Her üniversite ama az ama çok öğrencisinin bilgisini ve birikimini artırmayı, sosyal ve kültürel yönlerini geliştirmeyi, mezunlarını tüm yönleri ile hayata ve iş yaşamına hazırlamayı amaçlar. Yeri, tarihi, birikimi ve deneyimi ise elbette bu kazanımları sağlamada belirleyicidir.
Öğrencilerinin kişisel gelişimine katkı sunmasında bir üniversite kadar o üniversitenin yerleşkesinin olduğu coğrafi bölge ve yer de önemlidir. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve Eskişehir gibi iller üniversitelerin öğrenciye sağladığı kişisel gelişimi besleyen kentler arasındadır. Bu kentlerdeki üniversiteler, kentin sosyal ve kültürel dokusundan da beslenirler.
Seçeceğin bölümün o kentin ekonomisinde karşılığı olması tercih sebebin olmalıdır. Örneğin; temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayalı bir ilde mühendislik okumak yerine sanayi ve teknoloji altyapısı güçlü bir ilde mühendislik okumak daha avantajlı olabilir. Bu bakımdan Ankara Hukuk ve siyaset biliminin, İstanbul mühendislik, ekonomi, iktisat ve iletişim biliminin, Bursa ve Kocaeli gibi iller ise mühendislik ve teknik bilimlerin okunmasında katkısı yüksek olan illerdir.
Ülkemiz üniversitelerinin hemen hepsinde benzer bölümler bulunur. Örneğin; Erzurum’da makine mühendisliği, Artvin’de felsefe, Çorum’da siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler okuyabilirsin. Ancak önemli olan o bölümleri okurken üniversitenin seni ne kadar nitelikli yetiştirdiği ve salt meslek bilgisi ile değil, sosyal ve kültürel olarak seni yaşama ne kadar hazırlayabildiğidir. İşte asıl ayrım da burada başlar.
Bu ön bilgiden sonra senin kişisel gelişimine katkı sağlayacak ve mezunu olduğunda seni diğerlerinden farklı kılacak üniversitelerimiz yıldan yıla değişmekle birlikte genelde değişmeyen üniversitelerimiz de vardır.
Devlet üniversiteleri arasında hukukta Galatasaray, Ankara, İstanbul ve Marmara; mühendislikte İstanbul Teknik, ODTÜ ve İYTE, yine mühendislik ve iktisadi programlarda Boğaziçi; tıpta Hacettepe, İstanbul, Cerrahpaşa, Akdeniz ve Ege; güzel sanatlar ve mimarlıkta Mimar Sinan; öğretmenlikte Boğaziçi, Gazi, Marmara ve Cerrahpaşa; Veterinerlikte Ankara, Uludağ ve 19 Mayıs; Ziraatta Ege, Akdeniz ve Çukurova; temel bilimlerde ise Boğaziçi, ODTÜ, Ankara ve İstanbul üniversiteleri bir adım öne çıkan üniversitelerdir.
Vakıf üniversiteleri arasında da Koç, Sabancı, Bilkent, Yeditepe İstanbul Bilgi ve Bahçeşehir Üniversiteleri beklentisi yüksek öğrencilerin bu beklentilerini karşılar nitelikte programlar uygulamaktadır. Sağlık alanındaki tematik vakıf üniversiteleri arasında yer alan Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi de Tıp eğitimi ile dikkat çekmektedir.
Listeye genelde metropol üniversiteleri girse de öğrenci memnuniyetinin en yüksek olduğu üniversiteler, Eskişehir üniversiteleridir. Bunlar arasında Anadolu Üniversitesi ilk sıradadır. Öte yandan Akdeniz, Abdullah Gül, Uludağ, Selçuk, Erciyes, 19 Mayıs, Karadeniz Teknik, Çukurova, Atatürk, Pamukkale, Sakarya, Kocaeli, Dicle, Fırat, İnönü, Gaziantep, Trakya ve Cumhuriyet gibi eski ve köklü üniversiteler de öğrencilerin hem mesleki hem de kişisel gelişimine katkı sağlama kapasitesi yüksek olan köklü devlet üniversiteleridir. Ayrıca bu üniversitelerde yurt sorunu yeni açılanlara göre daha az yaşanmaktadır.