Burs olanaklarını daha çok vakıf üniversitelerinin tercihinde kullanılan bir destekmiş gibi algılasan da bu sadece vakıf üniversiteleri ile sınırlı bir uygulama değildir. Devlet üniversiteleri de son yıllarda nitelikli öğrencileri kendi bünyesinde barındırmak istediği için çok yaygın olmasa da öğrencilerini çeşitli burs olanaklarından yararlandırmak isteyebiliyor.
Vakıf üniversiteleri alacakları öğrencilerin asgari yüzde 10’u kadarına burs vermekle yükümlüdürler. Bu YÖK tarafından onlardan beklenen bir burs oranıdır. Ancak vakıf üniversiteleri bununla yetinmeyerek hem daha çok öğrenci barındırmak hem de daha başarılı öğrencilerle eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmek amacıyla öğrencilerini tam burslu veya kısmi burslu olarak alırlar. Tam burs alman, eğitim öğretim ücretinden muaf olman anlamına gelir. Ücretli bir programda herhangi bir ücret ödemene gerek kalmaz. Kısmi burslu bazı programlarda eğitim ücretinin sadece yarısını öder, bazı programlarda ise eğitim ücretinin 4’te 1’inden muaf olur, 4’te 3’ünü ödersin.
Üniversitelerin bu bursları ÖSYS kılavuzunda bilgine sunulur ve tercihlerini hangi bursa göre yaptığını bilerek tercih listeni oluşturursun.
ÖSYS kılavuzundaki burslar eğer üniversite ayrıca bir koşul koymamışsa herhangi bir başarı koşuluna bağlı değildir. Eğitim süresince bu bursları almaya hak kazanmış olursun.
ÖSYS burslarının yanında çoğu vakıf üniversitesi, üstün başarı, onur, tercih ve sınav derecesi gibi irili ufaklı pek çok burs vererek eğitim ücretini daha makul düzeylerde ödemeni sağlayabilir. Bu burslar üniversite mütevelli heyetlerince (yönetim kurulunca) belirlendiği için her yıl hem oranları hem değerleri hem de sayıları değişebilir. Vakıf burslarını ayrıntılı öğrenmek için en doğru ve güncel bilgiye üniversite web adreslerinden ulaşman mümkündür.
Temel bilimlere nitelikli öğrenci akışını sağlamak için YÖK tarafından da ayrıca burslar verilir. Bu bilim dallarını derece ile tercih edip, yerleşen öğrencilere de çeşitli burslar verilir. Bunlar nakdi destek burslarıdır.
Ayrıca bazı öğretmenlik programlarını tercih eden öğrencilere de MEB tarafından eğitim bursları verilmektedir. Bunların hangi öğretmenlik dallarını kapsadığı ve kaç öğrenciye verileceği de ÖSYS kılavuzunda belirtilir.
Bir başka yaygın burs ve kredi türü ise Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öğrencilere verilen karşılıksız burs ve öğrenci kredileridir. Burs veya krediyi almaya hak kazandıysan, eğitim süresince üç aylık periyodlarla bu parayı alırsın ve eğer kredi almışsan mezuniyetinden sonra bunu eğitim süresinin iki katı sürede geri ödersin.
Her öğrenciyi doğrudan ilgilendirmese de şehit ve gazi yakınları ile depremzede öğrencileri destekleyen çeşitli burslar da sağlanmaktadır.
Ayrıca pek çok sivil toplum kuruluşları, belediyeler, kurumsal firmalar, yöresel vakıf ve derneklerden de burs alman mümkün olabilir. Eğitim öğretim yılının başında burs veren kuruluşlar genellikle okulların ortak kullanım alanlarındaki duyuru panolarını kullanır ve internet sayfalarında verecekleri burslarla ilgili duyuruları ve başvuru koşullarını ilan ederler.
Burs bulma konusunda girişimci ve gayretli olursan sonuca ulaşabilir, bir veya birkaç yerden burs bulabilirsin. Öğrencilik hayatında alacağın küçük bir burs katkısı bile sana gayet iyi gelecektir.