Sınavın TYT ayağı ile AYT ayağı arasında zamanı verimli kullanma bakımından bir fark olduğunu bilerek işe başlamalısın. TYT tüm soruları cevaplandırman ve 1 soruya 1 dakika 23 saniye ayırman gereken bir sınav olduğu için daha seri olman gerekecek. Oysa AYT’de eğer sadece 2 testi cevaplandıracaksan bir soruya ayırman gereken zaman 2 dakika 15 saniye olacak. Bu nedenle TYT’de zamanı biraz daha verimli kullanmalı, zaman alıcı sorularda uzun zaman kaybetmeden bu tür soruları sınavın sonuna bırakmalısın. Turlama yöntemi bu bakımdan faydalı bir yöntemdir.
Her iki sınavda da sorular test olarak sunulduğu için cevabını bulmakta zorlandığın sorularda şıklardan hareket ederek cevap olamayacak şıkları eleyerek doğru cevabı bulma şansını artırabilirsin. Hatta cevap olabilecek şıkları ikiye düşürdüğünde mutlaka birini işaretlemeni tavsiye ederim. Boş bırakmaktan daha kârlı bir yöntem olacaktır senin için.
Sınava en iyi olduğunu düşündüğün testten başlamak her zaman yararlıdır. Özellikle sınav kaygısı yaşıyorsan en iyi olduğunu düşündüğün dersin soruları ile sınava başlamak heyecan ve konsantrasyon sorunlarını kısa süre içinde atmanı sağlayacaktır.
Başladığın bir testi sonuna kadar bitirmek zorunda da değilsin. Bazen o teste ait soruların yarısını yapıp yorulduğunda bir başka teste geçmen, önceki teste ilişkin zihinsel yorgunluğunu giderecektir. Bir süre sonra tekrar yarım bıraktığın testin sorularına geri dönebilirsin elbette.
Okuma ve anlama problemleri yaşaman, çevredeki her uyarıcıya dikkat kesilmen, en ufak bir ses ya da gürültüyü beyninin içinde hissetmen sınav konsantrasyonunu tam sağlayamadığının işaretidir. Böyle bir his içindeysen kısa süre dinlenmeye ve derin nefes alarak yeniden motive olmaya çalış. Oturuşunu değiştir, birkaç yudum su iç, gözlerini dinlendir…
Sorulara önyargılı yaklaşmaman gerekir. Önyargı daha soruyu cevaplandırmaya geçmeden zihninde doğruyu bulma konusunda bir bariyer kurar. Bu bariyeri aşman da her bir soruda daha da zorlaşır. Sınavdaki tüm sorular önceden öğrendiğin ve senin düzeyinin ya biraz altında ya da biraz üstündeki sorulardır. Mutlaka cevabı bulmayı dene. Vazgeçme…
Sınav anında sınavın sonucuna ilişkin zihninde canlanacak olumsuz duygu ve düşünceleri mutlaka bastırmalısın. Bitmemiş bir sınavın sonucunu ve sana kaybettirdiklerini ya da kazandırdıklarını bilemezsin.
Ara ara zamanı kontrol et ki hızlanman ya da yavaşlaman gereken zamanı önceden tayin edebilesin. Bilmediğin ya da o an anlamadığın kavram ve terimlerin altını çiz ki soruya yeniden döndüğünde tekrar tekrar uzun metinleri okumak zorunda kalmayasın.
Her sorudan sonra cevapları optik forma kodlamak ve zamanla o formun dolduğunu görmek motive edicidir. Ayrıca o soruyla kurduğun bağın da bittiğinin bir işaretidir. Bir diğer faydası da birkaç saniyelik dinlenme molandır.
Sorunun cevabını dinlemek istersen, videomuzu izleyebilirsin.