KYK yurtları ve fiyatları

Üniversite eğitimin boyunca barınmak için KYK yurtlarını araştırıyor ve fiyatlarını merak ediyorsan, aradığın birçok bilgi bu yazımızda! KYK yurtları ve fiyatları hakkında merak ettiğin tüm soruları yazımızda bulabilirsin!  

Hem üniversite öğrencilerinin hem de üniversite giriş sınavı olan YKS’ye hazırlanan adaylarının en büyük problemlerinden ve kaygılarından biri de barınmadır. Ev kiralarının artması ve özel yurtların pahalı olması öğrenci ve ailelerinin bütçelerini zorladığı bir gerçek. Bu noktada da uygun bütçeli KYK yurtları gençlerin ve ailelerin yardımına koşuyor. Bu sebeple birçok öğrenci uygun olması sebebiyle KYK yurduna yerleşmeyi istiyor, başvuruyor. KYK yurt fiyatları ise en çok merak edilen konulardan biri oluyor. Sen de KYK yurtları hakkında fikir almak ve ücretlerini incelemek için yazımızı okuyabilirsin.

KYK yurt ücretleri ne kadar?

KYK yurtları; 1.tip, 2. tip, 3.tip, 4.tip, 5.tip ve 6.tip olmak üzere kategorilere ayrılıyor. Bu ayrımın sebebi ise KYK yurdunda bulunan odanın büyüklüğü ve genişliği, odada kalan öğrenci sayısı, içerisinde tuvalet ve banyo bulunup bulunmamasından kaynaklanıyor. En pahalı KYK yurdu 6. tip olurken, en ucuz ücrete sahip olan KYK yurdu ise 1. tip oluyor. 2023-2024 eğitim öğretim döneminde genel olarak ücretler aşağıdaki gibi belirlenmiş durumda; 

  • 1. tip odanın aylık ücreti 345 TL 
  • 2. tip odanın aylık ücreti 405 TL
  • 3. tip odanın aylık ücreti 405 TL
  • 4. tip odanın aylık ücreti 480 TL 
  • 5. tip odanın aylık ücreti 510 TL 
  • 6. tip odanın aylık ücreti 570 TL 

TİP 1 – 2 KYK yurdu ve özellikleri: 1. ve 2. tip KYK yurtları çoğunlukla 6-8 öğrencilik odalardan oluşuyor. Tip 1-2 KYK yurdu sayıca fazla olan yurt tiplerinden. Tip 1-2 KYK yurdunda kalan öğrencilerin barınma, yemek ve güvenlik ihtiyaçları karşılanıyor. Bu yurtta kalan öğrenciler sabah kahvaltısı ve akşam yemeği hakkına sahiptir, fakat belirli limitleri vardır. Limitlerini aşan öğrenciler, yedikleri öğün başına belirli bir ücret ödüyor.

TİP 3 – 4 KYK yurdu ve özellikleri: 3. ve 4. tip KYK yurtları çoğunlukla 4-6 öğrencilik odalardan oluşuyor. Bu tip yurtların odalarında öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeler için çalışma masası, buzdolabı ve bazıların da ise kitaplık odalarda mevcut. Fakat banyo ve tuvalet 1 ve 2. tip KYK yurtlarında olduğu gibi ortak kullanım alanı. 

TİP 5-6 KYK yurdu ve özellikleri: 5. ve 6. tip KYK yurtlarında 1,2 ve 3 kişilik odalar mevcut. Diğer tiplerin aksine banyo ve tuvalet de ortak kullanım alanında değildir. Her odada özel olarak olarak banyo ve tuvalet mevcuttur. Ayrıca odada öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kadar eşya da tahsis ediliyor. Bu imkanlara sahip bir yurt ne yazık ki henüz ideal sayıda değil. Sadece belirli şehirlerde belirli kapasitede hizmet veriyor.

KYK yurtlarında ilk kayıt ücreti nedir ve bu ücret ne kadardır?

KYK yurtlarına ilk defa yerleştirilen öğrencilerin ödemesi zorunlu olan ücrete ilk kayıt ücreti denir. Ödenen bu ücretin içerisine gün bazlı yatak ücreti ve güvence bedeli ücreti de dahildir. İlk kayıt ücreti öğrencinin yerleştirildiği yurda ve yerleştirme zamanına göre farklılık gösterir. KYK yurt ödemeleri, anlaşmalı banka ATM’lerinde veya GSB Yurt ve Kredi Ödemeleri ekranından gerçekleştirebilir.

