Çalgı Yapım Bölümü

Çalgı Yapım Bölümü Nedir?

Çalgı Yapım Bölümü, bilimsel ortamda çeşitli disiplinlerden yararlanılarak ilk etapta  oldukça basit enstrümanların (örneğin gitar, keman, kanun, ud, bağlama vb.) yapılması ve geliştirilmesini hedefleyen ve bu doğrultuda öğrencileri farklı tekniklerle tanıştıran bir sanat programıdır. İlk olarak farklı tekniklerle basit enstrüman yapımını öğrenen öğrenciler daha sonra yavaş yavaş telli, yaylı, üflemeli veya klavyeli enstrümanlar üzerinde uzmanlaşmaya başlayabilirler. 

Çalgı Yapım Bölümü;  müziğe ruh kazandıran bu büyüleyici eserlerin yapımı, yeniden inşası ve korunması açısından müzik aletlerine adanmış ve bu faaliyetlerin gelecek kuşaklara doğru şekilde aktarılması hususunda ülkemizin yanı sıra dünya çapında da büyük önem arz eden bir sanat dalı olarak kabul edilir. Program, tekdüzelik eğilimine karşı koymak ve akustik enstrümanların sınırsız ses potansiyelini keşfetmek üzerine çalışmalar gerçekleştirir. Bu çalışma sayesinde disiplin  hem eski hem de yeni müziğin performans pratiğine ve müzik endüstrisinin gelişmesine,  yetiştirdiği sanatçıların bilgi birikimleri ve zaman içerisinde edindikleri tecrübeler ile değerli katkılar sağlar. 

Çalgı Yapım Bölümü Amaçları Nedir?

Çalgı Yapım Bölümü öğrencilere çalgı yapımında teknik ve zanaat becerileri kazandırmak, çalgı yapım sanatı geleneğini akademik ortama taşıyarak çalgıların gelecek nesillere doğru şekilde aktarılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, aldıkları eğitim sonucunda hem enstrüman üretimi hem de akord düzenleme konusunda uzman olarak müzik endüstrisinde ihtiyaç duyulan çalgı yapım sanatçısı açığını karşılayacak yetkinliğe sahip olurlar. Çalgı yapım çalışma alanları sayesinde kariyer planlamasında önemli adımlar atılabilir. 

Çalgı Yapım Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Çalgı Yapım Bölümü, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde Konservatuar bünyesinde örgün eğitim vermekte olup eğitim süresi 4 yıl olan bir  lisans bölümüdür. Bu alanda eğitim almak isteyen aday  öğrencilerin öncelikle Temel Yeterlilik Testi  (TYT) sınavına girmesi gerekmektedir.  

Çalgı Yapım Bölümü’ nde eğitim görmek isteyen öğrencilerin TYT sonrası özel yetenek sınavı yeterliliği koşulunu da sağlaması gerekmektedir.  Her üniversite, yetenek sınavlarını kendi bünyesinde gerçekleştirir ve sınav tarihlerini internet sitesi aracılığıyla duyurur. Aday öğrenciler süreçle ilgili en doğru bilgiye o üniversitenin internet sitesi üzerinden ulaşabilirler. Çalgı yapım yatay geçiş bölümleri, aynı zamanda öğrenciler için farklı noktalarda eğitim almalarını sağlayan bir alternatife dönüşebilir. Çalgı yapım DGS geçiş bölümleri ise bu bölüme 2 yıllık bazı önlisans programlarından geçiş alternatifi sunar. 

Çalgı Yapım Bölümü Yetenek Sınavı

Çalgı yapımı alanında eğitim görmek ve Çalgı Yapım Sanatçısı olarak  kariyer yapmak isteyen kişilerin hem teknik anlamda hem de müzik alanında yetenekli olması,  bu alana karşı ilgi duyması beklenir. Bu nedenle, Çalgı Yapım Bölümü’ nde eğitim görmek isteyen aday öğrencilerin,  yeteneklerini ölçmek üzere  her üniversitenin kendi gerçekleştirdiği  yetenek sınavına girmesi gerekmektedir. Yetenek sınavı sonucunda başarılı bulunan öğrenciler bu bölüme kayıt yaptırmaya hak kazanır. Çalgı yapım bölümü yetenek sınavı süresince başarı göstermek isteyen aday öğrenciler sınav öncesi yetenek sınavları hakkında çeşitli kanallar aracılığıyla bilgi toplayabilir ayrıca çeşitli hazırlık kurslarına başvurarak sınav için gerekli eğitimi alabilir ve sınava hazır hale gelebilirler.

