Üniversitede okurken staj yapmak istiyorsun, ancak bir yol haritan yok. Nereden başlayacağını bilmiyor ve neler yapman gerektiğini arıyorsan doğru yerdesin!
Üniversitede okurken staj fırsatları nasıl değerlendirilir, neler yaparsan hedefine doğru ilerlersin? Bu soruların cevabını bugünkü yazımızda bulabilirsin.
Neden staj fırsatlarını değerlendirmelisin?
Üniversite hayatında elde edilen başarılar bireyin gelecekteki hayatını etkiler. Özellikle sahip olunan tecrübe ve bilgiler doğru şekilde kullanılırsa, başarılı bir kariyere adım atabilirsin. Başarılı bir kariyerin anahtarı üniversite hayatında yaptıklarınla yakından ilgilidir; çünkü ne yazık ki bugün, üniversite diploması almak iyi bir iş garantisi sağlamıyor. Ayrıca iş hayatında başarılı olmak sadece elde edilen sınav sonuçlarına bağlı değil.
İş hayatını olumlu etkileyecek en önemli adım ise yaptığın/yapacağın stajdan geçiyor. Üniversite döneminde tecrübe edilecek iş imkanı, senin güvenle iş hayatına atılmanın anahtarını oluşturuyor. Hem üniversite hayatına devam etmek hem de iş hayatının zorlu sürecine adapte olmak kabul edelim ki biraz zor… Ancak mesleğin kurallarını ve işleyişini öğrenmeye yardımcı olan staj imkanları, bu sayede öğrencileri iş yaşamının içine alıyor ve onlara avantaj sağlıyor.
Zorunlu ve isteğe bağlı olarak iki farklı kola ayrılan staj imkanları üniversite ve bölümlere göre değişkenlik gösteriyor. Zorunlu staj genel olarak üniversite programına dahil stajlardır. Nasıl yapılacağı, süresi ve seyri tamamen programda belirlenir. Belirlenen süre zarfında yapılması gereken stajlarda öğrencilerin belli bir başarı elde etmesi gerekir. Amaç mesleki yönelimde iş deneyimi kazanmaktır. Öğrencilerin okulu başarılı bir şekilde bitirip mezun olması için zorunlu staj yapması gerekir. İsteğe bağlı stajlar ise tamamen öğrencilerin kendi kararına bırakılır. Yani, bölümünde staj zorunlu tutulmasa bile kendini geliştirmek ve iş hayatına adapte olmak için gönüllü staj yapabilirsin. Bu durumda staj yerini araştırarak kendin bulmalısın. Ancak öncelikle alanını belirlemelisin. Üniversiteyi bitirdikten sonra hangi alanda çalışmak istiyorsun? Bu alanı belirledikten sonra kolları sıvayabilirsin. İşin en zorlu kısmı geliyor: staj yeri bulmak!
Staj yerini bulmanın püf noktaları: Nerede staj yapmak istiyorsun, belirle ve adımını at!
Staj yapmaya karar verdin ve alanını seçtin. Kariyer fuarlarında şirket temsilcileri ile buluşma imkanı yakalayarak onlara kendini anlatma fırsatı yakalayabilirsin. İşverenlerin yer aldığı fuarlara katılmak için Kariyer.net’in sosyal medya hesaplarından yaptığı duyuruları yakından takip etmeni öneririz. Belirli dönemlerde düzenli olarak gerçekleşen online Kariyer Günleri etkinliğine katılarak aklındaki soruları bire bir işverenlere sorabilir, iş ve staj fırsatlarını keşfedebilirsin.
Networking oluştur
Staj yapma şansını artırabilmenin en ideal yolu network oluşturmaktır. Yani ne kadar çok insan tanır ve kendini anlatma olanağı yakalarsan staj yeri bulma olasılığın da o kadar artar. Network çok önemlidir, ancak doğru kişilerle iletişim kurarsan! İlişkilerini kuvvetlendirecek network’ünün kapsamı bu doğrultuda önem taşır. Aksi halde zaman da kaybedebilirsin. Bu ağa bölümünden mezun olan ya da daha önce staj yapan öğrenciler de dahildir. Onlarla iletişime geçebilir staj deneyimlerinden yararlanabilirsin.
En güncel staj ilanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsin.
Kariyer Günleri’ni takip et
Doğru kişilerle tanışma fırsatı yakalayabileceğin kariyer fuarlarımızdan girişte bahsettik.
Kuşkusuz staj arayanlar için kariyer fuarları, şirketler hakkında bilgi sahibi olmak, yeni alanlar keşfetmek konusunda büyük öneme sahip. Birçok işverenin ve öğrencinin toplandığı kariyer fuarları büyük imkanlar sunar. Networking avantajının yanı sıra sektörüne yönelik yapılan etkinliklerle kendini de bu alanda daha çok geliştirebilirsin.
