Tercih listene giren okulları genel hatlarıyla belirledikten sonra son aşamada o okulları hangi sıra ile ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemine gireceğin de çok önemlidir. Zira sistem senin hangisini daha çok hangisini diğerinden daha az istediğini girdiğin sıra ile anlar.
Bir tercih listesi oluşturduktan sonra onu hangi sıraya göre dizmen gerektiğini belirleyen en temel kriter senin istek sırandır. O listedeki bir bölüm, yüksek puanlı diye üste, düşük puanlı diye alta alınmak zorunda değildir. Genellikle senin gibi sınava giren ve tercih yapan çoğu arkadaşın yüksekten düşüğe puan sıralaması yaparak tercihlerini girmesi gerektiğini sanabilir. Eğer istek sırasına uygunsa bu yanlış da değildir. O halde puanı daha düşük diye en çok istediğin bir bölümü daha az istediğin bir diğer bölümün altına almışsan, bu sorunlu bir tercih dizilimidir. Puanlar aslında her yıl sıfırdan oluşur. Geçen yıl daha düşük puanlı olan o çok istediğin yer, bu yıl daha yüksek bir puana da ulaşabilir. O nedenle istek sırandan daha önemli bir seçenek yoktur. Bunu unutma.
İkinci olarak puan ya da sıralama farkı çok büyük olan yerleri istek sırana göre dizdiğinde eğer üstteki programa yerleşemiyorsan, ondan daha yüksek bir başarı gerektiren alttaki programa da yerleşme şansın olmayabilir. Bu nedenle o tür bir tercihe yer vermen teorik olarak sakıncalı olmasa da tercih tekniği ve yerleşme şansı bakımından sorunludur. Böyle bir durumda aradaki küçük farkları hiç önemseme ama fark büyükse o alta düşmüş daha büyük puan veya sıralı yerin yerine daha yakın bir bölümü listene al.
Tercihlerini resmi başvurunun başlaması ile birlikte sisteme girilebilirsin, sistemin kapanacağı son gün ve son dakikaya kadar da hem yeni giriş hem de ekleme, çıkarma ve yer değişikliği yapabilirsin. Girdiğin liste ekranında yaptığın her değişiklikten sonra giriş sayfasındaki onay butonunu tıklamayı unutmamalısın. O buton yaptığın giriş ve değişiklikleri kaydeder ve ÖSYM verileri o kayıtlar üzerinden çekerek değerlendirme yapar.
Tercih girişini yapman için listende yer alan programın başındaki 9 haneli kodu girmen yeterlidir. O kodu girdiğin anda ekranda o programın hangi üniversitede hangi program olduğu, varsa burs ve öğrenim seçeneği ile özel koşul maddeleri ekranında görünür. Aynı ekranda butonlar yardımı ile yazdığın bir programı silmede aşağı yukarı hareket ettirebilir, tercih sıranda olmasını istediğin yere kaydırabilirsin.
Sistem senin tercihlerini değerlendirirken önce ilk tercihine bakar. Eğer o okulun kontenjanı kadar senden daha yüksek puanlı öğrenciler o programı tercih etmemişse seni doğal olarak oraya yerleştirir. Eğer okulun kontenjanını senden daha yüksek puanlı adaylar doldurduysa sistem bu sefer aynı işlemi ikinci tercihinde sürdürür. Bir üst tercihinin değerlendirmesi bitmeden sistem bir alt tercihine bakmaz. Tüm tercihlerin değerlendirilip sistem seni bunlardan hiçbirine yerleştirmeyi başaramamışsa bu durum üniversiteye yerleşemediğin anlamına gelir. Azami 24 okuldan tercih listene ne kadar çok okul alırsan, şansını o kadar arttırırsın; ancak bu okulların başarı dilimine yakın ve biraz da dilimlerinin altında olanları kapsaması şansını daha da yükseltir. Unutma!