Matematik dersine nasıl çalışmalı, konunun mantığını kavramak mı yoksa ezber yapmak mı gerekiyor? Bu soruların yanıtını ve daha fazlasını Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin senin için kaleme aldı.
Matematik başarısı, doğuştan gelen bir beceri değildir. Matematikte konular arttıkça başarılı olmak için daha çok çaba harcamamız gerekiyor. Öncelikle şunu belirtmekte yarar var: Matematik ve geometri korkunç dersler değildir; sadece dilleri ve yöntemleri farklıdır. Öğrencilerin erken dönemlerde matematik hakkında güvensizlik yaşamaları, daha sonraki dönemlerde matematik derslerini takip etmekte zorlanmalarına neden oluyor. Bazen de geçmişte yaşanan olumsuz tecrübeler matematik öğrenmelerinde tabu olarak kalıyor. Ancak bundan sonra böyle olmak zorunda değil…
Ezberlemek yerine anlamaya çalış
Matematik kavramlarının arkasındaki nedenleri ve neden böyle olduğunu anlamak çok önemlidir. Herhangi bir işlemin nedenini mantıklı şekilde anlayabiliyorsak, ezberlememize gerek kalmaz. Bir soru çözüldüğünde veya bir işlem yapıldığında neden böyle yapıldığını sormalısın; bundan çekinme. İşlem yapmayı bilmen yeterli değil, asıl önemli olan neden böyle yapıldığını anlamaya çalışmandır.
Kursa veya herhangi bir sınava hazırlık merkezine neden gidiyorsun, önce bunu bir açıklayalım: Bilmediğin dersleri, konuları öğrenmek için. Üstelik oraya bir de bu işin bedelini ödüyorsun, ayrıca manevi olarak birçok şeye katlanıyorsun. Sakın bu düşüncenden ayrılma, hiçbir güç seni bu düşüncenden uzaklaştırmasın. Bırakma, anlamadığın şeyleri anında sor; sakın erteleme, sakın ‘sonra sorarım’ deme. Çünkü bırakılan ve ertelenen şey yerinde sayacaktır, buna inan! Ezbersiz eğitime evet, ancak bazı matematik becerilerinin yerine oturması için ezber de şart, bunu baştan kabul et Örneğin; bazı çözümlerin ne anlama geldiğini tam olarak anladıktan sonra ezberlemek, sana hız kazandırır. Temel matematik becerilerini öğrenmek ve gerektiğinde ezberlemek, matematik başarısı için esastır.
Pasif değil aktif ol
Matematik ve geometri dersleri, öğrencilerin pasif konumda olmasına izin vermez, bunu asla kabul etmez. Matematik, öğrencileri konfor alanlarından çıkartma potansiyeli taşır. Bu alanda göstereceğin çaba, dersin öğrenimine aktif katılım sağlar. Bu derslerde kendini tamamen dışarıdan ve başka düşüncelerden soyutla, sadece sınıfta ol. Gayretin ve çabaların öğrenmen için birer araç haline dönüşsün.
Bazı konuların zor olduğunu, içinden çıkamayacağını fark ettiğin an, bunlar birikmeden ve çoğalmadan hemen yardım al. Ders sırasında sor, ders arasında sor, arkadaşlarına sor ama sakın sürüncemede bırakma…
Her fırsatta pratik yap
Matematik ve geometri dersleri sayılar, şekiller, semboller, denklemler arasındaki ifadelerle kendine özgü bir dildir. Yeni öğrenmeye başladığım bir dili nasıl pratik ederek öğreniyorsak, aynı şey matematik için de geçerlidir. Sana verilen ev ödevlerini yap, işin kolayına kaçmak için mazeretler üretme. Bu, öğrencilerin sınıfta öğretilenleri kavramalarını sağlayan en etkin yoldur. Zira tekrar ve pratik yoksa, öğretilenlerin unutulması kesindir!
Öğrenciler, ödev ya da testte yaptıkları bir hatayı görmezden gelme eğiliminde olurlar. Ancak hataları düzeltmek ve nedenini anlamak çok önemlidir, aksi halde bu hatalar tekrar eder. Bir hatanın arkasındaki düşünceyi anlamak için kendine zaman ayır, bunu nasıl telafi edileceğini araştır. Ayrıca, matematik dersi devamsızlıkları cezalandırır. Matematik derslerinde kesinlikle devamsızlık yapmamaya özen göster. Mümkünse samimiyetine güvendiğin bir arkadaş edin ve onunla birlikte düzenli tekrarlar yap. Bir arkadaşla birlikte çalışmak veya tekrar yapmak, bu işteki başarının en önemli ip ucudur.
Yardım al
Bazı insanlar yalnız çalışmayı severler, fakat bir problemi çözmek gerektiğinde kimi zaman arkadaş yardımına ihtiyaç duyulur. Çünkü farklı bir bakış açısı ve yaklaşım, farklı bir açıklama tarzı bazen çözümün yardımcısı olur. Öncelikle öğretmenlerin ve arkadaşlarınla iyi iletişim kur. Matematik dersi ile ilgilendiğini, dersi takip ettiğini fark eden öğretmen ile diyaloğun daha verimli olacak ve bu durum başarının artmasını sağlayacaktır. Öğrenim sürecine katkı sağlayacak ve ortak olacak arkadaşlar seç. Günün sonunda ortak tekrarlar yap, anlamadıklarını anında etüt öğretmenlerine sor, örnek soruları çoğalt; açıkçası çalışmanın zevkine var, sonra da başarının keyfini çıkar; ancak bu süreçte sabırlı olmayı aklından çıkarma.
Açıkla ve soru sor
Öğrencilerin matematik konularını daha iyi kavramasına yardımcı olmak için bir başka harika yol da konunun nasıl işlediğini ve problemlerin nasıl çözüldüğünü diğer arkadaşlarına açıklamalarıdır. Çünkü bir konuyu başkasına anlatmak, en etkili öğrenme yöntemidir. Bu şekilde, öğrenciler konu hakkında bilgilerini birbirlerine anlatabilir, soru sorabilir ve konuyu daha iyi özümseyebilirler. Demem şu ki; sadece sohbet etmek için arkadaşlık yapmayın, birlikte ders de çalışın, sorumluluklarınızı ve sorunlarınızı da paylaşın. İnanın bu şekilde işler daha verimli ilerleyecektir.
Bu öneriler aslında birçok kişi tarafından bilinen ve oldukça basit çözümler. Yapabileceğiniz en olumsuz davranış ‘pes’ etmek, vazgeçmek ve işin kolayına kaçmaktır. Çoğu insanın biraz zamana ve yardıma ihtiyacı vardır. Şayet sizler yardım almaya izin verirseniz, matematik ve geometri derslerinin sinir bozucu olmadığını göreceksiniz…
Konuk Yazar: Sadık Gültekin
Eğitim Uzmanı
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.