Çalgı Yapım Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitede Çalgı Yapım üzerine lisans eğitimi almayı amaçlayan ve söz konusu özel yetenek sınavını başarı ile geçen aday öğrencileri  teorik bilgiye ve pratiğe dayalı derslerden oluşan, enstrümanların yapımı, onarımı, yenilenmesi, korunması, akord ve müzik gibi alana ilişkin konularda yetkin sanatçılar yetiştirmeyi amaçlayan kapsamlı bir eğitim süreci bekler. Öğrenciler;

  • Temel Müzik Teorisi ve Solfeji,
  • Ağaç Teknolojisi,
  • Teknik Resim
  • Atölye,
  • Cila Yöntemleri,
  • Müzik Dinleme Kültürü,
  • Müzikal Enstrüman Tasarımı,
  • Restorasyon,
  • Mesleki İtalyanca,
  • Çalgı Tarihi
  • Enstrüman Yapımında Tanıtım ve Pazarlama,
  • Piyano Teknik Bilgisi ve Akord

Gibi  derslerden, üniversitelerin oluşturduğu program dahilinde olanları  zorunlu veya seçmeli olarak 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Çalgı Yapım Bölümü Lisans Diploması” almaya hak kazanır ve kariyer yolculuklarına başlayabilirler. Ayrıca bu eğitim süresince çalgı yapım staj yerleri iş deneyimi elde eden öğrenciler, kariyerlerine ilk adımlarını sağlam şekilde atabilirler. Sektörde elde ettikleri bu deneyimi CV oluştururken kullanabilir, böylece adım adım kariyerlerinde yükselişe geçebilirler. 

Çalgı Yapım Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Çalgı Yapım Bölümü lisans eğitimini başarıyla tamamlayan kişiler “çalgı yapım sanatçısı” (luthier)  veya “akordör” unvanı alarak mezun olurlar.  Telli, yaylı, üflemeli ve klavyeli olmak üzere çeşitli çalgıların yapımı ve bunların ses potansiyelleri üzerine kapsamlı bir eğitim alan Çalgı Yapımı Bölümü mezunları  uzmanlaşılan enstrümanların; yapımı, korunması, gerekli durumlarda yenilenmesi ve ayrıca eski ve yeni müziğin performans pratiğine dair bilgi edinimi ve enstrüman kültürünün nesillere doğru bir biçimde aktarılması konusunda sorumluluk sahibi olurlar. Mezunlar,  enstrümanların tamiratının haricinde, ek olarak aldıkları akord eğitimlerinin sağladığı yetkinlik sayesinde enstrümanların akord işlemleriyle de ilgilenirler.

Çalgı Yapım Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Her meslekte olduğu gibi Çalgı Yapım Bölümü’nde eğitim almak isteyen öğrencilerin de  en çok merak ettiği konulardan biri  mezun olduktan sonra kendilerini bekleyen iş olanaklarıdır. Bölüm mezunları hem ilgili devlet kurumlarında hem de özel sektörde,  enstrüman üretimi ve restorasyonu ile ilgili alanlarda çeşitli çalışma olanaklarına sahip olur. Çalgı yapımcılar ya da akordörler, mesleki yetkinlikleri gereği müzik prodüksiyon şirketleri başta olmak üzere  enstrüman mağazalarında, organizasyon şirketlerinde, TRT’de ve TRT alt kuruluşları gibi birçok kuruluşta yer alabilirler. Mezunların, söz konusu iş fırsatlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alanlar için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yeterliliği koşulunu  sağlamaları gerekir.

Çalgı Yapım Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

Çalgı Yapım Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!