Başvurunda TYT puan barajı gerekse de yerleşme başarında yetenek sınavında ortaya koyacağın performans çok daha etkili. TYT puanın da belli oranlarda bu başarıya katılsa da asıl olan yetenek sınavında iyi bir performans sergilemen.
Yükseköğretim sisteminde bazı programlara girişte bir de sıralama barajı adı altında başka bir baraj kullanılıyor. Öğretmenlik programları için de bu baraj gerekiyor. Merkezi sistemde öğretmen olabilmek için ilk 300 bin içinde olman gerekirken, yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programları için TYT puanına göre ilk 800 bin içinde olmalısın. Eğer bu sıralamanın altındaysan, özel yetenek sınavında bir öğretmenlik programına başvuru hakkını yitiriyorsun. Bu nedenle YKS sıralama hesaplama işlemini de yaparak başarı şansının ne kadar olacağını tahmin edebilirsin.
Yetenek sınavıyla gireceğin programlar genel olarak lisans programlarından oluşuyor. Az sayıda önlisans programına da özel yetenek sınavıyla öğrenci alınıyor. Bunlar arasında Engelliler Entegre Yüksekokulu programları ile dış ticaret, ilahiyat önlisans ve hava trafik kontrolü programları bulunuyor.