Tercihlerimi yaparken nelere öncelik vermem gerekiyor?

Tercih zaten bir öncelikler sıralamasıdır. Tercihlerin binlerce bölüm arasından öncelik verdiklerinle oluşan bir listedir. O listeye girmeye hak kazanmış her üniversite ve her program o listeye girmeyi başaramamış her programı eleyen ve bir adım öne çıkanlardır. Sen 20 binden fazla ürün olan bir listeden azami 24’ünü sepetine atarsın ve sistem de senin yazdığın sıraya ve başarına uygun olan birine seni yerleştirerek diğer 23’ünü elemiş olur. 24 diyoruz ama hepsini de yazmayanlar olur genelde. Önceki yıllarda senin gibi sınava girip tercih yapanlar ortalama olarak 13-14 tercih ile süreci noktalayanlardır. 

O halde birinci önceliğin bu listeye girecek program sayısını artırman ve azami hakkını kullanabilmendir. Bunu başarırsan ÖSYM’nin dijital değerlendirme sistemini 24 kez seni yerleştirmeye çalışma döngüsüne sokmuş olursun.  

Bir başka önceliğin bu listeyi öncelikle üniversitenin mi yoksa bölümün mü belirleyeceği. Son yıllarda üniversite sayısındaki artış ve oluşan nitelik farkları üniversitenin marka değerini biraz daha önceleyen bir karar almaya seni yöneltebilir. Ancak hiç hayalini kurmadığın bir meslek alanı da sırf iyi bir üniversitede diye o listeye girmek zorunda değildir. 

Gideceğin kent ve o kentte kalacağın süre de öncelikler sıralamanda yer bulmalıdır. Hiç fikrin olmayan, yaşam koşullarını, coğrafyasını iklimini, kültürünü bilmediğin bir kent sana kötü sürprizler yaşatabilir.  

Eğitim süren boyunca barınma, beslenme, konaklama ve ulaşım gibi seçenekleri hesaba katmadan yola çıkmamalısın. Bu da o listeye girecek bölümlerin vizesini almanda belirleyicilerden biridir. 

Alacağın eğitimin ve sonrasında elde edeceğin unvanın ülkemizdeki ve dünyadaki geçerliliği de belirleyiciler arasındadır. Bugün çok popüler olan ve çok talep gören bir program belki senin mezun olacağın zaman dilimine kalmadan gündemden düşebilir, daha az gereksinim duyulabilir. Bu nedenle listeni oluştururken vizyoner bir bakış açın da olmalı.   

Akademik eğitim salt bilgi derleme ve depolama faaliyeti değildir. Aynı zamanda senin kişiliğine, kimliğine, yaşamına, kültürüne ve dünyaya bakış açına değer katan da bir eğitim olmalıdır. Seni bir yeryüzü vatandaşı olarak yetiştirebilmelidir. Bu konuda seni ne kadar besleyecek bir ortamda bulunacağın da kararını etkileyecektir. 

Tercih listene girecek bir program sana bu vizyonu ve bu geleceği ne ölçüde sağlayacak? İşte bu da belirleyici bir unsurdur. 

  • Acele karar verme 
  • Çok yönlü düşün ve seçeneklerini çoğalt 
  • Hayalinden vazgeçme, cesur ol 
  • Bilmediğin ayrıntıları öğrenmeye çalış 
  • Trendlerin değil kendi gerçekliğinin peşinden yürü 
  • Puana değil kendine yüzünü çevir 
  • Ne olmak için değil ne yapmak için tercih yapıyorsun karar ver 
  • Başkaları için değil kendin için seç 
  • Alacağın kararlardan pişman olma 
  • Yanılmaktan korkma, bazen yanılgılar doğruları daha hızlı öğretir.
Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.