Gıda Teknolojisi (MYO) Bölümü

Gıda Teknolojisi Bölümü Nedir?

Gıda Teknolojisi nedir sorusu ürünün kimyasal yapısının bozulmamasını ve müşteriye ulaşıncaya kadar ki süreçte ham madde halinde bozulmadan kalmasını amaçlayan, bu doğrultuda eğitim veren bir programdır şeklinde cevaplanabilir. Gıda teknolojisi bölümünden mezun olan kişilere "Gıda Teknikeri" unvanı verilmektedir. Gıda Teknolojisi Bölümü, gıda sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte teknikerlerin yetiştirilmesini hedeflemektedir. Gerek ürünlerin sağlıklı olarak üretilmesi gerekse ambalajlanması, muhafazası, depolanması ve tüketime sunulması gibi aşamalarda görev alan gıda denetleyicileri yetiştirilmektedir. Mezunlar gıda kalite kontrol laboratuvarlarında ve hizmetlerinde eleman olarak çalışmaktadır. Ayrıca bu bölümle birlikte bireyler gıda bilimi ve teknolojisi konusunda gerekli bilgi ve beceriye sahip olabilmektedir. 

Gıda Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Gıda teknolojisi 2 yıllık eğitim veren bir ön lisans bölümüdür. Meslek Yüksek Okulu bünyesinde eğitimlerini vermektedir. 

Gıda Teknolojisi alanında eğitim almak isteyenler için farklı üniversitelerin sunduğu taban puanlar ve başarı sıralamaları değişkenlik göstermektedir. Devlet ve vakıf üniversiteleri arasında bu değerlerde farklılıklar olabilir. Örneğin, bir üniversitenin burslu eğitim programı için istediği en yüksek taban puan bir diğerine göre daha farklı olabilir. Aynı şekilde, başarı sıralamaları da bu duruma bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Gıda Teknolojisi açıköğretim programları da bu değişikliğe tabidir. 

Bununla birlikte, her yıl belirlenen kontenjanlar da bölümün tercih edilen üniversitelerindeki kabul durumunu etkiler. Kontenjanlar her üniversite için farklılık gösterebilir ve tercih edilen üniversitenin kontenjan durumu, kabul şansını doğrudan etkiler. Bu nedenle, bölümü tercih edecek adaylar için puanlar, sıralamalar ve kontenjanlar önemli bir referans noktasıdır ve başvuru sürecinde dikkate alınması gereken önemli unsurlardır

Gıda Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu bölümde okuyan öğrenciler iş hayatında kendilerine yardımcı olabilecek dersler görürler. Bu derslerin bazıları seçmeli olurken, bazıları da zorunlu olmaktadır. Öğrencilerin sorumlu tutulduğu başlıca dersler şu şekildedir:

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri
  • Meyve ve Sebze Teknolojisi
  • Bitkisel Yağ Teknolojisi
  • Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi
  • Kimya
  • Gıda Mikrobiyolojisi
  • Gıda Kimyası
  • Gıda Katkı Maddeleri
  • Gıdalarda Temel İşlemler
  • Özel Gıda Ürünleri
  • Hijyen ve Sanitasyon
  • Ambalajlama
  • Beslenme İlkeleri
  • Çevre Koruma

Öğrencilerin Gıda Teknolojisi ön lisans diplomasına sahip olabilmesi için dersleri başarılı bir şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Bu süreçte öğrencilere staj imkanı da tanınmaktadır. Öğrenciler staj sayesinde saha içerisinde bulunarak deneyim kazanabilirler.

Gıda Teknolojisi bölümünden mezun olduktan sonra farklı kariyer seçeneklerine yönelebilirsin. Örneğin, önlisans eğitimini tamamladıktan sonra Gıda Teknolojisi sınavsız lisans tamamlama programlarına katılarak lisans diploması alabilirsin. Bu süreçte, dikey geçiş sınavına girerek belirli bölümlere geçiş yapma imkanına sahip olabilirsin.

Dikey Geçiş Sınavını başarıyla başarılı bir şekilde tamamlandığında, Gıda Teknolojisi DGS geçiş bölümleri arasındaki çeşitli alanlarda lisans eğitimine devam edebilirsin. Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Gıda Mühendisliği, Kimya ve Tarımsal Biyoteknoloji gibi farklı disiplinlere dikey geçiş yapma fırsatları mevcuttur.

Ayrıca, akademik kariyer yapmak isteyenler için lisansüstü eğitim olanakları da bulunmaktadır. Gıda Teknolojisi yüksek lisans veya doktora programlarına başvurarak ve başarıyla tamamlayarak akademik alanda uzmanlaşma ve araştırma yapma imkanı elde edebilirsin. Bu şekilde, akademik dünyada bilgi üretme ve öğretme fırsatlarına sahip olabilirsin.