KYK yurt güvence bedeli ne kadar? 

KYK yurtlarında kalan öğrencilerin, ücretlerini zamanında yatırmamaları veya yurttaki herhangi bir şeye zarar verebilecek olmaları düşüncesiyle bakanlık tarafından belirlenen miktarda güvence bedeli alınır. KYK yurt güvence bedeli ise 2023-2024 eğitim öğretim döneminde aşağıdaki gibi belirlendi: 

  • 1. tip odanın güvence bedeli 855 TL
  • 2. tip odanın güvence bedeli 1020 TL 
  • 3. tip odanın güvence bedeli 1020 TL 
  • 4. tip odanın güvence bedeli 1110 TL 
  • 5. tip odanın güvence bedeli 1200 TL 
  • 6. tip odanın güvence bedeli 1620 TL

KYK yurt başvuruları ne zaman ve nasıl yapılır?

KYK yurt başvurusu yapabilmek için ÖSYM’nin uyguladığı YKS’ye katılmak birinci adımın olacak. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercih işlemleri başlar. Tercih işlemlerinden sonra ise yerleştirme sonuçları açıklanır. 

Örgün eğitimi kazandıysan e-devlet üzerinden duyurulacak başvuru tarihleri arasında sen de başvurunu yapabilirsin. Ancak unutma, başvuru yapabilmek için bir e-devlet şifresine ihtiyacın var. Eğer e-devlet şifren yoksa  T.C. kimlik kartın ile birlikte PTT şubelerine giderek e-devlet şifreni alabilirsin. 

KYK yurdunda ücretsiz barınma hakkına sahip olan öğrenciler kimlerdir?

Bugün totalde 700 binden fazla öğrenciye barınma olanağı tanıyan KYK yurtları, lisans, önlisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine kapılarını açıyor. KYK yurtları aynı zamanda ücretsiz barınma olanağı da sunuyor. Ancak KYK yurtlarında ücretsiz kalmanın koşulları bulunuyor. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun yurtlarında ücretsiz barınma hakkına sahip olan öğrenciler; 

  • Şehit eşi ve çocukları
  • Şehidin bekar kardeşleri (çocuğu yoksa)
  • Gazi ve gazi çocukları
  • Anne ve babasını kaybeden öğrenciler ( yirmi beş yaşını geçmemiş olması şartıyla)
  • Lise eğitimini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak tamamlayanlar 
  • Devlet koruması altında olanlar 

KYK yurt ilk kayıt ücretini yatırdıktan sonra yapılması gereken işlemler diğer işlemler nelerdir?

Öğrencilerin KYK yurt ilk kayıt ücretini ödemelerinin ardından sonra PTT üzerinden aldıkları e-devlet şifresi ile “Yurt Kayıt İşlemleri” bağlantısına girip taahhütname onayını yapmalısın. Sonrasında başvuru sonuç ekranında yazan belgeler ile yurt müdürlüğüne gidip bu belgeleri teslim etmen yeterli. 

İlk yerleştirme sonrası KYK yurdunda kalmaya hak kazanan öğrenciler kazandıkları üniversitelerin akademik takvimine esas alarak KYK yurdunda kalmaya başlayabilir. Öğrencilerin, belirtilen tarihlerde yurtta kalmamaları için gerekçekleri varsa bağlı oldukları yurt müdürlüğü ile iletişime geçip onay almalıdır.

Asil olarak yerleştirilememiş fakat yedek listeden KYK yurdunda kalmaya hak kazanan öğrenciler ise ilk kayıt ücretini ödedikten sonra yurtta barınmaya hemen başlamalıdır. Yurtta kalamayacağın durumlarda ise mutlaka yurt müdürlüğünden onay alman gerekir. 

KYK yurdunda kayıt ücretini ödedikten sonra taahhütname onayı yapmadıysan ve yurtta kalmaktan vazgeçtiysen şu adımları takip edebilirsin; 

  • Yurtta kalmaya hak kazanıp kayıtlarını iptal ettirmek için kayıt sildirme dilekçesi yazıp dilekçene IBAN numaralarını eklemelisin, 
  • Yazdığın dilekçeyi yurt müdürlüğüne teslim etmelisin. 
  • Kayıt sildirme işlemini gerçekleştirdikten sonra ödemiş olduğun yurt ücreti ve güvence bedeli banka hesabına geri yatırılır. 

