Koç Üniversitesi, dünyada ilk 500 üniversite sıralamasına giren Türk üniversitelerinden biridir. Öğrencinin araştırmacı olmasına ve meslek hayatına atılmasına doğrudan katkı sağlayan üniversitelerin başında gelir. Koç Üniversitesi Anadolu bursları, her geçen yıl daha fazla başarılı öğrenciye destek olmayı görev edinmiştir. Üniversite (YKS) başarı sıralamalarında ilk 100.000’e giren bir öğrenciysen ve Koç Üniversitesi‘ni tam burslu ya da %50 burslu olarak kazandıysan, bu yazımızı dikkatli okumanda fayda var.
Koç Üniversitesi Anadolu Bursları hakkında genel bilgiler
Koç Üniversitesi Anadolu bursları, üniversite bünyesinde okuyan ve ihtiyaç durumları tespit edilen öğrencilere verilir. Bu burs programı kapsamında yurt bursu, cep harçlığı ve kitap bursu seçeneklerini kazanabilirsin. Koç Üniversitesi bursları, tam ya da kısmi burslu okuyacak öğrencilere uzun süredir veriliyor. Fırsat eşitliğini genişletmek için 2011 yılında Anadolu bursiyer programı başlatılmıştır. Ülkenin dezavantajlı bölgelerinde kısıtlı imkanlarla üniversite sınavına hazırlanan ve başarılı olan adaylar bu programa dahil olabilir. Koç Üniversitesi’nde maddi olanaklar dahilinde okuyamayan öğrenciler için ikinci bir şans kapısını açan bir uygulamadır.
Koç Üniversitesi Anadolu Bursları şartları nelerdir?
Koç Üniversitesi Anadolu bursları başvuruları her yıl ocak ayından başlayarak haziran ayına kadar devam eder. Bu tarihler arasında web sitesi üzerinden ilgili şartları sağlıyorsan başvuru yapabilirsin. En son başvuru tarihini öğrenmek istiyorsan web adresinde tanıtım kitapçıkları ya da başvuru formlarını inceleyebilirsin. Aday başvuruları online olarak kabul ediliyor. Bu nedenle kargo ya da posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmiyor. Adaylık şartlarını yerine getirirsen, tüm lise son sınıf öğrencilerinin başvurabildiği gibi sen de Koç Üniversitesi Anadolu burslarına başvurabilirsin. Adaylık şartları aşağıdaki gibidir:
- T.C. vatandaşı olman önceliklidir.
- Eğitim ücretlerini ödeme olanağının olmaması gerekir.
- Orta öğretim (lise) diploma notunun en az 4.0/5.0 olması istenir.
- Üniversite sınavları doğrultusunda YKS puan türünden Koç Üniversitesi’ne yerleşebilecek başarı sıralamalarına sahip olman gerekir.
- Dünyaya fayda sağlama amacını sorumluluk haline getiren ve insanlığa ışık tutacak bir bilince sahip olman beklenir.
Koç Üniversitesi Anadolu Bursları ne kadar süre devam eder ve kesilebilir mi?
Koç Üniversitesi Anadolu bursları geriye ödemesiz olarak öğrencilere normal eğitim süresi boyunca verilir. Bu nedenle, eğitim programında bursu hak etmişsen üniversite süren boyunca karşılıksız alabilirsin. Eğitim/öğrenim süresi her öğrenci için farklılık gösterebilir. Tüm bunlar doğrultusunda, Koç Üniversitesi Anadolu burslarının kesintisiz devam etmesi için aşağıdaki kriterleri gerçekleştirmelisin:
- Yabancı Dil Hazırlık programı okuyan öğrenciler için hazırlık süresi ve ilave 4 yıl eklenerek burs verilir.
- Hazırlık bölümü okumadan bölümüne direkt geçiş yapan öğrenciler için burs süresi 4 yıldır.
