YKS için kendimi yeterli hissetmiyorum, ne yapabilirim?

Sınava hazırlık sürecinde yetersizlik hissini çoğu öğrenci yaşar. Bu duyguyu yaşayan tek sen değilsin ve belki milyonlarca rakibin benzer bir duygunun etkisi altında bu süreci yürütüp yönetmeye çalışıyor. Yetersizlik hissini yaşamanı sağlayan şey, sahip olduğun bilgi birikiminin seni hedeflerine ulaştıramayacak düzeyde olduğuna karar vermektir. 

Önce yetersizliğinin nerede olduğuna bakman gerekir. Bilgin mi eksik? Öğrendiğin bilgileri pekiştirme konusunda mı yeterli değilsin? Yoksa aslında bilmene rağmen test çözme konusunda mı istediğin düzeye ulaşamıyorsun? Tüm bu soruların mutlaka zihninde bir cevabı olmalı. 

Eğer bilgin eksikse süreç uzun ve çalışmak için yeterli zaman var. Öğrenmeyi zamana yayarak parça parça, adım adım bu bilgi eksiğini giderebilmen mümkün. Sınava hazırlık uzun bir maraton olduğu için kısa sürede tüm bilgi eksiğini gidermen de mümkün değil. Bu nedenle zamanı planlamalı ve verimli kullanmalısın.  

Öğrenilen bilgiler üzerine yeni bilgiler geldikçe unutulabilir, kısa aralıklarla o eski bilgilerin pekiştirilmesi gerekir. Bu asla bir geri dönüş ve zaman kaybı değildir. Tekrarlar ile bilgiyi pekiştirdiğinde zihninden kaybolma riskini de en aza indirgemiş olursun. 

Sınav salt bilgi sınavı da değildir. Özellikle sınavın TYT ayağı bilginin yanında yorumlama, muhakeme gücünü kullanma, analiz ve sentez yeteneğini devreye sokma, işlem ve düşünme pratiği sağlama yeteneklerine de fazlasıyla ihtiyaç duyar. Bu nedenle test çözme becerini artırman ve hem nicelik hem de nitelik olarak fazla sayıda ve içerikte test çözmen gerekir. Ne kadar farklı kaynaklardan çalışır ve test çözersen sınavın soru niteliğine o kadar aşina olur, yetersizlik hissinden yavaş yavaş kurtulmaya başlarsın. 

Tüm çalışmalarına ve gayretine rağmen ilerleme kaydetmekte zorlanıyorsan ve hedefine ulaşabilmeye dair gün geçtikçe umutların kırılıyorsa o zaman da belirlediğin hedef alternatiflerini çoğaltmanı öneririm. YKS’de her başarının bir karşılığı vardır.  

Tüm çalışmalarını tamamlayıp sahip olduğun bilgi birikimi ve test çözme deneyimi ile sınav salonunun kapısından içeri girerken bilgine ve deneyimine güvenmeli kendine olan inancını artırarak o kitapçığın kapağını açmalısın. İnsan psikolojisi o salonda kendinin dışındaki tüm adayları sınava zehir gibi hazırlanmış şeklinde görmeye meyillidir. Aynı duyguyu senin zehir gibi hazırlanmış diye nitelediğin rakiplerin de seni gördüklerinde yaşayacaklardır. Unutma. 

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.