KYK ilk kayıt ücretini verilen zaman içerisinde yatırmayı unuttun. Bu durumda yine bağlı bulunduğun yurt müdürlüğüne başvurarak taahhütname onayının yapılması gerekir. 

KYK yurt ücretleri hangi tarihte ödenmelidir?

KYK yurdunda kalmaya hak kazanan öğrenciler, ilk kayıt ücretini ödedikten sonra içinde bulunulan ayın son günü saat 23.00’e kadar ödeme yapmalıdır. Fakat yurtlarda barınmaya devam eden öğrencilere, örneğin, eylül ayındaki ücretlerini ödemeleri için 15 Eylül saat 23.00’e kadar zaman tanınır. Bu zamanın sonunda ödeme işlemlerini tamamlamayan öğrencilerin kayıtları silinir. Bu konuya hassasiyetle eğilmelisin.

KYK yurdundan kaydı silinen öğrencilerin güvence bedeli iade işlemleri nasıl yapılmaktadır?

KYK yurt müdürlüğünce kaydı silinen öğrencilere ödenecek güvence bedeli tutarı hesaplanarak KYK yurdunun bağlı bulunduğu il müdürlüğüne gönderilir. Öğrencilerin KYK yurt müdürlüklerine göndermiş oldukları dilekçelerinde kendilerine ait olan IBAN numarası yer alır. İl müdürlükleri tarafından banka hesaplarına iade gerçekleşir. Bu noktada herhangi bir hata olmaması için kayıt olurken IBAN numaranı doğru bir şekilde vermeye dikkat etmelisin ve IBAN kendine ait olmalı. 

Herhangi bir sebepten dolayı KYK yurt kaydın silindiyse ve yeniden kayıt yaptırmak istiyorsan, yeniden başvuru yapmak zorundasın. Başvurunun kabul edilmesi durumunda mevcut olan KYK yurt ücretini ve güvence bedelini ödeyerek yeniden yurduna yerleşebilirsin.

KYK yurtlarında beslenme koşulları ve beslenme ücretleri nasıldır?

KYK yurtlarında barınan öğrencilerin sağlıklı, dengeli ve bütçelerini koruyarak beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yemekhane ve kantin bulunmaktadır. Öğün ücretleri ve öğünlerin gramajları tüm KYK yurtlarında geçerli olması üzerine usul ve esaslar çerçevesinde bakanlık tarafından belirlenir. Mutfak, depo, kullanılan araç gereçler ile malzemelerin kalitesi ve sağlık şartlarına uygunluğu KYK yurt yöneticileri ve görevli diyetisyenler sayesinden kontrol edilip denetlemeye tâbi tutulur.

KYK yurtlarında barınmaya hak kazandıysan günlük öğün desteği; 2023-2024 öğretim yılında KYK yurtlarının açılış tarihinden geçerli olmak üzere; 

  • Sabah verilen kahvaltısı yardımı 40,00 TL 
  • Akşam yemeği yardımı ise 80,00 TL olarak belirlenmiştir.   

Toplam 120,00 TL olarak verilmiştir. KYK yurtlarında kalan öğrenciler beslenme yardımlarını, kahvaltı menüsünde ve akşam yemeği menüsünde parmak izlerini okutarak alabilir. KYK yurtlarında yurt ücreti ve güvence bedeli alınmadan barındırılan öğrencilere ise günlük 140,00 TL beslenme ücreti alınır.  

KYK yurtlarında barınma süresi ne kadar? 

KYK yurdunda kalmaya hak kazandıysan, öğrenim süren boyunca yurtta kalabilirsin. Bölüm ya da üniversite değiştirme gibi farklı durumlarda da yine kalmaya devam edebilirsin. Ayrıca şu durumlarda da kalman için engel görülmez;  

