Üniversite sınavı, öğrenciler için oldukça önemlidir. Sınav anında heyecana kapılmak, stres yaşamak doğal olsa da bu durumun başarıya engel olmasının önünde geçilmelidir. Peki, ama nasıl?
Stres ve kaygı düzeylerini kontrol altına almaya çalışmak oldukça önemli bir yere sahiptir. Hazırlık sürecinde harcadığın tüm çaba ve emeklerin karşılığını almak için stresle başa çıkmayı öğrenebilirsin. Sınavda sakin kalmak için ipuçlarına dikkat etmek, en az hazırlık kadar önemli bir yere sahiptir. Eğer sen de üniversiteye hazırlık sürecindeysen ve o önemli günde yaşayabileceğin stres ve kaygı düzeyini kontrol altına almak istiyorsan sınav heyecanını kontrol etme yöntemlerini deneyebilirsin.
Sınav kaygısı neden olur?
Sınav stresini azaltma yöntemlerini uygulamak için kaygının nedenlerini bilmek oldukça önemlidir. Sınav sırasında kaygı yaşanması oldukça yaygındır. Birçok öğrenci kaygı yaşadığının farkına varmıyor olabilir. Hem hazırlık sürecinde hem de sınav anında sinirli ve gergin hissetmek, kaygının başlıca belirtilerinden biridir. Eğer bu kaygı düzeyi normalden fazla ise öğrenci normalde göstereceği performansın altına düşebilir. Hazırlık sürecinde düzenli bir programa sahip olmamak, yaygın anksiyete bozukluğuna sahip olmak ve geçmiş kötü sınav deneyimleri gibi pek çok neden bu duruma sebep olur. Aşağıdaki nedenleri inceleyerek kendini analiz edebilirsin.
- Başarısızlıktan korkmak, kaygının başlıca nedenleri arasında gösterilebilir. Üniversite sınavında alacağı puan ve sıralamasının her şeyi belirleyeceğini ve kendi değerini bu sınavın ölçeceğini düşünüyor olabilirsin. Kendi içinde oluşturduğun bu baskı, kaygı sebeplerinden biridir.
- Daha önce üniversite sınavına girdiysen ve kötü bir sonuçla karşılaştıysan bu durum nedeniyle kaygı duyuyor olabilirsin. Yine sonucun kötü olacağına dair bir endişe taşıyabilirsin.
- Eğer hazırlık sürecinde yeterince çalışmadıysan ve kendini hazır hissetmiyorsan, sınav anında kaygı düzeyinin yüksek olması beklenebilir.
- Bazı kişiler strese fiziksel olarak daha yatkındır. Biyolojik nedenlerle strese yatkın bir yapıya sahip olabilirsin. Günlük yaşamında da endişeli ve stresli bir karaktere sahipsen, üniversite sınavında bu kaygıları duyman oldukça normaldir.
- Ebeveynlerinin senden beklentileri nedeniyle de yoğun kaygı duyuyor olabilirsin. Eğer sınav konusunda üzerinde fazla baskı ve etki kurmaya çalışıyorlarsa, sonucun üzerinde yüksek beklentiler taşıyorlarsa, kaygı düzeyin de artabilir.
Sınav stresiyle baş etme stratejilerini öğrenerek ve günlük yaşamında uygulayarak kaygını kontrol altına alabilirsin.
Sınav anında nasıl rahatlayabilirim?
Sınav anında rahatlama tekniklerini öğrenerek duyduğun kaygı düzeyini normale indirebilir ve performansının olumsuz etkilenmesinin önüne geçebilirsin. Kaygının önüne geçmek için sağlıklı bir yaşam stilini benimsemek oldukça önemlidir. Özellikle düzenli uyku ve besin ihtiyacını karşılaman gerekir. Sınav gecesi ağır yemekler yemekten kaçınmanda ve uykunu ihmal etmemende fayda vardır. Kaygı düzeyini artırdığı bilinen nikotin, şeker ve kafein içeren besin ve içeceklerden uzak durman da oldukça önemlidir. Sınav kaygısıyla başa çıkma tekniklerinden biri de nefes egzersizleri uygulamaktır. Diyafram nefesini kullanmayı öğrenebilirsin. Sınav esnasında kalp çarpıntısı, baş dönmesi, mide bulantısı, vücutta sıcaklık veya soğukluk gibi kaygı belirtileri yaşadığın anda diyafram nefesini kullanarak egzersizleri uygulayabilirsin. Psikolojik yeterliliğini korumak oldukça önemlidir. Özellikle zor sorular ile karşılaştığında bunun normal olduğunu, pek çok kişi için de zor soru olacağını bilmelisin. Moralini düşürecek duygu ve düşünceleri zihninden uzak tutmaya çalışmalısın. Sınav süresini en iyi şekilde değerlendirerek kaygı düzeyini kontrol altına alabilirsin.