Sınava hazırlık sürecinde motivasyonunu nasıl koruyacağını bilmiyorsan, ihtiyacın olan püf noktalarını senin için bu yazıda topladık. Yazımızı okuyarak, motivasyonunu artırabilir, üniversite sınavına emin adımlarla ilerleyebilirsin.
Oldukça önemli bir konu olan sınava hazırlık süreci bazı durumlarda üstesinden gelinemeyecek bir hal alabilir. Sınava hazırlık süreci uzun ve meşakkatli… Yorucu ve zorlu geçen sınava hazırlık sürecinde devamlılığı sağlamak adına motivasyonu korumaksa işin en önemli kısmı. Bu, kimi öğrenciler için çok kolay olabilirken bazı öğrencilerin dikkati ise çok çabuk dağılabilir. İşte burada motivasyon devreye giriyor. Başarının sırrı olarak görülen motivasyonu artırmak ve korumak için birtakım püf noktaları mevcut.
İşe kendine inanmakla başla
Çalışma verimini yakından etkileyen motivasyonun ilk adımı kendine inanmaktan geçer. Sınava hazırlık sürecinde bulunan insanların kendine inanması çalışma verimini oldukça artırır. Bu nedenle önce başaracağına inanmalısın.
Hedefini belirle
Bireyin kendi için en doğru hedefi belirlemesi ve bu hedef doğrultusunda emin adımlar atması, sınava hazırlık sürecinin daha sağlıklı ilerlemesini sağlar. Hedefi net olan insanların daha hırslı ve motive bir şekilde sınava hazırlandığını da unutmamalısın.
İşte bu doğrultuda, sınava hazırlık sürecinde hedef belirlemek, gideceğin yolda sana en çok yardımcı olacak şeydir. Hedefini belirlemek başarıyı daha hızlı elde etmene yardımcı olur. Belirlediğin hedef doğrultusunda ilerlemek ise daha azimli çalışmayı beraberinde getirir. Hedefin doğrultusunda hayaller kurmak ise seni mutlu ederken motivasyonunu da o oranda artırır.
Kendine bir hedef belirlemek her gün masaya daha motive bir şekilde oturmanı sağlar. Kendine bir hedef listesi oluşturup hedeflerini gerçekleştirdikçe listede işaretleyebilirsin. Her gün listede artan ‘tik’ler seni daha çok motive eder.
Belirlediğin hedefleri çevrendeki sevdiğin insanlar ile de paylaşabilirsin. Çevrende seni destekleyen ve yönlendiren insanların olması hedefine emin adımlarla ilerlemeni sağlar.
Günlük tut
Sınav sürecin boyunca hedeflerini yazdığın bir defter/günlük de seni daha doğru çalışmaya yönlendirebilir. Sınava hazırlık sürecinde günlük tutmak kafanda yer kaplayan düşüncelerin dışarı aktarılmasına yardımcı olur. Düzenli olarak günlük tutmak, kafanın dağılmasını sağlayarak daha iyi odaklanmanı sağlayabilir. Olumsuz duygu ve düşüncelerden kurtulmak daha enerjik ve odaklı bir şekilde sınava hazırlanmana yardımcı olur.
Kendini ödüllendirmeyi ihmal etme
Hazırlık sürecinde kişinin kendini ödüllendirmesi, küçük mutlulukların ortaya çıkmasını sağlar. Kendine yapacağın küçük sürprizler motivasyonunu arttırabilir. Örneğin; uzun zamandır hayallerini süsleyen bir şeyi satın alabilir ya da uzun süredir görüşmek istediğin arkadaşlarına vakit ayırabilirsin.
Doğru zaman yönetimi ile motivasyonunu arttır
Zaman planlaması ve yönetme, işin en zor kısmı gibi görünebilir… Hatta motivasyonunu düşürecek en büyük unsurdan biridir de diyebiliriz. Doğru zaman yönetimi ise motivasyonunu katlar. İşte bunun için adımlarını doğru belirlemelisin.
Örneğin; final dönemi yaklaşıyor ya da bütünleme sınavların için çalışacaksın… Öncelikle ajandana tarihleri kaydetmeyi unutma. Kaç gün var, hesapla… Ders çalışma saatlerini ve kendine ayıracağın zamanı çıkar. Unutma 24 saat boyunca ders çalışamazsın. Bu nedenle kendine zaman ayırmayı ihmal etmemelisin. Planlama kapsamındaki bu aktivitelerin belirlenmesi de senin için ayrı bir motivasyon kaynağı olabilir.
Severek çalışacağın bir ortam motivasyonun için şart
Sınava hazırlanılan ortamı bireyin kendi zevkine ve ilgi odağına göre dekore etmesi önemlidir. Bu süreçte kendini rahat ve huzurlu bir ortamda hissetmen motivasyonunu arttırırken, başarı elde etmene yardımcı olur. Çünkü zevkine göre dekorasyonunu yaptığın ortamda zevkle ders çalışabilirsin. Sınava hazırlanırken dekorasyonun yanı sıra aynı zamanda severek aldığın bir kalem, silgi ya da herhangi bir obje de çalışma isteğini arttırabilir.
