Lise mezuniyet puanı hesaplama

Üniversite sürecine gelmeden önceki son adım lise mezuniyet puanlarını hesaplama ve buna göre bir yol çizmek olabilir. Peki lise diploma notu neyi etkiler? 

Üniversiteye giriş için son adımda, ortaöğretim son sınıftasın. Artık yükseköğretim kurumlarına geçiş için son bir basamağın kaldı! Bu heyecan verici yolda aklında farklı fikirler ve hedeflerin olabilir. Üniversiteye giriş süreci her öğrenci için oldukça çok önemli bir adımdır ve bu süreci kariyer hedefi olan her genç sorunsuz bir şekilde atlatmak ister. Bu süreçte iyi araştırılmış tercihlerde bulunmak ve bilinçli olmak gerektiği de diğer önemli bir konu.

Lise diploma notu neyi etkiler? 

Ortaöğretim hayatın boyunca yüksek bir lise mezuniyet puanı elde etmek, daha iyi üniversiteler hedeflemek adına ve başarılı kariyer hedefleri için de önemlidir. Lise mezuniyet puanı, öğrenim yılları boyunca ortaöğretim dönemlerini kapsayan, öğrencilerin aldıkları notların aritmetik bir ortalamasını ifade eder. Lise mezuniyet puanı hesaplama için farklı yöntemler olabileceği gibi her öğretim kurumunun da belirlediği farklı yöntemler olabileceğini unutmamalısın.

Lise mezuniyet puanı nedir?

Lise mezuniyet puanı nedir sorusu ortaöğretime henüz geçmemişsen, cevabını merak ettiğin bir soru olabilir. Genel olarak ifade etmek gerekirse lise mezuniyet puanı, üniversiteye giriş sınavlarına başvurulurken önemli bir faktördür. Tercih sıralamalarında ya da önceliklerinde farklı sonuçlar verebilir. Özellikle tercih sıralamarında ortaöğretim başarı puanı, sıralamalarda sınava giren diğer öğrenciler arasında seni farklı sıralama önceliğine dahil edebilir.

Lise mezuniyet puanı hesaplama, öğrencilerin başarı durumlarını 100’lük not sistemi üzerinden gösteren bir puanlama sistemini ifade eder ve ortaöğretimi bitirme notu olarak kayıtlara geçer. Ortaöğretim başarı puanı olarak bilinen lise mezuniyet puanı, ülkemizde üniversiteye giriş süreçlerinde büyük bir öneme sahiptir. 

Yerleştirme puanın etkisi ise yükseköğretim kurumlarına girişlerde öğrencinin ve üniversite adayının aldığı puanlara eklenerek üniversiteye yerleştirme puanı hesaplamasında da kullanılır. Yüksek bir lise mezuniyet puanı o öğrencinin akademik seviye olarak başarılı olduğunun göstergesidir. 

Lise mezuniyet puanı hesaplaması bazı tercih durumlarında öğrencilere burs verilmesine, farklı eğitim imkanlarına ulaşmasını da sağlar. Lise mezuniyet puanı, öğrencilerin 9., 10., 11., ve 12. sınıflardaki başarı durumlarının aritmetik bir ortalamasıdır. Lise mezuniyet puanı hesaplama işlemi, ortaöğretim kademelerinin tamamının, yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır. 

Lise mezuniyet puanını en çok etkileyen dersler arasında ise temel dersler olan matematik, Türkçe ve fen bilimleri dersleridir. Bu hesaplamalarda derslerin zorluk derecelerine göre her birine özgü katsayılar kullanılır. Bu sistem derslerin ağırlıklarını belirlemek için kullanıldığından matematik ve fen bilimleri derslerinin katsayıları, Türkçe ve sosyal bilimler alanlarına göre daha fazla katsayı içerir. 

Lise mezuniyet puanı, üniversite yerleştirmelerinde dikkate alınan bir ortalama olarak bazı yükseköğretim kurumlarında kontenjanların sınırlı olduğu durumlarda öğrencinin ortaöğretim başarı puanına göre bu sınırlı bölüme girebilme olasılığını da artırabilir. 

Lise mezuniyet puanı nasıl hesaplanır?

Lise mezuniyet puanı, ortaöğretim kademeleri dokuzuncu, onuncu, on birinci ve on ikinci sınıfların yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır. Peki lise mezuniyet puanı nasıl hesaplanır? 

Bu puan hesabı için virgülden sonraki iki basamak yürütülerek yapılır;

Lise mezuniyet puanı= (9’uncu sınıf puanı + 10’uncu sınıf puanı + 11’inci sınıf puanı+ 12’inci sınıf puanı) / 4 alınarak basit bir hesaplama yapılabilir. 

