Doğru, sağlıklı ve yerleşme olasılığı yüksek bir tercih listesi üç bölgeden oluşmalıdır. Bunlar;
- Bölge: En çok yerleşmeyi istediğin, ama senin puan ve sıralamanın daha önündeki programları içinde barındıran bölge,
- Bölge: 1. Bölge kadar olmasa da yine de çokça istediğin ve senin puan ve sırana oldukça yakın olan ve yerleşme şansının çok yüksek olduğu programların olduğu bölge,
- Bölge: Olası bir yığılma ve yoğunlaşmanın yaşanması ve puanların beklenenden fazla yükselmesi halinde yerleşme riskinin az, her halükârda kazanma şansının yüksek olduğu programların bulunduğu bölge.
Baştan itibaren sonuç belgeni dikkatlice incelemeli ve bu belgenin yerleştirme gücü hakkında bilgini güncellemelisin. Zira her sınav sonuç belgesi aynı yerleştirme gücüne sahip değildir. Bu belgede tek referansın yerleştirme sıraları olmalıdır. Puanlara göre seçim yapmak sonuç belgenin yerleştirme gücünü yanlış yorumlamana neden olabilir.
ÖSYM Tercih Kılavuzu tercih listelerini oluşturmanın resmî belgesidir. Yine aynı tarihlerde YÖK Atlas, güncel kılavuz bilgilerine uygun bir dijital veri hazırlar ve kılavuzdaki programların önceki yıllara ait yerleşme profilleri hakkında ayrıntılı bilgiler sunar.
Bu iki veri kaynağının dışında da sistemi yakinen takip eden güncel ve doğru dijital platformlardan yararlanabilirsin. Örneğin; Kariyer.net Üniversite Rehberi sayfasıyla hem tercih hem de iş yaşamı ve kariyer alanları ile ilgili çok geniş bir bilgi platformu olarak tercih sürecinde yanında olup sana yol gösterir.
Öte yandan internet ortamındaki veri güvenirliği ve güncelliği sorununa ayrıca dikkat etmen gerekir. Zira tercih döneminde onlarca hatta yüzlerce tercih sitesi ortaya çıkar ve bunların çoğundaki veriler ya eksik ya hatalı ya da güncel olmayabilir, lütfen dikkat!
Dijital ortamın da yardımıyla belirlediğin listenin ilk halinde onlarca hatta yüzlerce program olabilir. Bunları yukarıda tanımladığım bölge mantığı içine yerleştirmen ve daha sonra seçimlerini bu bölgeler içinden yapman yararlı olur.
24 tercih için birinci bölgeden 5-6, ikinci bölgeden 10-11, üçüncü bölgeden de 8-9 tane seçerek listeni girişlere uygun hale getirebilirsin. Çarşaf listeni resmi liste haline getirirken, programların sıralamana yakınlığına uzaklığına, yakın sıralardaki sıkışmalara, yoğunlaşmalara, üniversitelere, programlara ve gideceğin şehirlere ilişkin gözlem ve beklentilerine, olası yoğunluk yaşanacak ve sıralaması çok etkilenebilecek popüler programlar gibi pek çok faktöre dikkat etmelisin.
Çarşaf listen resmi listeye dönüştükten sonra son bir kez daha her bir programın senden istediği özel bir koşul olup olmadığını yine özel koşul maddelerinden kontrol etmeli ve varsa sorun çıkabilecek program ya da programlar onları da listenin dışına alarak sana uygun olan başkalarını eklemeli ve listeye nihai halini vermelisin.
Baştan itibaren listeni acele etmeden oluşturmanı ve çok araştırmadan seçim yapmamanı öneririm. Kılavuzdaki programların tamamı hakkında net ve kesin bilgilerin olmayabilir, ama o 24’lük listeye giren her programın tüm ayrıntılarını bilmek durumundasın.