İlk ve Acil (Paramedik) Bölümü

İlk ve Acil Yardım Bölümü Nedir?

İlk ve acil yardım bölümü, bir ön lisans programıdır. Bölümün amacı, acil tıbbi bakım gerektiren hastaları Acil Servis komuta merkezinin direktiflerine göre sağlık kuruluşlarına ulaştırmak, acil durumda olan hastalara ilk müdahaleyi uygulamak, gerekli ilaç ve sıvıları hastalara uygulamak, hastaların yaşamsal fonksiyonlarını idame ettirebilmesi için temel ve ileri hava yolu işlemlerini uygulamak, hastanın uygun taşıma teknikleri ile nakledilmesini sağlamak, ambulansı teknik, tıbbi araç ve gereçlerle kullanıma hazır hale getirmek için gerekli mesleki bilgi ve deneyime sahip acil tıp teknikerleri yetiştirmektedir. 

İlk ve acil yardım bölümünü tercih edecek öğrencilerin disiplinli, soğukkanlı, sorumluluk sahibi, iletişim yeteneği güçlü olması aranan başlıca özelliklerdir. Öğrenciler, İlk ve Acil Yardım çap bölümleri sayesinde Fizyoterapi gibi alanlara da yönelme imkanına sahiptir.

İlk ve Acil Yardım Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İlk ve acil yardım kaç yıllık sorusu sınava giren ve tercih yapacak öğrencilerin aklında oluşan soru işaretlerinden biridir. İlk ve Acil Yardım bölümünün eğitim süresi 2 yıldır. Öğrencinin bu programdan mezun olabilmesi için 120 AKTS haklarını doldurması, staj ve mesleki uygulama koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.

İlk ve Acil Yardım Bölümü, sağlık sektöründe önemli bir yere sahip olan ve acil durumlarda hayat kurtaran sağlık profesyonellerini yetiştiren bir alandır. Bu bölümde eğitim almak isteyen öğrenciler, çeşitli sağlık becerilerini ve bilgilerini edinerek, acil durumlara müdahale etme yeteneklerini geliştirirler.

İlk ve Acil Yardım Bölümü öğrencileri, eğitimleri boyunca iletişim becerilerini, takım çalışması yeteneklerini ve stresle başa çıkma becerilerini de geliştirirler. Acil durum ortamlarında hızlı ve etkili kararlar alabilme yeteneği bu alanda önemli bir nitelik olarak kabul edilir. Bununla birlikte İlk ve Acil Yardım yatay geçiş imkanı sunan alanlar arasında yer alır.

İlk ve Acil Yardım Bölümü Dersleri Nelerdir?

İlk ve acil yardım bölümünde biyoloji ağırlıklı dersler verilmektedir. Öğrenciler 2 yıllık eğitim dönemleri boyunca fizyoloji, tıbbi terminoloji, acil hasta bakımı, acil sağlık hizmetleri gibi birçok ders görmektedir. İlk ve acil yardım bölümünü tercih eden öğrencilerin eğitim süresince alacakları dersler şunlardır:

  • Temel Anatomi
  • Travma
  • Temel Farmakoloji
  • Resusitasyon
  • Meslek Etiği
  • Ambulans Servis Eğitimi
  • Genel Mikrobiyoloji
  • Asepsi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Elektrokardiyografi
  • Sağlık Hukuku

Bu dersler başta olmak üzere pek çok zorunlu ve seçmeli dersler, üniversite ders planlarında yer almaktadır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitiren mezunlara sağlık teknikerliği alanında “paramedik” unvanı verilmektedir. Bununla birlikte İlk ve Acil yardım geçiş bölümleri arasında Hemşirelik, Afet Yönetimi gibi alanlar da mevcuttur.

İlk ve Acil Yardım Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

İlk ve acil yardım bölümü mezunları, 112 acil çağrı merkezlerinde, acil servis ve ambulans hizmetleri veren sağlık kuruluşlarında, özel ve kamu hastanelerinin acil tıbbi tesislerinde paramedik unvanı ile görev almaktadır. İlk ve acil yardım mezunları, 112 acil durum çağrılarına cevap vermek, acil tıbbi durumlarda hastalara bakım yapmak ve hastaları uygun koşullarda hastaneye sevk etmek ile sorumludurlar.

