Hangi bölümlerde ve üniversitelerde burs olanakları daha fazla? 

Bursları, eğitimini desteklemek için üniversiteler tarafından sana sunulan ayni ve nakdi yardım olarak tanımlayabileceğimiz gibi vakıf üniversitelerinde eğitim ücretli olarak sürdürüldüğü için bu üniversitelerde ödemen gereken eğitim ücretinin ne kadarını kapsadığı olarak da değerlendirebiliriz. 

Vakıf üniversiteleri her yıl aldıkları öğrencilerin en az yüzde 10’luk kısmını tam burslu olarak alırlar. Ancak çoğu vakıf üniversitesi gerek öğrenci profilini başarılı öğrencilerden oluşturmak gerekse öğrencilerin tercih önceliğini kendilerinden yana kullanmasını sağlamak üzere daha yüksek oranda burslar verebilmektedir. 

2023-2024 özel üniversite ücretlerini ve burs oranlarını öğrenmek için bu yazımızı okuyabilirsin.

2022 YKS’de aldığı öğrencileri en yüksek tam burslu okutma performansı bakımından ilk sırada İbn Haldun üniversitesi bulunmaktadır. Aldığı 125 öğrencinin 120’sini tam burslu olarak almıştır. Bunu 970 öğrencinin 520’sini tam burslu alan İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi ve 230 öğrencinin 108’ini tam burslu alan Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi takip etmektedir. Bunlar oransal olarak en fazla burslu öğrenci alan üniversitelerdir. 

Yine 2022 YKS’de öğrenci sayısı bakımından en çok tam burslu öğrenci alan okullara bakınca listenin en üst sırasında bin 553 ile İstanbul Aydın, bin 522 ile İstanbul Gelişim ve bin 379 ile İstanbul Medipol Üniversitesi’ni görüyoruz.  

Oransal olarak yüzde 15’in altında tam burslu öğrenci alan vakıf üniversitesi bulunmamaktadır.  

Tam burslu olanların yanında ikinci bir burs seçeneği de yüzde 50 indirimli programlardır. Burada da ilk sırada yüzde 85,5 ile MEF ilk sırada yer almaktadır. Onu yüzde 84 ile İstanbul 29 Mayıs, Beykoz, İstanbul Topkapı ve Medipol üniversiteleri takip etmektedir.  

Tıp programına yerleşen öğrencilerin tamamını burslu olarak alan Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi bu alanda en yüksek burs oranında bulunmaktadır.  

Kamu üniversitelerinde öğretmenlik programlarından bazılarını teşvik etmek amacıyla MEB tarafından bu öğretmenlik programlarına ilk 5 tercihinden giren öğrencilere maddi destek bursu verilmektedir. 

Yine Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik gibi temel bilimleri teşvik etmek amacıyla bu programlara yerleşen bazı adaylara da YÖK tarafından destek bursu verilmektedir. 

Devlet veya vakıf her üniversitenin pek çok farklı başarı ve destek bursları bulunmaktadır. Bunlar üniversite senatoları ya da mütevelli heyetleri tarafından koşulları, miktarı ve süresi belirlenen burslardır.  

Çok sayıda öğrencinin yararlandığı en yaygın burs ise kredi ve yurtlar kurumu tarafından ihtiyaç sahibi öğrencilere verilen karşılıksız öğrenim burslarıdır. Bu burslara kamu üniversitelerinde örgün yüz yüze okuyan öğrenciler başvurabilir. 

Belediyeler, STK’lar ve çeşitli vakıf, dernek ve yardım kuruluşlarının da öğrencileri desteklemek üzere burs verdiklerini hatırlatmak isteriz.  

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.