Daha sonra elde edilen sonuç 5 ile çarpılır ve böylece ortaöğretim başarı puanı bulunur. Bir örnek taslağı ile hesaplama yapacak olursak; 

  • Birinci kademe yani dokuzuncu sınıf ortalaman 70, onuncu sınıf ortalaman 80, on birinci sınıf ortalaman 85 ve on ikinci sınıf ortalaman 90 olsun. Bu dört puanın toplamı ve dörde bölümü ile 81,25 puanını elde edersin. Bu puanı da 5 ile çarpınca 406 puanı ile lise mezuniyet puanını elde etmiş olursun. 
  • Bu elde edilen sonuç ise 500 puan üzerinden gösterilen aralıktır. Dörtlük sisteme çevrildiğinde ise lise mezuniyet puanı hesabın 81,25’tir. Lise mezuniyet puanı en düşük hesaplaması, yani okul sonuncusu için 50 ve 500 puanlık sistem için 250 olurken, en yükseği ise okul birincisi için 100 diploma notu yani 500 puanlık sistem için tam puan 500’dür. 

Bu hesaplama sistemi Türkiye geneli için geçerlidir. Ancak yurt dışından gelenlerin mezuniyet puanı nasıl hesaplanır sorusunu merak ediyor olabilirsin. Onlar için de hemen söyleyelim;  yurt dışından gelenlerin mezuniyet puanları, hem yurt dışından aldıkları hem de ülkemizde aldıkları notların ortalamalarının alınmasıyla elde edilir. Öğrencinin yurt dışından aldığı yıl sonu puanı, yeni ortalamaya dahil edilir. Yani yurt dışındaki elde ettiği puanlar tek başına bir anlam ifade etmez ve oradaki yıl sonu başarı puanı Türkiye’deki yıl sonu başarı puanlarıyla beraber değerlendirilir. 

Eğer, eğitimine burada devam eden öğrencinin yurt dışındaki puan ortalamalarına erişilemezse sadece burada okuduğu yıllara ait yıl sonu puanları baz alınır. Ortalama hesaplamasında basit bir hesaplama ile öğrencinin yurt dışında ve burada elde ettiği yıl sonu puanlarının aritmetik ortalaması alınır. 

Bu hesaplamalar içinde akla en çok takılan sorulardan biri hazırlık sınıfı ortalaması diploma notunu etkiler mi, sorusudur. Orta öğretim diploması için 9., 10., 11. ve 12. sınıfların puanları baz alınırken hazırlık sınıfı yani 9. sınıftan önceki kademe, genel ağırlıklı not ortalamasına dahil edilmez. 

YBP nedir? 

YBP nedir sorusuna kısaca, mezuniyet puanı hesaplama işlemlerinde başvurulan yıl sonu başarı puanı diyebiliriz. Orta öğretim kademeleri öğrencilerinin her yıl sonunda hesaplanan başarı puanıdır. 

Yıl sonu başarı puanı, öğrencilerin o yıl kapsamındaki başarı düzeyini yansıtarak lise mezuniyet puanlarının hesaplanmasında önemlidir. Tam bir yılı hesaplayarak, sonraki yıllarda lise mezuniyet puanlarını oluşturan 9., 10., 11. ve 12. sınıf ortalamalarında kullanılan bir puanlama türüdür. Peki YBP nasıl hesaplanır? 

YBP nasıl hesaplanır?

Yıl sonu başarı puanı, haftalık ders saatleri ile öğrencilerin yılın sonunda aldıkları ders notunun çarpılması sonucunda elde edilen puanların toplamı alınarak hesaplanır. Derslerin yıl sonu puanı hesaplamasında bir dersin yıl sonu puanı, birinci dönem ve ikinci dönem puanlarının aritmetik ortalaması alınarak oluşturulur. Dönem puanlarının hesaplanmasında bölme işlemi ve virgülden sonraki iki basamak yürütülür. 

Ağırlıklı puan nedir ve ağırlıklı ortalama nedir, sorularının cevapları da yine YBP puan hesaplamalarında göreceğimiz hesaplamalardır. Öğrencinin orta öğretim dönemi içinde gördüğü her ders için ayrı bir hesaplama gereklidir. Alınan derslerin yıl sonu puanları toplanır ve toplanan bu puan ait olan dersin haftalık ders saatine bölünür. Ortaya çıkan puan senin yıl sonu başarı puanındır ve bu puan sistemine göre de takdir belgesi veya teşekkür belgesi almaya hak kazanabilirsin. 

Dilersen örnek bir yıl sonu başarı puanı hesaplaması ile konuyu detaylandıralım; 

  • Örneğin; Türkçe dersinden aldığın yıl sonu notu 70, matematik dersinden aldığın yıl sonu notu ise 80 olsun. Türkçe dersini haftada 5 saat alıyorken matematik dersini haftada 4 saat alıyorsun. Ağırlıklı yıl sonu notu hesaplamasında Türkçe dersinin puanı 70 ile haftalık ders saati 5 ile çarpılır ve 350 puanı elde ederiz.
  • Aynı işlemi matematik dersi için de yapalım. Ağırlıklı yıl sonu notu hesaplamasında matematik dersi puanı 80 ile haftalık ders saati puanı 4 ile çarparız. 320 puan elde ederiz. Bu iki ders hesaplamasının toplam puanı olan 670 puanını, haftalık ders saati toplamları olan 5 ve 4 toplamına böleriz. Çıkan sonuç yani 74 ile yıl sonu başarı puanını elde edebiliriz.