  • KYK yurdunda kalan öğrenciler, üniversite eğitimlerine devam ederken bir kez olmak üzere aynı şehir veya ilçede üniversite veya bölüm değiştirmeleri, yatay veya dikey geçiş yapmaları sonucunda yeni başladıkları üniversite veya bölümlerin eğitim süresi bitene kadar yurtta barınmaya devam edebilir.
  • KYK yurdunda kalan öğrenciler, üniversite eğitimlerine devam ederken bir kez olmak üzere farklı il veya ilçede üniversite veya bölüm değiştirmeleri, yatay veya dikey geçiş yapmaları sonucunda eğitim görecekleri şehir veya ilçede bulunan yurda yerleşmek için yeniden başvuru yaparlar. Bu öğrenciler de yeni başladıkları üniversite veya bölümlerin eğitim süresi bitene kadar yurtta barınmaya devam edebilir.
  • Ara sınıfta KYK yurdunda kalmaya hak kazanan öğrenciler, okula kayıt oldukları tarih baz alınarak eğitim süresi kadar barınabilirler.
  • Bir üniversite bölümüne kaydı olan ve KYK yurdunda barınan öğrenci, başka bir bölümde çift anadal veya yandal yapması durumunda çift ana dal veya yan dal eğitimi bitene kadar KYK yurdunda kalmaya devam edebilir.
  • Yurtlara kayıt işlemi, öğretim yılı içinde hangi tarihte yapılmış olursa olsun, öğretim yılı sonunda öğrenci bir yıllık yurtta barınma hakkını kullanmış sayılır.
  • Öğrenci affından yararlanarak yeniden öğrenime başlayan öğrenciler başvuruda bulundukları tarihte bulundukları sınıf esas alınarak barındırılır. 
  • Öğrenci değişim programları kapsamında geçici olarak yurt içinde farklı şehirde öğrenim görecek yurt öğrencileri, öncelikli olarak öğrenim göreceği şehirdeki yurtlara nakledilir. Söz konusu öğrenciler, dönüşlerinde ise esas öğrenim gördükleri şehirdeki yurtlara yine öncelikli olarak nakledilir.
  • KYK yurdunda barınırken üniversite kaydını donduran öğrenciler, kayıtlarını aktif hale getirdiklerinde tekrar yurda yerleştirilir ve eğitim süreçleri boyunca barınmaya devam ederler.

KYK yurtlarının bulunduğu il ve ilçeler

Özellikle üniversite tercih yaparken, yurtların bulunduğu bölge ve illeri öğrenmen ve tercihlerini ona göre yapman önemli. Bu hem daha ekonomik hem de daha güvenli bir ortam sağlayacaktır sana. O halde şimdi hangi il ve ilçelerde KYK yurtlarının bulunduğunu aşağıdaki listede gözden geçirebilirsin;

