Üniversiteye başlamadan önce öğrenmen gereken 10 hayati bilgi

Üniversite hayatı, akademik ve sosyal anlamda bambaşka bir dünya sunar; ancak bu yeni döneme hazırlıksız başlamak bazı sürprizlerle karşılaşmana neden olabilir. İşte, üniversiteye adım atmadan önce bilmen gereken 10 hayati bilgi!

1. Kendi kendine disiplin kazanmalısın

Lisede belirli bir düzenin içinde çalışmaya alışmış olabilirsin, ancak üniversitede kimse seni zorlamayacak. Ders programını, çalışma saatlerini ve sosyal hayatını kendin düzenlemelisin.

2. Bütçeni doğru yönetmelisin

İlk kez ailenin kontrolü dışında maddi kararlar alacaksan, harcamalarını planlamalısın. Kira, faturalar, yemek ve sosyal etkinlikler derken, dengenin bozulmaması için bütçe planlaması yapmalısın.

3. Ders materyallerini erken edinmelisin

Bazı derslerde kaynak kitaplar pahalı olabilir. Ders programın belli olur olmaz ihtiyacın olan materyalleri belirleyerek uygun fiyatlı veya ikinci el kaynakları değerlendirebilirsin.

4. Okulun ve şehrin olanaklarını keşfetmelisin

Yemekhane, kütüphane, spor salonları ve öğrenci kulüp aktiviteleri gibi üniversitenin sunduğu imkânları önceden araştırmalısın. Ayrıca, yaşayacağın şehri tanımak da hayatını kolaylaştırır.

5. Etkili ders çalışma yöntemleri geliştirmelisin

Lise dönemindeki ezberciliğe dayalı sistem yerine, daha analitik ve anlamaya dayalı bir çalışma sistemi geliştirmen gerekebilir. Not alma teknikleri ve verimli ders çalışma yöntemleri üzerine araştırma yapabilirsin.

6. Kendi kendine yemek yapmayı öğrenmelisin

Sürekli dışarıdan yemek yemek hem maliyetli hem de sağlıksız olabilir. Basit ve besleyici yemekler yapmayı öğrenmek, hem cebini hem de sağlığını korur.

7. Zaman yönetimi hayati bir beceri

Üniversitede dersler, sosyal etkinlikler ve kişisel zamanı dengede tutmak için zaman yönetimi büyük önem taşır. Planlı olmak, hem akademik başarını hem de sosyal hayatını dengede tutmana yardımcı olur.

8. Ağ kurma becerisi önemli

Üniversite, ilerideki meslek hayatın için önemli bağlantılar kurabileceğin bir yer. Akademisyenlerle, sektör profesyonelleriyle ve arkadaşlarınla iyi ilişkiler kurmak gelecekteki fırsatları arttırabilir.

9. Kendi ayakların üzerinde durabilmelisin

Ailenden uzak bir şehirde ya da yurtta yaşamaya başlayabilirsin. Çeşitli sorumluluklar konusunda kendini geliştirmen bağımsızlığını kazanmanı kolaylaştırır.

10. Kendine zaman ayırmayı unutmamalısın

Dersler ve sorumluluklar derken kendini ihmal etmemelisin. Yeni hobiler edinmek, sosyalleşmek ve kendine vakit ayırmak, üniversite yıllarını daha keyifli hale getirecektir.

Üniversite hayatı, kendini keşfedeceğin ve büyüyeceğin bir dönem olacak. Bu bilgileri önceden bilir ve hazırlıklı olursan, üniversite yıllarını hem akademik hem de sosyal açıdan en iyi şekilde değerlendirebilirsin.

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.