Ambulans şirketlerinde çalışma fırsatı bulabilirler. Ambulans ekiplerinde yer alarak hastaların olay yerinden alınması, tıbbi müdahalelerin yapılması ve hastaneye nakledilmesi gibi görevleri üstlenebilirler. Acil tıp teknisyeni veya paramedik olarak, hızlı ve etkili müdahalelerle hastaların hayatlarını kurtarabilirler. Paramedik DGS yatay geçiş bölümleri sayesinde donanım kazanabilirler.

İlk ve Acil Yardım Bölümü mezunları aynı zamanda eğitim ve danışmanlık alanlarında da çalışabilirler. İlk yardım eğitimleri vererek toplumu acil durumlar konusunda bilinçlendirebilirler. Sağlık kuruluşlarında veya kamu kurumlarında acil durum planlaması ve kriz yönetimi konularında danışmanlık yapabilirler.

Diğer bir iş olanağı ise arama kurtarma ekiplerinde çalışmaktır. Felaket durumlarında kayıp kişilerin aranması ve kurtarılması için ekiplerde yer alabilirler. Bu görevlerde, teknik bilgi ve acil tıbbi müdahale yeteneklerini birleştirerek hayati öneme sahip yardım sağlayabilirler. Bu alana ilgi duyan adaylar İlk ve Acil Yardım yatay geçiş bölümlerini de değerlendirme imkanına sahiptir. 

İlk ve Acil Yardım Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İlk ve Acil Yardım bölümü mezunları için iş olanakları oldukça geniştir. İlk ve acil yardım mezunları ne iş yapar sorusu sınava hazırlık ve tercih sürecinde olan öğrenciler tarafından sıkça merak edilmektedir. Sağlık Bakanlığına bağlı tüm özel ve kamu hastanelerinde görev alabilen mezunlar, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) bünyesinde de çalışabilirler. İş sahası oldukça geniş olan bu bölümü tercih edecek öğrencilerin ilk ve acil yardım taban puanları hakkında bilgi edinmesi gerekir. 

İlk ve acil yardım puanları her yıl sınava giren öğrencilerin başarı düzeyine göre yeniden oluşmaktadır. Sınav sürecinin ardından tercih listesini oluşturacak öğrenciler ilk ve acil yardım sıralama ve puanlarını dikkate alarak seçimlerini yapmalıdırlar. İlk ve acil yardım maaşları kamu ve özel sağlık kuruluşunda çalışan bireylerde değişiklik göstermektedir. Mesleki deneyim ve tecrübeye göre de paramedik maaşları belirlenmektedir. İlk ve acil yardım bölümü mezunu olan bireyler sağlık sektöründe kendilerine nitelikli sağlık personeli olarak yer bulabilmektedir. Bu bölümden mezun olan adaylar Kariyer.net'te yayınlanan iş ilanlarını takip edebilirler. Siz de Kariyer.net üzerinden en güncel ilk ve acil yardım sağlık personeli iş ilanlarınaulaşabilir, kariyer hayatınıza yön verebilirsiniz.

İlk ve Acil (Paramedik) Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesiİlk ve Acil Yardım (Burslu) (2 Yıllık)TYT8367,89569313,810
2Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesiİlk ve Acil Yardım (İÖ) (Burslu) (2 Yıllık)TYT8358,09584364,312
3Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesiİlk ve Acil Yardım (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT38291,26704999,424
4Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesiİlk ve Acil Yardım (İÖ) (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT38266,425141,376,105
5Adıyaman Üniversitesiİlk ve Acil Yardım (2 Yıllık)TYT40352,56624396,314

İlk ve Acil (Paramedik) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üsküdar Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

İlk ve Acil (Paramedik) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Acil Tıp Teknisyeni

İlk ve Acil (Paramedik) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

40 bin+Toplam Kullanıcı
1. Sağlık
%41.74
2. Sağlık Hizmetleri
%10.89
3. Sağlık Hizmetleri
%9.29
4. Hastaneler
%8.4
5. Sağlık Kuruluşları
%2.93

İlk ve Acil (Paramedik) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Hizmet
1. Sağlık
%74.24
2. Hizmet
%3.29
3. Satış
%2.11
4. Eğitim
%1.65
5. Teknisyenlik
%1.52
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!