  • Adana: Merkez, Ceyhan, Kozan
  • Adıyaman: Merkez, Besni, Kahta
  • Afyonkarahisar: Bayat, Emirdağ, Şuhut, Bolvadin, Çay, Dinar
  • Ağrı: Patnos, Eleşkirt
  • Aksaray: Ortaköy, Güzelyurt
  • Amasya: Merkez, Merzifon, Gümüşhacıköy[Y1] , Suluova
  • Ankara: Merkez, Çubuk, Polatlı, Şereflikoçhisar, Beypazarı, Nallıhan, Haymana, Kızılcahamam, Ayaş
  • Antalya: Merkez, Alanya, Manavgat, Korkuteli, Serik, Kumluca, Gazipaşa
  • Ardahan: Merkez
  • Artvin: Merkez, Hopa, Borçka, Arhavi, Şavşat
  • Aydın: Merkez, Söke, Kaçarlı, Kuşadası, Nazilli, Yenipazar, Sultanhisar, Karacasu
  • Balıkesir: Merkez, Bandırma, Dursunbey, Manyas, Ayvalık, Gönen , Bigadiç
  • Batman: Merkez
  • Bayburt: Merkez
  • Bilecik: Merkez
  • Bingöl: Merkez
  • Bitlis: Merkez, Adilcevaz, Ahlat
  • Bolu: Merkez, Gerede, Mudurnu, Seben
  • Burdur: Merkez, Bucak, Gölhisar
  • Bursa: Merkez, Gemlik, Karacabey, İnegöl
  • Çanakkale: Biga, Gökçeada, Çan
  • Çankırı: Merkez
  • Çorum: Merkez, Osmancık, İskilip, Sungurlu, Alaca
  • Denizli: Merkez, Bekilli, Buldan, Honaz, Çivril, Tavas
  • Diyarbakır: Merkez
  • Düzce: Merkez, Akçakoca
  • Edirne: Merkez, Keşan, Uzunköprü, İpsala
  • Elazığ: Merkez
  • Erzincan: Merkez, Kemah, Üzümlü, Çayırlı, Kemaliye, Refahiye, Tercan, İliç
  • Erzurum: Merkez, Aşkale, İspir, Oltu, Pasinler, Narman, Hınıs, Horosan
  • Eskişehir: Merkez, Sivrihisar
  • Gaziantep: Merkez, Nizip, İslahiye, Oğuzeli, Araban
  • Giresun: Merkez, Alucra, Görele, Eynesil, Keşap, Şebinkarahisar, Tirebolu
  • Gümüşhane: Merkez, Torul, Kelkit, Şiran, Köse, Kürtün
  • Hakkari: Merkez
  • Hatay: Merkez, İskenderun, Dörtyol, Reyhanlı, Yayladağı
  • Iğdır: Merkez
  • Isparta: Merkez, Atabey, Eğirdir, Yalvaç, Sütçüler, Keçiborlu, Uluborlu, Şarkikaraağaç
  • İstanbul: Merkez
  • İzmir: Merkez, Bergama, Çeşme, Urla, Bayındır, Tire
  • Kahramanmaraş: Merkez, Afşin, Elbistan, Göksun
  • Karabük: Merkez, Eskipazar, Safranbolu
  • Karaman: Merkez, Ermenek, Kazımkarabekir
  • Kars: Merkez, Kağızman
  • Kastamonu: Merkez, Abana, Tosya
  • Kayseri: Merkez, Develi, Pınarbaşı, Bünyan
  • Kırıkkale: Merkez, Keskin
  • Kırklareli: Merkez, Lüleburgaz, Babaeski
  • Kırşehir: Merkez, Kaman, Mucur, Çiçekdağı
  • Kilis: Merkez
  • Kocaeli: Merkez, Körfez, Gebze, Kandıra, Karamürsel, Gölcük, Kartepe
  • Konya: Merkez, Akşehir, Beyşehir, Bozkır, Çumra, Ereğli, Hadim, Kadınhanı, Karapınar, Seydişehir, Akören, Taşkent, Ilgın, Cihanbeyli, Kulu
  • Kütahya: Merkez, Gediz, Simav, Şaphane, Tavşanlı, Emet
  • Malatya: Merkez, Arapgir
  • Manisa: Merkez, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Salihli, Turgutlu, Soma, Kula, Sarıgöl
  • Mardin: Merkez, Midyat
  • Mersin: Merkez, Anamur, Erdemli, Tarsus, Silifke
  • Muğla: Merkez, Fethiye, Ortaca, Milas
  • Muş: Merkez, Malazgirt
  • Nevşehir: Merkez, Avanos, Ürgüp, Hacıbektaş, Gülşehir
  • Niğde: Merkez, Bor, Ulukışla
  • Ordu: Merkez, Fatsa, Ünye
  • Osmaniye: Merkez, Kadirli
  • Rize: Merkez, Çayeli, Derepazarı, Fındıklı, Pazar, Ardeşen, Güneysu
  • Sakarya: Merkez, Hendek, Gevye, Sapanca, Akyazı, Karasu
  • Samsun: Merkez, Bafra, Çarşamba, Havza, Ondokuzmayıs, Terme, Vezirköprü, Alaçam, Kavak
  • Siirt: Merkez, Kurtalan, Eruh
  • Sinop: Ayancık, Türkeli, Boyabat, Gerze
  • Sivas: Merkez, Hafik, Gürün, Suşehri, Yıldızeli, Zara, Sarkışla, Kangal, Divriği
  • Şanlıurfa: Merkez, Birecik
  • Şırnak: Merkez
  • Tekirdağ: Merkez, Kapaklı, Çorlu, Hayrabolu
  • Tokat: Merkez, Erbaa, Niksar,Turhal, Artova, Zile, Reşadiye
  • Trabzon: Merkez, Akçaabat, Beşikdüzü, Maçka, Of, Sürmene, Vakfıkebir , Tonya
  • Tunceli: Merkez
  • Uşak: Merkez
  • Van: Merkez, Erciş, Gevaş, Özalp
  • Yalova: Merkez, Termal, Çınarcık
  • Yozgat: Merkez, Akdağmadeni, Yerköy
  • Zonguldak: Merkez, Alaplı, Çaycuma, Devrek, K.Ereğli, Kilimli
  • Kıbrıs: Lefke, Magosa, Güzelyurt

KYK yurtlarına başvuru yapıp aynı zamanda kredi veya burs imkanından da faydalanmayı düşünüyor ve bu konu hakkında da bilgi almak istiyorsan, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Burs ve Öğrenim Kredisi nedir? yazımıza da göz atabilir ve soru işaretlerine cevap bulabilirsin.