- Çift Anadal yapan öğrenciler, hazırlık programıyla beraber 5 yıl burs programından yararlanılır.
- Tıp Fakültesindeki bir öğrenci için hazırlık okuma süresi 6 yıllık süreye eklenerek burs verilir.
- YÖK yönetmeliği ile belirlenen hazırlık program süresi 2 yıl ile sınırlandırılmıştır. Bu nedenle, bu süreyi aşan öğrencilere burs verilemez.
- Öğrenim süreci boyunca devamlılık esası gerçekleştiğinde akademik başarı kriterine bakılmaksızın burs verilmeye devam edilir.
- YÖK kuralları göz önüne alındığında uzaklaştırma cezası olan öğrenciler, burs haklarından yararlanamazlar.
Koç Üniversitesi Anadolu Bursları başvuru formu doldurulurken nelere dikkat edilmelidir?
Koç Üniversitesi Anadolu bursları web adresinde belirtilen son başvuru tarihine kadar hem başvuru formunu hem de öğretmenlerinden talep edilen referans mektubunu teslim etmelisin. Formu güncel bilgilerinle ve eksiksiz doldurman kritiktir. Bu aşama mülakata geçiş sürecine adım atılmasında ön başvuru işlevi görür. Başvurunun ilk aşamasında ilgili formla beraber gerekli belgeleri internet sitesine yüklemelisin. Başvuru formunda, referans mektubunu dolduracak öğretmeninin bilgilerini girmen önemli. Bu sürecin devamında öğretmenine e-posta gider ve öğretmeninin online ulaşan referans mektubunu doldurarak iletmesi gerekir.
Koç Üniversitesi Anadolu Bursları başvurusunda hangi belgeler talep edilir?
- Başvuru Formu (İnternet sayfası üzerinden doldurmalısın),
- Ortaöğretim başarını gösterir belge,
- 2 adet referans mektubun olmalı (Bir tanesi müdür, müdür yardımcıları ya da rehber öğretmenin tarafından yazılmalı, diğerinin ise branş öğretmenlerin tarafından yazılması beklenir),
- Ortaöğretimini ücretli bir lisede burslu okuduysan burs veren tarafından kapsamlı bir şekilde hazırlanan belge,
- Adli Sicil Kaydı,
- T.C. kimlik no.lu nüfus cüzdanı fotoğrafınla beraber ailenin fertlerini gösteren vukuatlı nüfus kayıt örneği,
- Ailenin anne-babanın gelir durumunu gösteren detaylı döküm (malvarlığı, araç bilgisi gibi mali durumu gösteren belgeler),
- Çalışmayan ya da herhangi bir geliri olmayan anne/babanın Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan belgeler,
- Sınav sonuçları açıklandıktan sonraki 12 saat içinde ilgili puan türünden başarı sırasını internet başvuru sayfasına yüklemen gerekir.
Koç Üniversitesi Anadolu Bursları öğrencilere hangi imkanları tanır?
Karşılıksız olarak verilen Koç Üniversitesi Anadolu bursları sayesinde seçtiğin bölümün öğretim bölümünden muaf olabilirsin. Ayrıca, üniversitelerin kendi yurtlarında 3-4-5 kişilik odalarda ücretsiz konaklama imkanı hak edersin. Öğrenim sürecin boyunca ders kitapları giderleri de burs programı kapsamında karşılanır. Koç Üniversitesi Anadolu bursları ile eğitim yılının başlangıcından itibaren 10 ay süreyle aylık cep harçlığı verilir.
Koç Üniversitesi Anadolu Bursları başvuru sonuçları nasıl açıklanır?
Online başvuru sonrası ön elemeyi geçen adaylar, tercih dönemi süresince ikinci aşamada Koç Üniversitesi’ne davet edilerek 24 saatlik programa katılırlar. Mülakat sonucunda Koç Üniversitesi Anadolu burslarından yararlanman noktasında karar verilirse kurumun bursiyeri olmaya başlayabilirsin.