Uzaktan eğitim nedir? Uzaktan eğitim için hangi üniversiteleri tercih edebilirim?

Uzaktan eğitim, zaman ve mekâna bağlı kalmadığın, okul, sınıf, öğretmen, laboratuvar ve akranların gibi öğrenme kaynaklarından uzak olduğun, kendi kendine çalışmalarını ve eğitim sürecini planladığın ama sınavlarına online ya da yüz yüze katılabileceğin bir eğitim modelidir.  Üniversiteye yerleştirmenin yapıldığı son yılda ülkemizde 165 uzaktan eğitim programına 13 bin 973 kontenjan ayrılmış ve bu programlara 13 bin 891 aday yerleşmiş, sadece 82 kişilik boşluk kalmıştır. Bir milyonun üzerinde adayın yerleştiği bir sistemde açılan program sayısının ve ayrılan kontenjanın yeterli düzeyde olduğunu söyleyemeyiz.  

Ülkemizde uzaktan eğitim ile benzer nitelikler taşımasına rağmen hem yasal bazı farklılıkları olan hem de uygulama farklılıkları içeren Açıköğretim modeli de uzun yıllardan beri yaygın olarak yürütülmektedir. Önceden sadece Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin bir modeli olarak öğrenci alan Açıköğretim programlarına son yıllarda İstanbul, Ankara ve Erzurum Atatürk Üniversiteleri de yeni programlarla katılmışlardır. 2022 YKS’de 45 bin 293 aday Açıköğretim lisans programlarına, 114 bin 566 aday ise Açıköğretim önlisans programlarına yerleşmişlerdir. 

Ülkemizde uzaktan eğitim bilişim ve web tabanlı bir eğitim uygulaması olarak faaliyet sürdürmektedir. Uzaktan eğitim programına yerleştiğinde üniversitenin belirlediği müfredat ve veri tabanını kullanarak dersleri online takip edebilir, sınavlara online ya da zorunlu hallerde üniversitenin belirlediği yerleşkelerde yüz yüze girebilirsin. Uzaktan eğitime yerleştiğin an evdeki teknolojik donanımı da yerleştiğin programın senden istediği standarda göre kurman gerekir. Bunun için kesintisiz bir internet bağlantısı, ders içeriklerini takip edebileceğin bilgisayar donanımı ile online sınav güvenliğini sağlaması istenen teknolojik aparatları da hazırlaman gerekir. 

Uzaktan eğitim modeliyle ülkemiz üniversitelerinde Arap Dilinden, coğrafyaya, gazetecilikten halkla ilişkilere, sanat tarihinden, sosyal hizmete, matematikten kamu yönetimine ve bilgisayar mühendisliğinden yönetim bilişim sistemine kadar birbirinden farklı 17 lisans ve 42 önlisans programı bulunmaktadır. Uygulamalı eğitimin zorunlu olmadığı programlardan oluşması, uzaktan eğitim modelinin bir sonucu. Program sayısının ve kontenjanların azlığı nedeniyle bu eğitim sisteminde henüz yolun başında olduğumuz söylenebilir.  

2020 yılından itibaren hem pandemi sürecinin etkisi hem de digital teknolojinin uzaktan eğitime alternatif çözümler üretmedeki başarısı nedeniyle gittikçe adayların daha çok ilgisini çeken alternatif bir eğitim modeli olma yolunda. Pandemi sürecinde yaygın olarak dersler uzaktan eğitimle işlendiği için öğrencilerin uzaktan eğitime ilişkin ön yargıları ve bakış açıları da olumlu yönde değişime uğramaya başladı. Bu durumun talebi artıracağı, artan talebe cevap verebilmek için de üniversitelerin uzaktan eğitim modeli ile eğitim verecekleri diploma ve sertifika program çeşitliliğini artıracağını bekliyoruz. 

Öte yandan dünyanın birçok popüler ve köklü üniversitesi uzaktan eğitim modeli ile çeşitli sertifika ve diploma programlarını yaygın olarak öğrencilerin hizmetine sunmaya başladılar. Dil sorununu halledebilirsen Harvard’ın, Stanford’un, MIT’nin, CalTech’in online öğrencisi olabilmen ve farklı programlarına katılman işten bile değil. 

Eğitim modelleri de dünyadaki değişim ve dönüşüme ayak uydurmak zorunda. 9-18 mesaili çalışma süreçleri nasıl değişim ve dönüşüme uğruyorsa, eğitim de teknolojinin katkısı ve konforu ile sınırlarını okul ve kampüslerin dışına taşırmaya devam ediyor. Bu dönüşüme uzak durma. 

Sorunun cevabını dinlemek istersen videomuzu izleyebilirsin.

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.