İstediğim bölümü veya üniversiteyi kazanamadım/kazanamıyorum. Hayatımın geri kalanını nasıl planlayabilirim?

Akademik eğitim elbette kariyer hayatın açısından önemli kilometre taşlarından biridir, ama toplumsal hayatımızın sürdürülmesini sağlayan tüm kariyer alanları da üniversite eğitimine ve akademik hayata bağlı değildir.  Akademide karşılığı olmasına rağmen başka yol ve yöntemlerle hazırlanabileceğin birçok alan da bulunmaktadır. Üniversite eğitimine doğrudan bağlı olmayan birçok girişim ile de başarılı olman ve hayatının geri kalan kısmını planlaman mümkün olacaktır. 

Akademik programlar parasal beklentilerinden çok statü beklentini daha çok besleyen programlardır. Çok para kazanmak ve buna bağlı olarak iyi bir hayat sürüp gelecekte daha az zorluk çekmek istiyorsan, yeterliklerinin ve becerilerinin sesine kulak verip kendini o alanlarda da geliştirebilmen mümkündür.  

Üniversiteler ve program kontenjanları sınırlı olduğundan, bundan önceki tüm girişimlerinde bu yolda başarılı olamamış olabilirsin. Bu asla bir yaşam başarısızlığı da değildir. Bu doğrultudaki her başarısızlıktan sonra üniversite sınavlarına yeniden girme isteği ve azminin de bir sınırı olmalıdır. Zira sınav bir amaç değil araçtır ve bunu araç olmaktan çıkarıp nihai bir amaca dönüştürürsen her seferinde daha büyük kaygı ve endişe ile bu sınavlara girme riskin artar. Eğer birkaç kez denemene rağmen olmuyorsa, burada ısrarcı olmak yerine alternatif seçenekler üzerine odaklanmalısın. Ya hedefini ya da çalışma mantığını değiştirmelisin. Bu sürecin psikolojik baskısından kurtulmak için sadece A planın olup eğer diğer planları yapmadıysan, bu seni daha da açmaza götürür. Mutlaka B, C gibi alternatif planların olmalı. 

Günümüzde üniversite diploması eski etkinliğini yitirmeye başladı. Çalışırken dahi kendini eğitip geliştirebileceğin ve kariyer yolculuğunu daha keyifle sürdürebileceğin alternatifler bulunuyor.  

Neler yapabilirsin? 

  • Akademik eğitim almasan da yeteneklerine uygun bir alanda temel bazı eğitimleri alıp kendi işini kurarak girişimci olabilirsin.  
  • Çeşitli kurs ve sertifika programları ile kendini farklı alanlarda geliştirebilirsin.  
  • Yurt içi üniversiteler olmuyorsa yurt dışı eğitim olanaklarını inceleyebilir ve oradan başka bir çıkış yolu bulabilirsin. 
  • E-ticaret ve dijital pazarlama gibi alanlarda çalışmalar yürütebilirsin. 
  • Yeteneklerine uygun sanat dallarından birine katılabilir, eserler ve fikirler üretebilirsin,  
  • Eğer topluma katkıda bulunmak ve yeni insanlarla tanışmak istiyorsan, gönüllü çalışmalar yapabilirsin. Bu hem kişisel gelişimine hem de CV’ne faydalı olur. 

Sorunun cevabını dinlemek istersen videomuzu izleyebilirsin.

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.