Motivasyonunu arttıracak aktiviteler planla
İlgi çekici ve eğlenceli gelen aktivitelere yönelmek sınava hazırlık sürecinde sana oldukça yardımcı olur. Günün belirli vakitlerini motivasyon arttırıcı aktivitelere ayırmak, insanların daha zinde ve keyifle ders çalışmasına imkan tanır. Sınava hazırlık sürecinde motivasyon kaynakları olarak müzik dinlemek, dizi izlemek gibi eylemler öne çıkar. Bu tarz rahatlatıcı aktivitelere yönelmek sana keyif verebilir.
El işi ile uğraşmak zihnin sürekli çalışmasının önüne geçer. Hazırlık sürecinde el işleri ile uğraşmak olumsuz düşüncelere dalmanı engeller. Zihnin dağılmasına yardımcı olan el işlerini aktivite planların arasına alabilirsin.
Aynı zamanda çizim ve resim yapmak da duygularını daha iyi ifade etmene yardımcı olur. Çizimler ve renkler duyguları dışarı aktarmaya yardımcı olduğu için sınava hazırlık sürecinde sana iyi gelebilir.
Ayrıca vakit geçirmeyi sevdiğin insanlarla birlikte gerçekleştirilirken aktiviteler de yüksek bir etkiye sahiptir. Ayrıca bu dönemde negatif insanlardan uzak durmak da önemli.
Stres motivasyonunu düşürür, ondan uzak dur!
Sınava hazırlık sürecinde ortaya çıkan olumsuz düşüncelerin ortadan kalkması için motivasyon kaynaklarına yönelmek üst düzey performansın alınmasını sağlar. Bir dönüm noktası olan sınava hazırlık sürecinde ortaya çıkan stres ve kaygı, bireylerin hayat kalitesini de düşürür. Sınav sürecinde motivasyon kaynaklarına yönelmek deşarj olmuş bir şekilde sınava hazırlanmana yardımcı olur.
Stresi bir kenara bırakmak için spor yapmayı deneyebilirsin. Unutma spor demek endorfin salgılamak demek. Bu da mutlu olmanı sağlar. Dolayısıyla stres hormonlarının düzeyini minimuma indirebilirsin. Bir spor ile uğraşmak hem zihnin hem de bedenin rahatlamasını sağlar. Bu sayede sınava hazırlık sürecinde olumsuz düşüncelerden uzaklaşabilirsin. Bedenin ve zihnin daha dinç olmasını sağlayan spor aktiviteleri en çok tercih edilen motivasyon kaynakları arasında bulunur.
Ayrıca seni mutlu edecek şeyleri düşünmek de hem motivasyonunu artırır hem de stresin düzeyini düşürür. Örneğin; sınavların bittikten sonra neler yapabileceğini hayal edebilir, güncel planlar oluşturabilirsin.
Mola vermeyi unutma
Mola vermek, sınava hazırlık sürecinde bireyin kendini ödüllendirmesine ve dinlenmesine olanak tanır. Aynı zamanda hazırlık sürecinde düzenli olarak mola vermek yapılan işin gözden geçirilmesini sağlar. Motivasyonu korumak için oldukça önemli bir yere sahip olan mola verme zamanını da kendin belirleyebilirsin. Mola zamanlarını ayarlayamıyorsan, Pomodoro tekniğini kullanabilirsin. Zamanı daha etkili kullanmanı sağlayacak bu yöntem mola zamanlarını da doğru planlamanı sağlayabilir. Basit yöntem; 25 dakika efektif ders çalışmanı sağlar, 5 dakika da mola süresi tanır sana… Eğer gün içerisinde 8 saatlik bir çalışma planı oluşturduysan bu pomodoro tekniğini deneyebilirsin.
Başarısızlık hissini bir kenara bırak
Sınava hazırlık sürecinde “başarısız olma korkusu” birçok bireyin karşılaştığı durumlar arasında yer alır. Sınav sürecinde başarısız olma düşüncesinin geri plana atılması için öncelikle asla başarısızlığı yenilgi olarak görmemelisin. Sınavın kötü geçme olasılığı mevcut, ama bu durumda kendine bir yedek plan hazırlarsan, hazırlıksız yakalanmamış olursun. Eğer bu hissini bir kenara bırakamıyorsan bir uzman ile iletişime geçebilirsin.
Sınav gününde de motivasyonunu arttırabilirsin
- Son dakikaya kadar ders çalışman stresini artırabilir, o nedenle doğru bir noktada bırakmalısın.
- Sınava girmeden önce gevşeme yöntemlerini deneyebilirsin. Yoga ya da meditasyon tekniklerini uygulayabilirsin.
- Sınava giderken erken çıkmaya çalış, böylece geç kalma stresini ortadan kaldırabilirsin,
- Çok çalıştın! Kendine inan, sen bunu da yaparsın!