Stajyer ilanlarından fikir al, başvur
Genç ve dinamik insanlarla daha verimli bir işgücü oluşturacağına inanan kurum ve kuruluşlar her yıl düzenli olarak belirli kapasitelerde stajyer öğrenci kabul eder. Kariyer.net stajyer ilanları bu noktada yardımına koşabilir. Üniversitedeki bölümüne ve lokasyonuna göre ilanları değerlendirebilir, uygun ilanlara başvurarak yanıt bekleyebilirsin. Örneğin; İstanbul’da oturuyor, finans ya da muhasebe bölümlerinde okuyorsan, muhasebe stajı yapabilirsin. Ayrıca bu ilanlardan firmaların stajyerlerden taleplerini de öğrenebilirsin.
Bootcamp ile kendini geliştir, hedefine ulaş
Kendini üniversitede ve üniversite bitiminde geliştirebilmenin bir yolu da bootcamp’ten geçiyor. Ekstra beceri eklemek ya da mesleki yetkinliklerini geliştirmek için bootcamp programlarını takip edebilirsin. Özellikle teknoloji ve dijital alanlar için geçerli olan bootcamp’ın hem ücretli hem ücretsiz olanaklarından yararlanabilirsin.
Bu programlarda iş yaşamına başarılı bir şekilde adım atmak için HTML, Python, JavaScript , Rubet, Java, PHP, React, Go, C# gibi programlama dillerinde kendini geliştirebilirsin. Siber güvenlik alanında ya da veri alanında alacağın hızlandırılmış eğitim programı ile işe yerleşme potansiyelini artırabilirsin. Kendini alanında ya da sevdiğin bir alanda geliştirme fırsatı elde edebilirsin.
Bootcamp fırsatlarından haberdar olmak için Techcareer.net‘i takip edebilirsin.
Sosyal ağlardan faydalanmayı ihmal etme
Alanınla ilgili sosyal ağlarda grupları bulmakla da işe başlayabilirsin. Seni yönlendirebilecek profesyonel meslek sahipleriyle sosyal ağlarda iletişime geçebilir, grupları takip edebilirsin. Gruplarda güncel konuları takip ederek, fikirlerini paylaşabilirsin. Bu aynı zamanda mesleğinle ilgili trendleri de takip etmene yardımcı olacaktır. Trendlerle ilgili etkileyici paylaşımlar yapmak ise dikkatleri üzerine toplayabilir, staj avantajı yakalamanı sağlayabilir.
Staj yapacağın şirketi tanı, neden staj yapmak istiyorsun netleştir
Staj yapmak istediğin şirketi araştırdın, buldun, başvurunu yaptın. Şimdi ise şirket hakkında detaylara hakim olman ve mülakata girmeden önce detaylar için araştırmalarını gözden geçirmen gerekiyor. Aynı zamanda görüşmeye gitmeden önce, orada neden staj yapmak istediğini netleştirmeli ve bunları yüksek sesle kendine anlatmalısın. Bu, seninle görüşme yapacak İK yöneticisini ikna aşamasında yardımcı olacaktır.
Staj anında kendini stajyer olarak görme
Mülakatın güzel geçti, İK yöneticisini ikna ettin ve şimdi staja başlıyorsun. Stajdan maksimum verimi almak için sana verilen görevleri en iyi şekilde yapmalısın. İşini tam ve doğru bir şekilde yerine getirmek, herkesin dikkatini çeker.
Staj yaparken sınırları korumaya ve karşında yer alan üstün ile iletişime dikkat etmen oldukça önemlidir. Öğrenmeye istekli olduğunu göster ve bilmediğin konular hakkında soru sormaktan asla çekinme. İyi bir iletişim verimini katlar ve staj yaparken bilgini ortaya koymak sana duyulan güveni artırır.
İşin püf noktalarını öğreneceğin şirkette kendini stajyer olarak değil, bir çalışan olarak görmen sana avantaj sağlayacaktır. Bu öncelikle sorumluluk bilincini geliştirir. Fikirlerinle, enerjin ve ekip çalışması ruhunla çalışma arkadaşlarını etkilemen, güvenilir bir referans ve tavsiye mektubunu da beraberinde getirir. Bu da sana iş fırsatı kapılarını aralar… Staj yaptığın firmada gösterdiğin performans beğenildiyse yöneticin tarafından iş teklifi de alabilirsin; neden olmasın…
Staj sonrası iş olanaklarını değerlendir
Yavaş yavaş stajın son günlerine yaklaşmak akla bazı soruları getirir. Stajdan zevk aldıysan ve bu alanda kendini geliştirdiğine inanıyorsan, iş başvurularını gözden geçirmenin zamanı gelmiştir. Staj yaptıktan sonra güvenle farklı şirketlere başvurularda bulunabilirsin. Stajdan sonra firma ile bağlantıyı koparmamak da önem taşır. İş ilanları listesini Kariyer.net ile takip edebilir, geleceğine güvenle adım atabilirsin.