Gıda Teknolojisi Mezunu Ne İş Yapar?

Gıda Teknolojisi mezunu ne iş yapar sorusunun cevabı oldukça geniştir. Bu bölümden mezun olan kişiler kendi sektöründe "Gıda Teknikeri" unvanı ile çalışabilirler. İş yerleri ise genellikle laboratuvarlardır. Bir gıda teknikeri genel olarak şu işleri yapmaktadır:

  • Üretimin planlı olarak gerçekleşmesi için gerekli önlemleri alır ve uygular.
  • Ürünlerin kalitesini kontrol etmek için analiz yapar, yapılan analizleri raporlayarak ilgili kurum ve kişileri bilgilendirir. 
  • Et ürünlerinin, tahıl ve bakliyat ürünlerinin, süt ürünlerinin, bitkisel yağların, meyve ve sebze çeşitlerinin işlenmesi için çeşitli tekniklerin kullanılmasını sağlarlar.
  • Üretilen ürünlerin standartlara uygun olarak paketlenmesini sağlar.
  • Ürünlerin paketlenme işleminin aşamalarını ve düzenliliğini kontrol eder.
  • Gıda sanitasyonunu ve hijyenini sağlar.
  • Üretilen gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal kontrolünü yapar.
  • Kalitesiz ve sağlığı tehdit eden ürünlerin piyasaya sürülmesini önler.

Gıda Teknolojisi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Gıda teknolojisi mezunu ne iş yapar sorusuna, gıda teknolojisi mezunu kişiler gerek özel sektörde gerekse kamu sektöründe Gıda Teknikeri olarak kendilerine yer bulabilirler, şeklinde yanıt verilebilir. Kamu sektöründe adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanı baz alınır. Bu bölümden mezun olanlar Gıda Teknikeri unvanının dışında Gıda Teknikeri unvanı ile de sektörde çalışabilirler. 

Gıda Teknolojisi çalışma alanları oldukça geniştir. Mezun olduktan sonra çeşitli sektörlerde iş bulabilirsin. Özellikle gıda üretim firmaları, kamu kurumları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi kuruluşlar, araştırma merkezleri, AR-GE firmaları ve üniversiteler de bu alanda çalışabileceğin yerler arasındadır.

İş bulduğun kuruma ve çalıştığın departmana bağlı olarak koşullar değişkenlik gösterebilir. Kamu veya özel sektörde çalışman, pozisyonun ve tecrüben de koşulları etkileyen faktörler arasındadır. 

Kariyerine Gıda Teknolojisi alanında devam etmek istiyorsan bilgi ve birikimine uygun iş ilanlarına ulaşabileceğin kariyer.net sitesini kullanabilirsin. Bu platformda pek çok firmanın gıda teknikeri için açık pozisyonları bulunmaktadır. İlanları inceleyerek, filtreleme özelliğini de kullanarak çalışma şartlarına ve beklentilerine en uygun olan şirketlere hızlıca başvuru yapabilirsin.

Gıda Teknolojisi (MYO) Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Adıyaman ÜniversitesiGıda Teknolojisi (2 Yıllık)TYT40248,718381,674,961
2Afyon Kocatepe ÜniversitesiGıda Teknolojisi (2 Yıllık)TYT32237,961661,866,169
3Afyon Kocatepe ÜniversitesiGıda Teknolojisi (2 Yıllık)TYT54240,780531,815,413
4Afyon Kocatepe ÜniversitesiGıda Teknolojisi (2 Yıllık)TYT49240,717341,816,556
5Afyon Kocatepe ÜniversitesiGıda Teknolojisi (2 Yıllık)TYT54270,9431,303,436

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Gıda Teknolojisi (MYO) mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Giresun ÜniversitesiGıda Teknolojisi (MYO)SAY23.2
2Osmaniye Korkut Ata ÜniversitesiGıda Teknolojisi (MYO)SAY20.6

Gıda Teknolojisi (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Namık Kemal Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Gıda Teknolojisi (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Proje Müdürü

Gıda Teknolojisi (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

20 bin+Toplam Kullanıcı
1. Gıda
%29.68
2. Gıda Hizmetleri
%5.84
3. Catering
%5.04
4. Süt ve Süt Ürünleri
%2.08
5. Turizm
%1.85

Gıda Teknolojisi (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Kalite
1. Kalite
%13.78
2. Üretim / İmalat
%12.2
3. Teknikerlik
%12.07
4. Satış
%6.93
5. Yiyecek ve İçecek
%6.4
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!