Üniversite için şehir değiştirirsem, nelere hazırlıklı olmalıyım? Ailemden ayrıldığımda dikkat etmem gerekenler neler?

Üniversite eğitimi ilk, orta ve lise eğitimi gibi lokal bir bölge ile sınırlı değildir. Tüm öğrenciler şimdiye kadar yaşadıkları şehirlerde değil farklı şehirlerde de eğitimlerini sürdürmek isteyebilirler. Ülkenin her yerindeki üniversitelere ülkenin her kentinden öğrenci gider. Üniversite sayısı ve çeşitliliği yüksek, kent yaşamı güçlü, sosyal ve kültürel zenginliği fazla olan yerler dışarıdan daha çok eğitim göçü alır. Bu nedenle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol illerimize öğrencilerin daha çok yönelmesinin sebepleri arasında yukarıda ifade ettiğim hususlar yer alır. 

Bir kente öğrenci akını ne kadar çok yaşanıyorsa, doğal olarak o kentteki üniversitelerin puan ve sıraları da o oranda yüksek çıkmaya adaydır. Bu durum sadece metropollerdeki üniversiteleri değil aynı zamanda bu metropollere yakın illerin de puan ve sıralarının yüksek çıkmasındaki etkenlerden biridir. Örneğin; Tekirdağ, Kırıkkale, Yalova ve Manisa gibi illerin üniversitelerinin puanlarının yüksek çıkmasında metropole yakınlığın etkisi bulunur. 

Üniversite için şehir değiştirme fikrini “farklı bir şehirde o eğitimi nasıl daha iyi alabilirim?” sorusuna vereceğin cevapla karara bağlayabilirsin. Karar sürecini etkileyen bir diğer veri ise elde ettiğin puan ve başarı sırasının bulunduğun şehirdeki üniversitelere yerleşmeye yetmeyecek endişesidir. Eğitim için farklı bir şehre gitmek yeni insanlar, yeni kültürler ve farklı bir yaşamla tanışma açısından öğreticidir.   

Gideceğin kentin asgari düzeyde öğrencilik gereksinimlerini karşılayacak altyapıda olup olmadığını sorgulamalısın. O kentteki üniversite niteliği nasıl? Kentteki barınma olanakları ne durumda? En azından belli bir süre sağlıkla ve güvenle barınmanı sağlayacak yeterince yurt olanağına sahip mi? Barınmayı hallettiğini varsayalım, beslenme ve kişisel yaşamını sağlayacağın donanımları ne durumda? Sineması, tiyatrosu, müzesi, kütüphanesi, sosyal yaşam alanları var mı, varsa ne yoğunlukta kullanılabilir durumda? 

Eğitim aynı zamanda belli bir bütçe de gerektirecek. Yaşadığın kentin dışına çıktığında bu bütçenin artması da olası. Farklı bir kentte en az 2 veya 4 yıl yaşamını sürdürecek bütçe planlamasını yaptın mı ve bunu kim nasıl karşılayacak? Ailenle bu konuyu tercih öncesinde mutlaka masaya yatırmış olman lazım.  

Farklı bir kentte eğitim almanın bir diğer cesaret kıran yanı her işinin ailen tarafından halledildiği ve alıştığın bir düzeni terk edip kendi düzenini kurmak zorunda olman. Bu da ergenlik döneminin ve çatışma kültürünün etkisiyle “aileden biraz olsun uzaklaşırsam bu bana iyi gelir, daha özgür olurum” beklentisinin etkisi ile verilmiş acele kararlardan biri olabilir. En temel işlerini bile yapmaya alışmamış biri için bu yeni hayat zorlayıcı olabilir. 

Bütün bu olumsuzların ya da risklerin üstesinden gelebileceğine inanıyorsan, kesinlikle farklı bir şehri önerebilirim. Yeter ki istediğin bir üniversite ve bir bölüm olsun. Hatta bunu salt içinde bulunduğun coğrafya ile de sınırlandırmamalı yurt dışı alternatiflerini dahi seçeneklerin arasına almalısın.  

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.