İşletme bölümünü Türkçe yerine Almanca veya İngilizce okumanın bana katkısı ne olur?

Bir lisans ya da önlisans programını farklı bir dilde okumanın gerekli olup olmadığı o programın yerel mi yoksa evrensel bir bölüm mü olduğu ile yakından ilişkili. Bir bölümü tamamladıktan sonra kariyer hedefin ülke içinde sadece Türkçe bilen kitleye yönelikse, çalışma hayatın açısından bu programı bir başka dilde okumanın ekstra bir avantajını göremeyebilirsin. Elbette anadilinin dışında farklı bir dil bilmek hem eğitim hem de çalışma hayatında işini kolaylaştıran bir unsur olsa da hiç bilmediğin bir yabancı dilde akademik bir eğitim almanın da zorlukları olduğunu bilmelisin. 

Günümüzde artık akademik mesleklerin evrensel nitelik taşıması bir hatta birden fazla yabancı dil bilmeni de gerektiriyor. Özellikle mühendislik, sağlık bilimleri ve ekonomi bilimleri gibi dallarda çalışma hayatının bir coğrafya ve ülke sınırı yok. Türkiye’deki bir üniversiteden mezun olup dünyanın bir başka ucundaki bir şirkette çalışabileceğin gibi ülkemizde kalmana rağmen çok uluslu şirketlerden birinde de çalışabilmen mümkün.  

İşletme bölümü evrensel dalların başında geliyor. Bir ekonomi ve yönetim bilimi olan işletme programından mezun olduğunda kariyer ve çalışma alanını genişletmek istiyorsan, mutlaka iyi bir yabancı dil bilgisine sahip olmalısın. Bu yetkinliği doğrudan öğretim süresi içinde farklı bir dille eğitim alarak üniversitede kazanmama gerek yok sonradan da dil yönünden kendimi geliştirebilirim diyebilirsin. Evet bu da bir yöntem olmasına rağmen her akademik alanın mesleki bir iletişim dili olduğunu da unutmamalısın. Bir dili salt okuma, yazma ve konuşmanın yanında o dildeki mesleki jargonu kavraman da çok önemli. Bunu da en iyi üniversitede farklı dilde bu eğitimi alarak kazanabilirsin. 

Bir programı hangi dilde alacağın o programa ilişkin kariyer hedefinin hangi dilin konuşulduğu coğrafyada olduğuyla da ilgili. Eğer Almancanın konuşulduğu bir coğrafyada çalışmak istiyorsan, Almanca eğitim verilen bir üniversitede, İngilizce konuşulan bir coğrafyada çalışacak ya da akademik kariyer yapacaksan o zaman da eğitim dili İngilizce olan bir üniversitede okuman yararlı olacaktır.  

Günümüzde dünya üzerinde geçerliliği en yüksek ve en yaygın olan dil İngilizce olduğundan bu dilde eğitim almak önemli bir artı değer katacaktır sana. İngilizce bilen bir işletme mezunu olduğunda iş ve istihdam uzayını oldukça genişletmiş olur, işe giriş sürecini hızlandırırsın. 

Eğitim dili farklı olan bir programda okuman eğitim süresi boyunca mesleki gelişimin açısından da işine fazlasıyla yarar. Zira o meslek alanına ilişkin zengin literatüre erişip okumak ve öğrenmek için özellikle İngilizce bilmeye fazlasıyla ihtiyacın var. 

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.